Ovo definitivno niste znali o pirinču

Ovo definitivno niste znali o pirinču

 

OVO DEFINITIVNO NISTE ZNALI O PIRINČU

"Budi kao pirinčana stabljika, što više zrna rađa, to se niže klanja!"

                                Filipinska izreka (što više postignuća i uspeha imaš, budi skomniji)

 

Ne verujem da je bilo ko od vas zaista ozbiljno razmišljao o pirinču. Tako sitan, svakodnevan i neugledan, ali to je namirnica sa veoma dugom istorijom i najveća prehrambena kultura na svetu. Pirinač već milenijumima ima ozbiljnu ulogu u razvoju ljudske civilizacije.

 • Vrsta pirinča Oriza Sativa nađena je u slivu reke Jangce i datira  13500-8200 godina p. n. e.

bareljef pirinac

 • Šta drži kineski zid? Za vreme dinastije Ming (15. i 16. vek) radnici koji su zidali Kineski zid, mešali su pirinčanu, lepljivu kašu sa kalcijum karbonatom i pravili malter.

kineski zid pirinac ovo sigurno niste znali o pirincu

 • Bacanje pirinča na mladence je običaj koji potiče iz vremena Rimskog carstva i prestavlja plodnost i blagostanje, te teranje zlih duhova i nesreće.

bacanje pirinca mladenci

Da li ste znali šta se sve proizvodi od pirinča? Sake je pirinčano vino koje se pravi u Japanu. Od pirinča se proizvodi: 

 • skrob,
 • brašno,
 • puter,
 • alkohol,
 • ulje,
 • margarin,
 • papir
 • i određeni hemijski i kozmetički proizvodi.

japanski sake pirinac

 

Pirinač se uzgaja na svim kontinentima, osim na Antartiku. Veoma je prilagodljiv uslovima, lak za uzgoj i ima odličan prinos. Jedno seme pirinča daje prinos oko 3000 zrna!

Nikada ne biste pogodili gde se pojede najviše pirinča po čoveku godišnje.

Prosečan Amerikanac pojede 12 kg pirinča, Azijski narodi pojedu 136 kg po čoveku, a Ujedinjeni Arapski Emirati do 200 kg pirinča po čoveku. Najmanje ga jedu Francuzi - 4, 5 kg po čoveku.

boje pirinca ovo sigurno niste znali o pirincu

Sav pirinač je u početku smeđ zbog omotača, tj. mekinja koje štite zrno. Kada skinete mekinje ostaje belo zrno, ali sa skidanjem omotača, odlaze i hranljive materije . Proizvođači u Americi zato veštački dodaju minerale i vitamine belom pirinču. Danas postoji oko 40000 vrsta pirinča. Njegov tradicionalan uzgoj je plavljenje polja na kom se sadi.

pirinac
 

Pirinač može biti dugog, srednjeg i kratkog zrna. Dugozrni pirinač se najmanje lepi, jer ima najmanje skroba i ostaje lep i ceo nakon kuvanja. Pirinač srednjeg zrna ima visok sadržaj amilopektina, pa je lepljiviji. Koristi se za sutlijaše i rižota. Kratkozrni pirinač je najlepljiviji i najviše se koristi u Japanu, za pravljenje sušija, kao i za spravljanje pirinčinog pudinga.

pirinac vrste i boje

Ispiranjem pirinča pre kuvanja  smanjujete količinu skroba-lepljivost pirinča. Ukoliko želite kremastiji rezultat, ne ispirajte ga. Možete ga i potopiti pola sata pre kuvanja,kako bi povećali ekspanziju zrna i smanjili vreme termičke obrade.

Priznajte, mnoge od ovih stvari o priniču sigurno niste znali!

jela sa pirincem kuvalo za pirinac srbija


Zašto svako domaćinstvo treba da poseduje kuvalo za pirinač?
 

kuvalo za pirinac srbija
 

Svako zrno pirinča u sebi ima male doze arsena, ako to niste znali.  Arsen je smrtonosan u velikim količinama.

 • Smeđi pirinač u sebi ima za nijansu više arsena nego beli. Ne treba preterivati sa količinom pirinča koju pojedete.
 • Po savetu nutricionista treba menjati zrna, malo jesti beli, malo smeđi i kuvati ga u kuvalu za pirinač.
 • Prilikom kuvanja u kuvalu, voda za kuvanje pirinča  se zagreva na mnogo više stepeni nego što bi se zagrevala na šporetu-što dovodi do oslobađanja arsena u vodu.
 • Voda se odvodi, odnoseći sa sobom sve štetne materije koje su nakon kuvanja ostale u njoj.
   

Kuvanjem u kuvalu za pirinač, bićete sigurni da ste svoj pirinač skuvali ravnomerno i neće doći do slepljivanja zrna i grudvanja. Pirinač kuvan u kuvalu je sigurno zdraviji!

Kuvanje u kuvalu štedi vam i vreme i novac  i prostor. Sve je na jedan pritisak dugmeta.

Osim pirinča, u špretu za pirinač možete kuvati povrće i meso, na zdrav način. Nema više brige da li će se pirinač zalepiti za dno šerpe i zagoreti, nema vrenja preko ivice šerpe i nereda u kuhinji. U kuvalu za pirinač uvek dobijate savršen rezultat. Nema ni potrebe za dežuranjem kraj šporeta, ni razmišljanja da li ste sipali dovoljno vode.

kuvalo za pirinac u srbiji

Kuvalo za pirinač kuva svaku vrstu pirinča bez greške!

hrana sa pirincem srbija

Šporeti za pirinač su laki i jednostavni za upotrebu. Imaju mogućnost odloženog uključivanja i mogućnost da hranu održe toplom do 10 sati. Ne zauzimaju mnogo prostora i lako se održavaju. Pre nego krenete na posao, stavite sve sastojke u kuvalo. uključite odloženo kuvanje i kad se vratite čeka vas topao obrok. Savršeno!

kuvalo za pirinac

kuvalo

Kao jedno od najboljih kuvala za pirinač na tržištu izdvojili smo Solis, švajcarski brend  vrhusnkog dizajna. Ima automatsko kuvanje, odloženo uključivanje, održavanje jela toplim. Izuzetno lako za upotrebu i održavanje. Možete kuvati svežu ili zamrznutu hranu. Pogodan je za pranje u sudomašini. Zašto brend Solis ? Zato što više od 100 godina švajcarska kompanija Solis pravi bezbedne i napredne uređaje za domaćinstvo. Uređaj poseduje sertifakate LVD i EMC o energetskoj usaglašenosti.

 

 

Gde kupiti u Srbiji švajcarsko kuvalo za pirinač? Kliknite ovde!

komentara (2)

Dodajte komentar