Ovo definitivno niste znali o pirinču

OVO DEFINITIVNO NISTE ZNALI O PIRINČU
"Budi kao pirinčana stabljika, što više zrna rađa, to se niže klanja!"
Filipinska izreka (što više postignuća i uspeha imaš, budi skomniji)
Ne verujem da je bilo ko od vas zaista ozbiljno razmišljao o pirinču. Tako sitan, svakodnevan i neugledan, ali to je namirnica sa veoma dugom istorijom i najveća prehrambena kultura na svetu. Pirinač već milenijumima ima ozbiljnu ulogu u razvoju ljudske civilizacije.
- Vrsta pirinča Oriza Sativa nađena je u slivu reke Jangce i datira 13500-8200 godina p. n. e.
- Šta drži kineski zid? Za vreme dinastije Ming (15. i 16. vek) radnici koji su zidali Kineski zid, mešali su pirinčanu, lepljivu kašu sa kalcijum karbonatom i pravili malter.
- Bacanje pirinča na mladence je običaj koji potiče iz vremena Rimskog carstva i prestavlja plodnost i blagostanje, te teranje zlih duhova i nesreće.
Da li ste znali šta se sve proizvodi od pirinča? Sake je pirinčano vino koje se pravi u Japanu. Od pirinča se proizvodi:
- skrob,
- brašno,
- puter,
- alkohol,
- ulje,
- margarin,
- papir
- i određeni hemijski i kozmetički proizvodi.
Pirinač se uzgaja na svim kontinentima, osim na Antartiku. Veoma je prilagodljiv uslovima, lak za uzgoj i ima odličan prinos. Jedno seme pirinča daje prinos oko 3000 zrna!
Nikada ne biste pogodili gde se pojede najviše pirinča po čoveku godišnje.
Prosečan Amerikanac pojede 12 kg pirinča, Azijski narodi pojedu 136 kg po čoveku, a Ujedinjeni Arapski Emirati do 200 kg pirinča po čoveku. Najmanje ga jedu Francuzi - 4, 5 kg po čoveku.
Sav pirinač je u početku smeđ zbog omotača, tj. mekinja koje štite zrno. Kada skinete mekinje ostaje belo zrno, ali sa skidanjem omotača, odlaze i hranljive materije . Proizvođači u Americi zato veštački dodaju minerale i vitamine belom pirinču. Danas postoji oko 40000 vrsta pirinča. Njegov tradicionalan uzgoj je plavljenje polja na kom se sadi.
Pirinač može biti dugog, srednjeg i kratkog zrna. Dugozrni pirinač se najmanje lepi, jer ima najmanje skroba i ostaje lep i ceo nakon kuvanja. Pirinač srednjeg zrna ima visok sadržaj amilopektina, pa je lepljiviji. Koristi se za sutlijaše i rižota. Kratkozrni pirinač je najlepljiviji i najviše se koristi u Japanu, za pravljenje sušija, kao i za spravljanje pirinčinog pudinga.
Ispiranjem pirinča pre kuvanja smanjujete količinu skroba-lepljivost pirinča. Ukoliko želite kremastiji rezultat, ne ispirajte ga. Možete ga i potopiti pola sata pre kuvanja,kako bi povećali ekspanziju zrna i smanjili vreme termičke obrade.
Priznajte, mnoge od ovih stvari o priniču sigurno niste znali!
Zašto svako domaćinstvo treba da poseduje kuvalo za pirinač?
Svako zrno pirinča u sebi ima male doze arsena, ako to niste znali. Arsen je smrtonosan u velikim količinama.
- Smeđi pirinač u sebi ima za nijansu više arsena nego beli. Ne treba preterivati sa količinom pirinča koju pojedete.
- Po savetu nutricionista treba menjati zrna, malo jesti beli, malo smeđi i kuvati ga u kuvalu za pirinač.
- Prilikom kuvanja u kuvalu, voda za kuvanje pirinča se zagreva na mnogo više stepeni nego što bi se zagrevala na šporetu-što dovodi do oslobađanja arsena u vodu.
- Voda se odvodi, odnoseći sa sobom sve štetne materije koje su nakon kuvanja ostale u njoj.
Kuvanjem u kuvalu za pirinač, bićete sigurni da ste svoj pirinač skuvali ravnomerno i neće doći do slepljivanja zrna i grudvanja. Pirinač kuvan u kuvalu je sigurno zdraviji!
Kuvanje u kuvalu štedi vam i vreme i novac i prostor. Sve je na jedan pritisak dugmeta.
Osim pirinča, u špretu za pirinač možete kuvati povrće i meso, na zdrav način. Nema više brige da li će se pirinač zalepiti za dno šerpe i zagoreti, nema vrenja preko ivice šerpe i nereda u kuhinji. U kuvalu za pirinač uvek dobijate savršen rezultat. Nema ni potrebe za dežuranjem kraj šporeta, ni razmišljanja da li ste sipali dovoljno vode.
Kuvalo za pirinač kuva svaku vrstu pirinča bez greške!
Šporeti za pirinač su laki i jednostavni za upotrebu. Imaju mogućnost odloženog uključivanja i mogućnost da hranu održe toplom do 10 sati. Ne zauzimaju mnogo prostora i lako se održavaju. Pre nego krenete na posao, stavite sve sastojke u kuvalo. uključite odloženo kuvanje i kad se vratite čeka vas topao obrok. Savršeno!
Gde kupiti u Srbiji švajcarsko kuvalo za pirinač? Kliknite ovde!
Martina
I o pirincu i o solis kuvalu za pirinac.
Bite
Tekst o pirincu ili kuvalu za pirinac?
Dodajte komentar