Podizanje i zatezanje grudi bez proteze - ono što svakoj dami u zrelim godinama treba!

Podizanje i zatezanje grudi bez proteze - ono što svakoj dami u zrelim godinama treba!

 


Drage dame, podeliću sa vama tajne estetske hirurgije koje nisu puno invazivne, koje ističu vašu lepotu i vraćaju sat u nazad. Ne govorim o anti-age tretmanima već o „boljci“ svake žene srednjih godina – opuštenost grudi, kao i načinu za rešavanje putem procedure podizanja i zatezanja grudi. Drage moje, ne govorim vam da ugrađujete silikone već da plastičnu hirurgiju stavite u dobru svrhu tako da telu vratite vitalnost i čvrstinu.

U kom dobu najčešće treba hirurška korekcija grudi? Šta se može postignuti sa ovim postupkom? Kako se izvodi operacija podizanja grudi, kakav je oporavak?

Pročitajte nastavak teksta jer na jednostavan način objašnjava sve što treba da znate pa da zatezanje grudi bez proteze bude i vaša dobra odluka.


Gravitacija i starenje su neprijatelji naše figure!


Ako je nos centralna tačka lica, onda su grudi centralna tačka gornje polovine tela. Sa godinama neminovno dolazi do opuštanja grudi usled sile gravitacije pa one gube čvrstinu i povlače se na dole. Ujedno dolazi i do istezanja kože pa se proces dodatno ubrzava, a vama je svakodnevno potrebna podrška u vidu kvalitetnih brushaltera koji maskiraju ovaj problem.

Zvuči poznato? Ako i ne sada, verujte mi, već nakon prve trudnoće i dojenja suočićete se sa ovom pojavom koja nije ni malo laskava ni prema izgledu dekoltea, ni prema celokupnoj figuri.


Zatezanje i podizanje grudi bez silikona – umerena korekcija sa dobrim efektom


Mastopeksija je stručan naziv za postupak podizanja dojki. Procedurom se zateže koža, zateže tkivo i ponovo oblikuju grudi. Može se i smanjiti areola (bradavica) koja se takođe vremenom uvećava i zauzima sve nepravilniji položaj.

Operacijom podizanja grudi se ne menja njihova veličina već im se samo vraća čvrstina i dobra pozicija što odmah povoljno utiče na izgled čitave figure i stvaranje siluete „peščanog sata“ kao zlatnog standarda kome svi teže.


Ko je dobar kandidat za zatezanje grudi?


Ovo je operativni zahvat i kao takav traži dobro opšte zdravstveno stanje, a uz to je poželjno da:
 

 • ne pušite
 • da imate stabilnu kilažu koja ne varira
 • poželjno je i da ste završili period rađanja ili da ne planirate trudnoću skorije


Pušenje usporava proces zarastanja rezova nakon podizanja dojki, a variranje kilaže i dojenje  utiče na oblik i poziciju grudi pa će neutralisati dobre posledice intervencije.


Da li vam treba podizanje grudi?


Tokom vremena naša fizionomija se menja pa se i grudi opuštaju. Promena je uočljivija kod dama sa većim poprsjem, ali opterećuje i dame koje imaju male grudi. Zato ako imate neke od sledećih manifestacija zakažite pregled kod plastičnog hirurga i razmotrite operaciju grudi bez implantata:
 

 • opuštenost dojki – ravan izdužen oblik koji pada na dole
 • bradavice pokazuju na dole
 • veća širina areola
 • asimetričnost grudi u obliku ili veličini


Hirurg je jedini stručan da da „konačan sud“ o mogućnosti izvođenja intervencije. Od vaše anatomije će zavisiti postupak kojim se dojke podižu, da li će rezovi biti neprimetni ili se ipak moraju napraviti tako da će ostati vidljivi i nakon potpunog zarastanja.


Operacija za podizanje grudi?


Ako je hirurg procenio da ste dobrog zdravstvenog stanja, a vi svesni rizika (vidljivih ožiljaka, trenutnog ili potpunog gubitka osećaja u dojkama, moguć delimični ili potpuni gubitak areole, potreba za ponovnim intervencijama…) pristupa se izvođenju postupka.
 

 • Dobijate ili opštu ili lokalnu anesteziju tako da je intervencija potpuno bezbolna.
 • Rez se izvodi ili oko areole, oko areole i vertikalno ili još jedan dodatni horizontalni rez.
 • Kada se on izvede pristupa se podizanju tkiva čime se dobija i na čvrstini dojke
 • Sledeći korak je pozicioniranje bradavice i smanjenje areole ako je potrebno
 • A kao poslednji korak sledi uklanjanje viška kože da bi se grudi zadržale na svojoj poziciji


I rizici i postupak izvođenja zavise od oblika vaših grudi i želja za konačnim oblikom poprsja. Vrlo je važno da se uverite u kvalifikovanost estetskog hirurga jer od njegovog znanja zavisi tok intervencije i dobri rezultati.


Oporavak nakon re-pozicioniranja dojki


Oporavak nije komplikovan i čini ga dosta ležanja na leđima, pokreti bez savijanja i podizanja teškog. Ako vam postave drenažne katetere ukloniće ih nakon par dana, a oni služe da se rana očisti i brže zaraste.

Manji bolovi su mogući, kao i otok ili modrice. Nakon 2 nedelje bi trebalo da se ovi tragovi povuku kada se i konci skidaju, ali je važan oprez i dve nedelje nakon toga.

Doktor redovno prati vaš oporavak tako da će vam objasniti šta je očekivano i normalno, a šta je znak za uzbunu.

Dobri efekti se vide odmah jer je jasno uočljivo da su grudi na višoj poziciji nego pre. Rizici postoje kod svake slične intervencije, oporavak je dug, ali su zato rezultati fenomenalni. Iako će dojke ponovo, tokom vremena početi da se opuštaju ovo će vašu figuru još nekoliko decenija učiniti mladolikom.

Svakoj ženi treba mastopeksija pre ili kasnije. Da li biste se podvrgnuli ovoj proceduri? Ostavite mi svoje komentare.

Autorski tekst: M. Cvijović

 

komentara (3)

 • Marijana
  Marijana

  Ma sve to zvuči okej, ali ja nešto nisam zainteresovana da zarad lepote idem "pod nož". Valjda sebi još uvek sasvim dobro izgledam, da evo na pragu 50-te još uvek ne razmišljam na taj način. Ali polako, videćemo, nikad se ne zna. Hvala za iscrpno objašnjenje.

 • Lana
  Lana

  Za sada mi ne treba, ali u buducnosti ko zna, dobro je znati...mada nisam dobar kandidat posto pusim i nemam stabilnu kilazu, moracu prvo to da korigujem izgleda :)

 • Srecko
  Srecko

  Kad se mora nije tesko ali treba voditi racuna gde to radite, treba uvek birati najbolje estetske klinike i da to bude umereno,da se ne preteruje mnogo.

Dodajte komentar