OPC čuvar vašeg srca

OPC čuvar vašeg srca

 

U toku rada na svojoj doktorskoj disertaciji profesor Jack Masqueliers slučajno je otkrio oligomerneproantocijanidine (OPC), koji pripadaju grupi polifenola koji najčešće sadrže dva, tri ili četiriflavan-3-ol molekula. Nakon višegodišnjeg istraživanja patentirao je metodu ekstrakcije OPC molekula iz semenki grožđa i kore drveta Piniepinusmaritima, gde se pokazalo da koštice grožđa sadrže značajno veću koncentraciju ove dragocene supstance.
 


Različita istraživanja pokazala su da oligomerni proantocijanidini /OPC/:

 • Pomažu telu da se zaštiti od sunca /zahvaljujući jakoj antioksidativnoj aktivnosti/
 • Poboljšavaju i sprečavaju oštećenje vida
 • Poboljšavaju fleksibilnost zglobova podstičući proizvodnju kolagena
 • Jačaju zidove kapilara, arterija i vena i poboljšavaju cirkulaciju


ANTIOKSIDATIVNA AKTIVNOST


Smatra se da su slobodni radikali krivci za preko 100 bolesti i stanja kod ljudi, među kojima su:

 • ateroskleroza,
 • ubrzano starenje,
 • ishemija,
 • artritis,
 • Parkinsonova i Alchajmerova bolest,
 • bolesti gastrointestinalnog trakta,
 • pojava tumora i karcinoma.


Ekstrakt koštica grožđa je jak antioksidans koji pomaže da se izbegne oštećenje ćelije slobodnim radikalima.


Antioksidativna aktivnost proantocijanidina 20 puta snažnija je od vitamina E i 50 puta snažnija od vitamina C i betakaroten-a. Veliki broj studija utvrdilo je vezu između unosa flavonoida i rizika od kardiovaskularnih bolesti.
 

Šta kažu studije?


U studiji koja je trajala 10 godina, Hertog i saradnici naveli su da je relativni rizik za neželjene koronarne incidente kod starijih osoba koje su imale visok  unos flavonoida bio značajno manji od osoba koje su imale nizak unos flavonoida.

Druga desetogodišnja studija u kojoj je učestvovalo 34 000 žena u postmenopauzi, utvrdila je da je neadekvatan unos flavonoida bio povezan sa većim mortalitetom od kardiovaskularnih bolesti.

Jedna od najznažnijih formi antioksidanasa sa velikom bioiskoristljivošću je upravo OPC koji se može koristiti u sinergiji sa vitaminima a posebno u kombinaciji sa vitaminom C.  

BONUS VIDEO: Koji su najbolji prirodni suplementi?

Jedna studija urađena na Bostonskom medicinskom fakultetu pokazala je da kombinacija OPC-a sa vitaminom C dodatno povećava antioksidativni status i vaskularnu funkciju, kod osoba kod kojih je već  klinički dokazana bolest srca i krvnih sudova.
 

POBOLJŠANJE CIRKULACIJE


OPC održava zdravlje cirkulatornog sistema JAČAJUĆI ZIDOVE KAPILARA I SMANJUJUĆI NJIHOVU PROPUSTLJIVOST.

Kompleks oligomernih proantocijanidina u kombinaciji sa vitaminom C iz prirodnih izvora (npr. Acerole) ne samo da smanjuje pucanje kapilara (posebno u očima, na nogama i koži) već smanjuje i zdržavanje tečnosti u tkivima.

U duplo-slepoj studiji koja je obuhvatala pacijente starije životne dobi, koji su imali smanjen kapilarni otpor i što za posledicu ima veću sklonost ka pucanju kapilara, davano je 100-150mg OPC dnevno. 53% pacijenata je već kroz dve nedelje imalo značajno bolje rezultate u odnosu na kontrolnu grupu (kada je u pitanju pucanje kapilara), dok su najbolji  rezultati postignuti nakon 3 nedelje primene.

OPC takođe ima moćan uticaj na hroničnu vensku insuficienciju.

komentara (0)

  Dodajte komentar