Predlozi za vikend putovanja

Predlozi za vikend putovanja

 


Promena lokacije, upoznavanje novih ljudi i obilazak popularnih lokaliteta mogu biti odličan način da makar na kratko predahnete od posla. Stoga smo rešili da vam pripremimo listu najpogodnijih lokacija za opuštanje. Nastavite sa čitanjem teksta, jer vas u narednim redovima očekuju kvalitetni predlozi za vikend putovanja. Listu će mahom sačinjavati srpska izletišta, ali ćemo takođe spomenuti i nekoliko lokacija van okvira granica.


Priprema za vikend putovanja


Pre no što se uputite ka željenoj destinaciji, biće nužno da se dobro pripremite za putovanje. Prvenstveno bi trebalo utvrditi stanje vozila (ukoliko putujete autom) te rešiti sve postojeće probleme. Kako ćete van kuće boraviti dva do tri dana, trebalo bi da spakujete rezervnu obuću, te za svaki slučaj, nešto dužu odeću. Zbog same uštede prostora u gepeku, pri pakovanju bi bilo poželjno da iskoristite vakuum kese za garderobu.

Na duži put nikako ne bi trebalo kretati bez „pokretne apoteke”. Ukoliko patite od alergija ili drugih reakcija, naoružajte se najpotrebnijim lekovima. Na dalje, u zavisnosti od vremenskih uslova, spakujte kačkete, šešire ili kišobrane. Ako planirate veću kupovinu suvenira ili drugih artikala, predlažemo da ponesete rezervnu torbu. Lična dokumenta i punjači se podrazumevaju.


Posetite predivne planine Srbije


Priprema za putovanja

Naša predivne zemlja karakteristična je po brdsko-planinskim predelima, koje neretko posećuju i inostrani turisti. Kopaonik i Zlatibor su verovatno najpopularnije planine, ali nikako ne treba zaboraviti na prelepe pejzaže sa Golije, Tare, Prokletija ili Šar planine. Jedna od mogućih opcija je i Fruška Gora, koja sa velikim brojem manastira, predstavlja lokaciju koji bi svako od nas trebalo makar jednom da poseti. Na vama je da donesete finalnu odluku.


Predlozi za vikend putovanja – Banje


Banjski turizam je verovatno najrazvijenija turistička grana Srbije, dok su same banjske blagodeti, poznate od davnina. Sa preko hiljadu izvora mineralnih voda, živopisnom prirodom i predivnim spa apartmanima, nameću se kao savršena opcija za vikend putovanje. Evo liste najpopularnijih destinacija:
 

 • Vranjska Banja – inače, banja sa izvorom najtoplije vode na svetu.
 • Sokobanja – netaknuto zelenilo, Zavičajni muzej, te brojna izletišta je svrstavaju na listu pogodnih destinacija za porodično putovanje.
 • Prolom Banja – uz obilazak lokaliteta, prošetajte stazama zdravlja ili napravite mali izlet do Đavolje Varoši.
 • Banja Koviljača – poznatija i kao Kraljevska banja, verovatno je najbolje lečilište u Srbiji.
 • Vrnjačka Banja – područje sa puno lokaliteta, koje je inače bilo naseljeno još u vreme srednjeg veka.


Otputujte do prestonice


Ukoliko živite u manjoj sredini, slobodan vikend možete da iskoristite i za putovanje do Beograda. U slučaju da putujete sa mališanima, preporučujemo da posetite Muzej voštanih figura, Muzej iluzija, ali i nekoliko istorijskih muzeja. Slobodno vreme ujedno možete upotpuniti i upoznavanjem sa gradom, šetnjom kroz najveće parkove ili boravkom u nekom od kultnih restorana.


Turizam
 

Vikendom se uglavnom održavaju utakmice u  sportskim (nacionalnim) takmičenjima, tako da će gledanje sportista biti još jedna od dostupnih atrakcija. Sa druge strane, ukoliko putujete sa društvom, predlažemo da iskoristite potencijal noćnog života u Beogradu.


Predlozi za vikend putovanja – Golubac


Neverovatni lokaliteti stari i do nekoliko vekova, vrhunski smeštaj, ali i fenomenalna kuhinja Golubac čine jednim od najpopularnijih izletišta Srbije. Ukoliko se odlučite za ovu lokaciju, preporučujemo da posetite Golubačku tvrđavu, Đerdapsku klisuru te nacionalni park Đerdap. Osim toga, ne propustite posetu arheološkog nalazišta iz kamenog doba, Lepenskog vira. Pauze između obilazaka možete praviti u nekom od obližnjih restorana.


Zašto ne i van granica Srbije?


Turizam

Naravno, kako ćete imati samo dva (eventualno tri) slobodna dana, apsolutni prioritet bi morale biti zemlje sa kojima se Srbija graniči. Dakle, trebalo bi da odaberete najbolje lokalitete koje nude naše komšije. Evo nekoliko interesantnih ideja:

 • Budimpešta – jedna od najpopularnijih lokacija kada su u pitanju vikend putovanja u komšijske zemlje. Od graničnog prelaza Horgoš udaljena je svega 184 kilometara.
 • Crnogorsko primorje – obilazak mora je odlična atrkacija, čak i u zimskoj sezoni. Međutim, ova opcija će verovatno biti najpogodnija ljudima koji naseljavaju jug Srbije.
 • Sarajevo i Banjaluka – utvrdite na kojoj se lokaciji prave bolji ćevapi, te posetite popularna izletišta (recimo, Sarajliju).
 • Zagreb – poseta festivala ili arheološkog muzeja u prestonici Hrvatske može biti dobra zabava za mališane, ali i starije posetioce.
 • Trebinje – mediteranska klima, bogata istorija i neverovatan pejzaž su faktori koji nameću ovu lokaciju na našu listu. Bez obzira gde se nalazite, definitivno je makar jednom treba obići.


Obilasci lokaliteta u nepoznatnim sredinama su verovatno najbolji način da upotpunite slobodne dane. Nadamo se da smo vam ponudili pogodne predloge za vikend putovanja. Srećan put!

 

Slike:
https://unsplash.com/photos/flat-lay-photography-of-camera-book-and-bag-qyAka7W5uMY

https://unsplash.com/photos/assorted-color-apparels-oa7pqZmmhuA

https://unsplash.com/photos/green-grass-field-and-mountains-under-white-clouds-and-blue-sky-during-daytime-5gAUtiI3E-4

https://unsplash.com/photos/a-body-of-water-surrounded-by-trees-and-buildings-551oBUkNrTg

 

 

prodaja stanova pik smrtovnice blumen horoskop kalkulator online knjige pdf cvijece vicevi

komentara (0)

  Dodajte komentar