PREČIŠĆIVAČI VAZDUHA DA ILI NE

PREČIŠĆIVAČI VAZDUHA DA ILI NE

 

Zagađenje vazduha već nekoliko godina je udarna vest u svim medijima. 

Posledice zagađenja vazduha su katastrofalne, kako na zdravlje ljudi tako i na biljni i životinjski svet.

Prosto je neverovatno da od toliko svetskih milionskih metropola Beograd danima bude najzagađeniji ili u prvih deset najzagađenih gradova na svetu. Najveći problem sa vazduhom u Srbiji su PM čestice, koje mu daju boju i miris. PM čestice utiču na indeks zagađenja, a prema informacijama svetskih medija, Srbija je u grupi zemalja sa najzagađenijim i najtoksičnijim vazduhom u svetu. Da li su prečišćivači vazduha za stan jedno od rešenja? 


FAKTORI ZAGAĐENJA


Na aerozagađenje utiče više faktora:

 • brojne fabrike,
 • industrijska postrojenja,
 • gradske toplane,
 • izduvni gasovi automobila (posebno u gradskim sredinama),
 • indivudualna porodična domaćinstva koja koriste čvrsta goriva za grejanje i
 • drugo.

 

Kao posledica spoljnog zagađenja dolazi do velike zagađenosti vazduha u zatvorenim prostorijama.

Na unutrašnje zagađenje utiče nedostatak ventilacije, nedostatak direktne sunčeve svetlosti, što izaziva taloženje zagađujućih čestica, tako da se dešava da njihova koncentracija u zatvorenim prostorijama bude znatno veća u odnosu na spoljašnju sredinu.

Virusi, prašina, grinje, ljuspice kože, životinjske dlake, duvanski dim, samo su neki od zagađivača vazduha u stanovima, kućama, kancelarijama i drugim zatvorenim prostorima.


NEGATIVNE POSLEDICE UDISANJA ZAGAĐENOG VAZDUHA


Udisanje zagađenog vazduha ima brojne negativne posledice po zdravlje ljudi, odnosno izaziva hronične plućne bolesti, akutne infekcije, alergije a može da utiče na povećanu smrtnost od posledica moždanog udara, bolesti srca i karcinoma pluća. Ove štetne čestice, kada uđu u disajne puteve čoveka, vremenom mogu izazvati hronične probleme sa disanjem, posebno kod osoba kod kojih već postoje određeni zdravstveni problemi.


Prečišćivači vazduha
 

Istraživanja pokazuju kako zagađenost vazduha utiče da se među decom uzrasta od pet do devetnaest godina registruju simptomi astme, tokom većeg dela godine. Razlog preosvetljivosti i intenzivnijih alergijskih reakcija kod ove populacije je što dišu brže od odraslih i na taj način apsorbuju više zagađenja u svoja pluća.


IMA LI REŠENJA ZA ZAGAĐENJE?


Iako nismo u mogućnosti da utičemo na smanjenje spoljnog zagađenja vazduha postoje brojni načini da se spreči ili smanji zagađenje unutrašnjeg vazduha.

Jedan od načina je kupovina prečišćivača vazduha.


ŠTA SU PREČIŠĆIVAČI VAZDUHA?


Prečišćivači vazduha su uređaji namenjeni prečišćavanju vazduha u zatvorenom prostoru. Oni pre svega sprečavaju nakupljanje mikro čestica u tepisima, zavesama, nameštaju, našoj garderobi, tkaninama i uopšte u zatvorenim prostorima. Njihova uloga je da iz atmosfere određenog prostora uklone sve čestice (nevidljive golim okom), a štetne po  zdravlje.


KAKO RADI PREČIŠĆIVAČ VAZDUHA?


Prečišćivač vazduha koristeći sistem svojih unutrašnjih ventilatora uvlači vazduh iz prostorije u kojoj je postavljen pomoću visokoefikasnih filtera, koji “hvataju“ odnosno uklanjaju štetne čestice iz vazduha (prašinu, bakterije, polen i dr.). Zatim se prečišćeni vazduh vraća u prostoriju, a ovaj postupak se neprestano ponavlja, što omogućava da vazduh bude čist, a samim tim čini okolinu zdravijom.

Prečišćivač vazduha na taj način omogućava disanje čistog vazduha, uklanjajući 99% bakterija iz vazduha, eliminišući pri tom neprijatne mirise i alergene od kućnih ljubimaca.


