Operacija ušiju – sve što bi trebalo da znate

Operacija ušiju – sve što bi trebalo da znate

 

Operacija ušiju je hirurška korekcija jedne ili obe ušne školjke i stručno se zove otoplastika.

Otoplastika je jedna od minimalno invazivnih metoda koja se radi onda kad uši dostignu svoju konačnu veličinu i omogućava njihovu korekciju u položaju i obliku ušiju.

Kada su ušne školjke u lošem položaju direktno privlače pažnju na sebe. Dame najčešće kosom prekrivaju nedostatak, ali muškarci nemaju tu mogućnost pa je kod njih još više uočljivo da postoji nesklad između ušiju i glave.

Koje su indikacije za hiruršku korekciju ušnih školjki? Kako se izvodi operacija? Kakav je oporavak, a kakvi su rezultati? Odgovori slede…


Kada se izvodi operacija ušiju?


Prva asocijacija na operaciju ušiju je situacija gde osoba ima klempave uši, ali to je samo jedan od razloga za izvođenje otoplastike.

Ovom intervencijom se mogu operisati:

  • Šiljaste uši
  • Velike ušne školjke
  • Uši koje nisu uz glavu, tj. udaljene su od glave više nego što je to uobičajeno
  • Asimetrične uši
  • Čudan oblik ušnih školjki
  • Povrede i deformiteti ušnih školjki


Hirurškom korekcijom se ne menja položaj ušnih školjki već se samo menja njihov izgled. Ovom operacijom se ne ugrožava sluh već je reč o estetskoj intervenciji radi dobijanja simetričnog izgleda glave.


Postupak izvođenja hirurške korekcije ušiju


Hirurška intervencija na ušima se izvodi u lokalnoj anesteziji i traje oko 2 sata. U zavisnosti od problema hirurg pravi rez iza ušiju ili unutar ušnog nabora. Obe pozicije su dobre jer je ožiljak neprimetan nakon zarastanja.

Različiti problemi će zahtevati da se više ili manje hrskavice i kože ukloni, a onda se ostatak hrskavice preklapa a rezovi zatvaraju. Tako se radi operacija ušiju.


Oporavak nije komplikovan


Prvih 7 dana se nose veliki zaštitni zavoji preko ušiju i oko glave. Imaju za cilj da se rezovi zaštite, ali i da se podrži novi oblik dok hrskavica ne sraste. Umeren otok, svrab i nelagodnost je očekivana, a bolovi prolaze i uz najblaže analgetike.

Važno je da se prvih nekoliko nedelja ne spava na boku, ali i da se ne oblači ništa preko glave zbog eventualne povrede rezova.

Postepeno će lekar menjati čvrste zavoje onim koji su labaviji i oni se moraju nositi preko noći i do 6 nedelja. Na taj način se sprečava nenamerna povreda ušiju tokom spavanja.

Nakon 7 dana se može vratiti normalnim aktivnostima, ali uz mere opreza i zaštite osetljivih ušiju još nekoliko sedmica duže.


Očekivani rezultati


Rezultati su vidljivi odmah nakon urađene operacije i neće se promeniti, samo je važno da se sačeka da prođe prvi period da se povuku otoci i rane zarastu.

Dosta pacijenata bude zbunjeno novim izgledom pa je važno ostaviti vremena da se naviknu na novi odraz u ogledalu. U slučaju da nisu zadovoljni moguće je uraditi dodatne korekcije za savršen izgled ušnih školjki.


Komplikacije nakon intervencije


Prvi rizik je pojava asimetrije između izgleda ušiju pa se preferira operacija obe ušne školjke istovremeno da se izbegne rizik od nejednakog izgleda.

Ožiljci su skriveni, ali ostaju trajno mada se rade na prevojima što otežava njihovo uočavanje.

Može doći do infekcije, krvarenja ili neželjene reakcije na anesteziju. Ipak, takav rizik postoji i ako vadite zub pa se može reći da otoplastika ne nosi velike rizike i da u glavnom prolazi bez komplikacija.


Da li je moguće korigovati položaj ušiju bez operacije?


Nude se neke od neinvazivnih intervencija, ali nemaju isti efekat kao što to ima operacija ušiju, naročito ako je u pitanju stanje koje nije klempavost.

Kod beba je moguće nositi trake i lepiti ušne školjke jer se još uvek nisu pozicionirale, ali kod odraslih najbolje rešenje je hirurška intervencija. Na taj način se koriguje i hrskavica i uklanja višak kože pa se dobija zaista najbolji rezultat.


Otoplastika je često izvođena i kod dece!


Iako je najbolje čekati da uvo završi svoj razvoj, postoje situacije kada je potrebno da se uradi estetska korekcija ušiju još u detinjstvu.

Na ovaj način se deca rešavaju jedne velike traume, a ujedno i lakše prebole jer hrskavica brže sraste. Jedino je važno da deca svojim uzrastom budu odgovorna i da ne diraju zavoje tih nekoliko sedmica dok rane ne zarastu.


Cena operacije ušiju


Cena operacije ušiju varira od toga koliko je komplikovana intervencija, da li se operiše jedno uvo ili oba.

Hirurška korekcija jedne ušne školjke košta oko 350€, a korekcija oba uveta košta koko 550€. Cena raste ako je potrebno hiruško reoblikovanje deformisane jedne ušne školjke i košta oko 600€, dok za oba uveta ta cena iznosi i preko 900€.

Operacija ušiju je često izvođena jer se lako i brzo dolazi do velikog estetskog poboljšanja. Rezultati su trajni, a pacijenti svih doba zadovoljni rezultatima.

Važno je ukazati poverenje hirurgu sa iskustvom da bi on pravilno znao da proceni kako da dođe do najboljeg rezultata, da da dobre savete za oporavak i da pravilno isprati zarastanje rezova.

Da li otoplastiku smatrate za jednu od opravdanih estetskih intervencija kojoj bi se rado podvrgli? Hajde da razmenimo mišljenja, čekammo komentare nakon čitanja ovog teksta.

komentara (0)

    Dodajte komentar