Popravka vodokotlića u stanu

Popravka vodokotlića u stanu

 

Curi vodokotlić!

Kako da se ne obradujete kada čujete umilni glasić vaše lepše polovine. Jer, vi ste to naravno već primetili, ali ste mudro ćutali i čekali taj momenat.

Da ona primeti. A na njenu reakciju se ne čeka dugo. Ona je pa skoro trenutna. Kao i za mnoge druge stvari gde ste vi na tapetu. 

Mada, bez ispravnog vodokotlića se danas ne može pa onda sledi korak dva. A to je angažovanje vodoinstalatera za popravku vodokotlića. Osim ako već niste tako vešt i dobar majstor pa popravite sami. To će vam u svakom slučaju uštedeti na kućnom budžetu, a značajno uvećati rejting u braku, pa nije loše ni razvijati ni te veštine.

Ako spadate u onu grupu kojima je taj majstorluk nepoznata teritorija, pogledajte vizit karte ili imenik u telefonu i pornađite imate li nekog vodoinstalatera od poverenja.

Jer WC se mora koristiti i vode u vodokotliću mora biti. Bez curenja. 
Nemojte da vas zavara to malo curkanje vode iz vodokotlića. To je, veoma često, samo uvod u malu poplavu. 


Šta se u stvari kvari kod vodokotlića?


Ovaj strašno bitan nazovi uređaj u kupatilu je u stvari relativno jednostavne konstrukcije.
Najčešće se kvare njegova dva dela:

1. zvono za vodokotlić
2. plovak. 

Kada znate uzrok kvara onda je lakše i otkloniti isti. 

Imajte na umu da ako vam je vodokotlić neispravan može da istekne i do 100 litara vode a da ga i ne koristite. Složićete se da je to nedopustivo danas, ali pogotovo ubuduće. Štednja i racionalno upravljanje resursima mora biti deo naše svesti.


Kako popraviti vodokotlić?


Malo o samom vodokotliću. Ako se nekada zainteresujete i pokušate da shvatite princip rada, videćete da se u kazanu vodokotlića nalazi neki plovak, koji se nekako stalno nalazi na površini vode. On je glavni krivac i kontrolor da li treba da se uliva voda u kazan ili ne.

Kao što znamo ništa nije večno. Vremenom i on oslabi. I tako se dešava da voda u wc šolji počne da curi. Razlog? Najčešće pohabani dihtunzi ili neko mehaničko oštećenje delova.

Ako imate konstantno curenje ili kapljanje u wc šolju to je signal da zvono u vodokotliću ne radi kako treba. E sad, majstori bi rekli da gumica od zvona ne leđe, odnosno ne dihtuje kako treba. Mislite da ovaj kvar možete sami da rešite? Onda ga rešite.


Kako da promeniti zvono za vodokotlić?


Ako znate gde je ventil logično pre pokušaja popravke zatvorite dovod vode. U sledećem koraku ispraznite vodokotlić. 
Zatim skinite crevo preko koga se voda dovodi u mali kazan.

I sad ide cela matematika, rasklapanje mehanizma vodokotlića, budite pažljivi i proverite da li ima kamenca, u kakvom stanju su dihtunzi. Probajte da očistite mehaničke nečistoće i kamenac i proverite da li je dihtung guma zvona u funkcionalnom stanju.  

Pošto to nisu skupi delovi možete je preventivno i zameniti. Kada ste proverili, zameni,li oštećene ilo dotrajale delove, vraitie sve kako je bilo.
Ništa lakše za dobrog haus majstora. Ako ponovo curi ipak pozovite vodoinstaltera.
 
Naravno, postoje i drugi kvarovi na vodokotlići, recimo pukne poluga ili taster vodkotlića, ili da negde ne dihtuje guma na spojevima. Imajte na umu da je danas vodokotlić potrošna roba i da je nekad povoljnije zameniti vodokotlić, tj. kupiti novi. I tu se možete proslaviti jer postoji i uputstvo za montažu. A svaki pone kod lepše polovine je vredan.
 

komentara (0)

    Dodajte komentar