Priča o Ameliji Erhart – prvoj ženi koja je samostalno preletela Atlantik

Priča o Ameliji Erhart – prvoj ženi koja je samostalno preletela Atlantik

 

Amelija Erhart, bez sumnje je najpoznatija žena-pilot u istoriji letenja. Jer, ne samo da je kao avijatičarka oborila mnoge rekorde, nastojala je da rasprši društvene stigme o poslovima podobnim za žene, što znači da je išla daleko ispred svog vremena. Zbog svega što je uradila, ova priča je upravo o Ameliji Erhart – prvoj ženi koja je samostalno preletela Atlantik.

Ko je, uopšte, bila Amelija Erhart?

Amelija Meri Erhart, rođena je u gradu Ačisonu, država Kanzas (SAD), 24. jula 1897. godine, od oca Edvina i majke Ejmi. Od detinjstva je bila radoznala, i volela stvari koje su uglavnom zanimale dečake, poput penjanja na drveće ili lova na miševe. Za ono vreme, to se smatralo poprilično muškobanjastim.

Njena ljubav ka avionima rano je počela da se razvija. Prvi put je letela avionom već 1920. godine, na aeromitingu u Los Anđelesu. Bilo je dovoljno svega desetak minuta (koliko je let trajao), pa da već shvati da je pronašla svoj poziv, tj. životnu misiju.

Od tog dana, radila je mnogo razliitih poslova, u nameri da skupi dovoljno novca za obuku i nauči da pilotira avionom. Uzimala je časove od čuvene pionirke avijacije, Anite Nete Snuk, i vrlo brzo, već u leto 1921. godine, Amelija je kupila svoj prvi avion. Bio je to polovni žuti dvokrilac „Kinner Airster“, koji je od milošte nazvala „Kanarinac“ („The Canary“).

I tako je sve počelo…

Vrlo brzo, tačnije, već sledeće godine, oborila je svoj prvi rekord, popevši se na visinu od 4.200 metara, najveću koju je ikada na svetu do tada postigla bilo koja žena. A već 1923. godine, Amelija je dobila svoju pilotsku dozvolu kao 16. žena na svetu kojoj je to pošlo za rukom, koju joj je izdala svetska vodeća Federacija Aeronautike.

U to vreme, Amelija se pretežno izdržavala nasledstvom koje joj je ostavila baka ali, kad ga je ponestalo, bila je primorana da radi različite poslove, dok nije pronašla finansijsku osnovu da nastavi dalje. A kako to obično biva kada nešto mnogo želite, sudbina se na kraju okrenula u njenu korist kada joj je, kao tadašnjem socijalnom radniku, predloženo da bude prva žena putnica čuvenog pilota Čarlsa Lindberga.

Nakon uspešnog leta preko Atlantika u svojstvu putnice, nazvana je „mala Lindi“, prema nadimku koji je i sam Lindberg imao „Laki Lindi“ (Lucky Lindy, ili u prevodu - Srećni Lindi). Ali, to nije bilo ono što je zaista želela.

Rekordi i slava Amelije Erhart

Amelija je posle leta sa Lindijem nastavila da obara rekorde, i njena slava je iz dana u dan sve više rasla, ali ona nikada nije bila u potpunosti zadovoljna. Njen poslednji let, bio je upravo još jedan pokušaj da doživi slavu koju je zasluživala.

U ovom poduhvatu, udružila se sa Fredom Nunanom, koji je za ono vreme imao mnogo iskustva u pomorskoj i letačkoj navigaciji. Plan je bio da obiđu svet, oko ekvatora. Nažalost, kako se pretpostavlja, plan je od samog početka bio osuđen na propast!

Neostvaren san

Nakon niza problema koje su imali u početku, Erhart i Nunan su iz Oklenda otišli za Majami, a zatim se, uz mnogo pompe, zaputili ka Centralnoj i Južnoj Americi, da bi odande krenuli na istok, ka Africi. Odatle su svojim avionom preleteli Indijski okean i sleteli u Lae, u Novoj Gvineji. Bilo je to 29. juna 1937. godine, a dotle su već bili prešli oko oko 35.500 kilometara. Preostalo im je još nešto više od 11.000 km, preko Pacifika.

Na njihovu žalost, krajnji cilj koji su imali nikada nisu uspeli da ostvare. Postoje brojni razlozi, koji su teoretičari naveli, ali nažalost, nikakvi konkretni dokazi. Nikada nisu stigli do krajnjeg odredišta. Sumnja se da su negde iznad Pacifika ostali bez goriva i morali da spuste avion ali, ostaci aviona nikada nisu pronađeni, a njihova smrt je i danas enigma. Pretpostavlja se da su tako poginuli, mada dokaza nema.

I na kraju…

Amelija možda nije ostvarila svoj najveći vazduhoplovni san, ali nema sumnje da je bila izuzetno jaka ličnost, ne samo kao avijatičar, već i kao borac za ženska prava. Konkretno, za prava onih žena koje su želele da se bave poslovima koji su do tada tradicionalno smatrani muškim.

U tu svrhu, odsekla je kosu i obukla pantalone, kako bi dokazala da žena može sve što može muškarac, a kao pionir u avijaciji, dokazala je da je bila u pravu. Ova neverovatna žena, prokrčila je put mnogim ženama-pilotima, i ne samo njima. U današnje vreme, podela na muške i ženske poslove više skoro da ne postoji, a za to je, između ostalih, zaslužna i Amelija Erhart.

Fotografije: YouTube.com

Autorski tekst: Jelena Todorović

 

komentara (1)

Dodajte komentar