Odgušenje lavaboa

Odgušenje lavaboa

 

Kad tad zaguši se i lavabo. Od nekog predmeta iz bogatog asesoara, od tvrde vode, masnoće, nedovoljne higijene i ko zna čega još. I eto situacije.

Šta da uradite?

Svako zagušenje pa i lavaboa će vas iznervirati. Makar malo. I dok prebirate po glavi ko je glavni krivac, svesni ste da je sledeći korak pronalaženje rešenja. Jer kako da živite sa zapušenim lavaboom? Kako da vi normalno svakodnevno funkcionišete sa začepljenim lavaboom? Nikako.

I šta kad vam dođu gosti pa odu u kupatilo? A vi znate da gosti baš vole da idu kod vas u kupatilo, makar da provire da li je sve na svom mestu i onda gde da padne bruka? Kako da im objasnite da se još niste snašli, da još niste našli majstora? Ne ide to tako. Dakle, zarad mira u kući ali pre svega zbog normalnog funkcionisanja morate hitno reagovati.
 

Kako se zaguši lavabo?

Možda se to ne događa vama često, ali na nivou grada Beograd ova zagušenja, kao i zagušenja sudopere i umivaonika su neuobičajeno česta.

Ko je glavni krivac?

Pogađate. to smo baš mi. Korisnici i uživaoci istog ili istih. Brzopletost, žurba, nemar, slučajnost, nehotičnost. Dotrajalost. I eto nekog predmeta koji se zaglavi baš tamo gde ne treba. Ako smo mi glavni krivci onda treba da više vodimo računa o održavanju kako kupatila, lavaboa tako i sudopere, umivaonice ako je imamo.
 

Kako da prepoznate da je lavabo zapušen?

Ako ga redovno koristite, znate otprlike brzinu oticanja vode. Kada pirmetite da voda sporije otiče to je najbolji znak da nešto nije u redu. U težim slučajevima voda uopšte neće hteti da otiče već će se vraćati, odnosno puniti lavabo. Nema čekanja. Zapušenje lavaboa je dovoljno jak signal da pozovete vodoinstalatera. 
 

Kako pronači iskusne vodoinstalatere?

Više načina. Ako imate nekog svog, od poverenja, onda nemate nedoumicu. Ako nemate, onda je preporuka nekog u koga vi imate poverenja opet dobro došla. I na kraju, ili na početku, Internet je dovoljno rečit da sasvim izvesno možete pronači majstora za vas. Ponuda vodoinstalaterskih usluga je veoma izražena, pogotovo u Beogradu. Ipak, pre nego što se odlučite, pogledajte da li ti vodoinstalateri imaju sajt, kako je urađen i koliko se trude da ga prilagode klijentima.

Od kada rade, kakve su im reference. Koliko im vremena treba da dođu do vas i da li imaju okvirnu cenu usluge. Kada ih pozovete, potrudite sa da prepoznate da li i je i njima stalo da vam reše problem ili da vas skinu sa vrata i debele naplate.

Jer, postoje firme i vodosintalateri koji od svakog klijenta stvaraju lojalnog korisnika koji ih preporučuju drugima i oni koje više nikada ne zovu ali imaju dobar marketing pa ih nekako mnogi pronađu i pozovu.
 

Kako se vrši odgušenje lavaboa ili sudopere?

Lako. Ako ste majstor i imate adekvatan alat verovatno ćete sami reštii problem. Ako niste majstor, nemate alat i još niste vični kućnim majstorijama, prepustite to profesionalcima. Vodoinstalaterima kojima je to posao i od čega. žive. Oni će vam odgušiti lavabo ili sudoperu brzo i efikasno. Verovatno će koristiti gumenu sisaljku kojom će pokušati da odguše lavabo, odnosno pročepe lavabo ili sudoperu. 

Ako niste baš gadljivi na kućne poslove možete to i vi pokušati da uradite jednostavno praveći vakum i povlačeći sisaljku gore dole. Ako to ne prođe ide teža faza koju vi sami teško možete da uradite. Jer potrebna je sajla i to posebna sajla koja se ubacuje specijalnom tehnikom, uvrtanjem i koja bi trebalo da ukloni sve zagušenja nastala od predmeta, hrane, masnoće.

Naravno, pored ovih sredstava neko koristi i posebne usisivače za tečnost ali to je sve stvar odluke majstora na licu mesta. I na kraju, ali ne manje važno.

Kada primetite zagušenje pozovite one koji umeju da reše taj problem a to je vodoinstalater.

komentara (2)

  • NIje sve u lavaobu
    NIje sve u lavaobu

    nije sve u lavabou. kada ste u prizemlju zgrade morate da ugraditi sigurnosni ventil jer ovi odozgore ne biraju sta kroz sudoperu propustaju.

  • Marica
    Marica

    Ovaj moj ne zna ni gde se zavrce ventil za vodu. Ali zna kad se igra liga šampiona.

Dodajte komentar