OSNOVNI TIPOVI PREČIŠĆAVANJA VAZDUHA


HEPA filtracija


Koristi se za eliminaciju neprijatnih mirisa, duvanskog dima, polena, grinja, prašine, peruti, buđi, bakterija i virusa iz vazduha.

Tanka staklena vlakna su raspoređena u gust mterijal (sličan papiru), koji se presavija u nabore, a koji predstavljaju filter. HEPA filter zadržava čestice veličine 0.3 mikrona.

Pri kupovini prečišćivača sa HEPA filterom treba posebno obratiti pažnju na TRUE HEPA oznaku.

Nedostatak kod ovih prečišćivača je česta zamena filtera, da bi se održala efikasnost. Takođe ne uklanja mirise i hemijska isparenja, a kako se koristi ventilator za uvlačenje vazduha isti može biti bučan pri većim brzinama obrtaja.


Jonska filtracija/jonizatori vazduha


Jonski prečišćivači vazduha/jonizatori ne prečišćavaju vazduh, već šalju negativne jone u vazduh koji se vezuje za čestice iz vazduha. Ovim procesom se zagađivači prisiljavaju da padaju na pod. Uklanjaju polen, prašinu, gljivice, neke vrste virusa, bakterija i dim. Ne zahtevaju zamenu filtera, ne koriste venilator, odnosno tihi su. Nedostatak ovih prečišćivača je da zagađivači ostaju u prostoriji na podu ili drugim površinama dok se ne sakupe elektrostatičkom pločicom. Jonizatori vazduha su relativno jeftini i održavaju vazduh u prostorijama svežim.


Filteri sa aktivnim ugljem-Karbonski


Filteri sa aktivnim ugljem imaju sitne upijajuće pore za čišćenje zagađivača dok prolaze kroz filter. Odlični su za uklanjanje dima, mirisa i hemikalija iz vazduha, mirisa kućnih ljubimaca, ali zato ne uklanjaju prašinu i alergene.

Proizvođači iz navedenih razloga najčešće kombinuju aktivni ugalj sa HEPA filterima.


Ultraljubičasta (UV) svetlost


Ova tehnologija emituje nevidljivu svetlost koja napada zagađivače, koji ne prolaze kroz bilo kakav filter. Unutar prečišćivača vazduha se nalazi UV svetlost, koja se ne oslobađa u prostoriji.

Najvažnija uloga fotokatalitičkih prečišćivača je da ubijaju viruse, bakterije i mikrobe unutar prostorije, tako se dobija čisto odnosno sterilisano okruženje.


Prečišćivači vazduha sa sistemom filtera na bazi vode


Voda je oduvek bila efikasna kada se koristi za pranje i čišćenje. Prečišćivači ovog tipa mogu prečistiti vazduh od dima, prašine, alergena, a mogu se pri tome koristiti i kao ovlaživači vaduha.

Nedostatak je što ne eliminišu mirise kao filteri sa aktivnim ugljem. Nisu predviđeni za borbu protiv gljivica i plesni, a pri tome povišen nivo vlage može dovesti do pojave buđi.


KAKO IZABRATI IDEALAN PREČIŠĆIVAČ VAZDUHA?


Da biste izabrali idelan prečišćivač vazduha preporuka je da prvo utvrdite kakve su i kolike vaše potrebe, odnosno da li vam je cilj uklanjanje neprijatnih mirisa ili štetnih čestica?

Posebno treba uzeti u obzir: kvadraturu koju prečišćivač pokriva, veličinu, težinu, kontrolu buke, zamenu i održavanje filtera, sertifikaciju i potrošnju električne energije, garanciju, brzinu prečišćavanja vazduha i drugo.

U 2022.godini najbolje ocenjeni brendovi prečišćivača vazduha u Srbiji  su: Mann+Hummel, Therapu Air by Zepter, Philips, LG, Blueair, Daikin, Ambilife i Dusom.

Pri kupovini prečišćivača vazduha potrebno je odabrati model koji ima sve što je vama potrebno, a odgovara i vašim finansijskim mogućnostima.

Posebno je potrebno obratiti pažnju, koliko koštaju filteri za pričišćivač koji ste odabrali, koliko često je potrebno menjati filter, jer povoljna cena prečišćivača nekad znači i visoke troškove održavanja.

 

komentara (1)

 • Vatrogasac
  Vatrogasac

  Preciscivaci vazduha u stanu DA, ali ne kineski i ne preskupi! Dakle, Ruski preciscivaci vazduha..

Dodajte komentar