Primena kugličnih ležajeva

Primena kugličnih ležajeva

 

Za skoro sve mehaničke operacije koriste se kuglicni lezajevi. Cene ovih proizvoda se razlikuju od modela, a njihova osnovna funkcija jeste pravilan rad pokretnih delova mašina i prenos opterećenja sa pokretnih delova mašina na nepokretne.

Ovi ležajevi imaju dva prstena. Jedan prsten sadrži kuglicu preko koje drugi prsten prenosi opterećenje. Dok je jedan prsten nepokretan, drugi je povezan sa nekim rotirajućim delom, kao što je to na primer vratilo. Pokretni prsten rotira i pokreće kuglice, a kretanje se vrši glatko. Ako se ležajevi ne koriste pravilno, može da dođe do deformisanja kuglica.


Tipovi kugličnih ležajeva


Zahvaljujući ovim delovima mnoge mašine funkcionišu normalno, a iznenađujuće je gde se sve koriste kuglicni lezajevi. Cene zavise od tipa kugličnih ležajeva, ali i od proizvođača.

A koji sve tipovi kugličnih ležajeva postoje?

Naime, razlikuje se nekoliko tipova kugličnih ležajeva. Reč je o sledećim proizvodima:

  • Radijalni;
  • Samopodesivi;
  • Sferični;
  • Aksijalni;
  • Kuglični ležajevi od nerđajućeg čelika;
  • Kuglični ležajevi sa kosim dodirom;
  • Kuglični ležajevi sa dodirom u četiri tačke.

 

Jednostavnih su konstrukcija, a u radu su veoma pouzdani. Lako se održavaju, a karakteriše ih veiki broj obrtaja koji je prisutan pri velikim brzinama. Kao jednostrano i dvostrano nosivi proizvode se aksijalni kuglicni ležajevi. Katalog je dostupan online, a cene ovog tipa ležajeva zavise od nekoliko faktora. Dostupne proizvode pretražite prema dimenzijama i oznakama na sajtu www.e-lager.rs.

Ako želite da pogledate koji su u prodaji ležajevi, katalog proizvoda je dostupan online. Prodaja ležajeva raste, pa na vreme izaberite odgovarajući model.


Upotreba kugličnih ležajeva


Na skoro svakoj mašini koju koristimo ili opremi koju upotrebljavamo nalaze se kuglični ležajevi. Bilo koji alat ili uređaj koji se kreće sadrži ove ležajeve koji predstavljaju integrani deo mehaničkih funkcija. Zahvaljujući kugličnim ležajevima smanjuje se trenje površine koja se okreće i površine ležaja, a omogućeno je linearno ili rotaciono kretanje. Ovi delovi imaju jednostavnu strukturu, jer se sastoje od kuglica koje imaju metalnu glatku površinu zahvaljujući kojoj je valjanje mnogo lakše.

U upotrebi su vekovima, pa ne čudi što kuglični ležajevi imaju široku primenu. Dizajnirani su tako da se može upravljati i potisnim i radijalnim opterećenjima, a koriste se za medicinsku opremu, turbine, skejtbordove, pa i hard diskove. Primenjuju se i u automobilskoj industriji, jer se nalaze na svim motornim vozilima. 

Iz godine u godinu raste prodaja lezajeva kako bi se osposobili pogonski sistemi, vratila, ali i motori i volan. Na primer, svaki bicikl ima po nekoliko kugličnih ležajeva, a u upotrebi su i tokom proizvodnje kućnih aparata kao što su fen za kosu, mašina za pranje veša, DVD plejeri, sušilice za veš, pa se mogu naći i u dečijim igračkama i drugim predmetima.

Za rakete i druga prevozna sredstva dizajnirani su kuglični ležajevi koji omogućavaju slobodno kretanje. Sateliti, objekti namenjeni za letenje po svemiru, pa i vozila koja se koriste kako bi se svemirska tela ispitivala, ali i teleskopi sadrže kuglične ležajeve. Mogu se pronaći i u opremi za vežbanje, ali i svakodnevnim predmetima koje koristima kao što su pumpe za vodu.


Značaj kugličnih ležajeva


Da li znate da se danas normalno funkcionisanje ne može zamisliti bez proizvoda kao što su kuglicni lezajevi? Cene su različite i zavise od brenda, ali jedno je sigurno. Prodaja lezajeva raste, jer je reč o ekonomičnim rešenjima za industriju.

Još za vreme Drugog svetskog rata znalo se za značaj kugličnih ležajeva. Naime, nemačke fabrike koje su se bavile proizvodnjom ovih lagera bile su na meti savezničkih snaga. Zato ne čudi kakav potencijal proizvodnja ležajeva ima danas.

Kakvi su vama potrebni lezajevi? Katalog proizvoda dostupan online, a prodaja lezajeva moguća je i elektronskim putem. Poručite brzo i lako lager koji vam je neophodan!
 

komentara (0)

    Dodajte komentar