Prirodna sredstva za dezinfekciju i čišćenje prostora

Prirodna sredstva za dezinfekciju i čišćenje prostora

 

U borbi sa opakim virusom


Koronavirus, koji se velikom brzinom i za kratko vreme proširio planetom, u mnoge od nas je uneo nemir i paničan strah da nećemo uspeti da se zaštitimo. Zbog toga su, za nekoliko dana, mnoge radnje ispražnjene, a apoteke ne mogu da nabave dovoljne količine maski, alkohola, asepsola i ostalih sredstava za ličnu zaštitu. 

Kao po navici, skoro pa prepušteni sami sebi, prelazimo na plan B. A to su prirodna sredstva za dezinfekciju i čišćenje prostora. Ili bolje rečeno da li se možemo snaći i na drugi način ako ne možemo u apotekama naći potrebna sredstva za dezinfekciju?

Plašeći se zaraze, mnogi ovih dana kupuju velike količine ovih sredstava, kućne hemije, ali i hrane koja može duže da stoji. Sve u strahu da će pandemija korona virusa potrajati i da osnovnih namirnica kasnije neće biti.


Spas nam stiže iz prirode


Upravo tako! Neka od sredstava koje sami možemo da napravimo u kućnoj radinosti podjednako su delotvorna, a mnogo manje agresivna i potpuno neškodljiva. Lično, već godinama, površine u svom stanu čistim:

 • sodom bikarbonom,
 • alkoholnim sirćetom,
 • eteričnim uljima i
 • morskom solju


pa provereno znam da deluju.


Lekari kažu: „Perite ruke što češće“


U svim medijima ovih dana konstantno čujemo da je najbolja prevencija često pranje ruku. To je prvo što možete da učinite za sebe. Postoje i antibakterijski, kao i sapuni sa jonima srebra, mada su sasvim zadovoljavajući i oni obični.

Ono što možete dodatno da uradite je da, ako koristite tečne sapune za pranje ruku, u bocu sa sapunom dodate 10-15 kapi eteričnog ulja čajevca. Ovo ulje možete da kupite u bilo kojoj apoteci ili bolje snabdevenoj parfimeriji.


Za čišćenje ravnih površina


Eterično ulje čajevca
 

Ako želite da napravite sredstvo koje će vam poslužiti za čišćenje ravnih površina, u flašu sa raspršivačem od ½ litra sipajte destilovanu vodu u koju ste dodali 20-tak kapi eteričnog ulja čajevca. Imaćete sredstvo za brisanje svih površina u stanu, bićete zaštićeni, a pritom, nećete biti izloženi štetnom uticaju hemije. U istu flašu možete dodati i 40 kapi eteričnog ulja limuna, koje će pojačati dejstvo ovog sredstva i učiniti da vaš dom uz to i predivno miriše.


Očistite i vazduh


Rastvor destilovane vode i čajevca možete da koristite i za dezinfekciju vazduha u prostorijama. Naravno, dobro je da češće luftirate prostor u kome boravite, a da povremeno, u toku dana, isprskate vazduh ovim rastvorom. Isti rastvor možete da koristite i u svom automobilu. Prečišćivač vazduha na bazi fotokatalize će obezbediti da vaše prostorije budu očišćene od raznih zagađenja, duvanskog dima, ali i mnogih virusa i bakterija. 


Važan začin, 2 slova - SO


Za brisanje podova, dovoljno je da u toplu vodu dodamo 2 kašike morske soli, a zbog mirisa, može i nekoliko kapi eteričnog ulja limuna. Vaši podovi će biti dezinfikovani, čisti i mirisni. Solju možete da očistite i drvene površine u kuhinji, kao što su radne površine, daske za seckanje, stolovi i stolice.


Za blistav pogled kroz prozor


Ako želite da operete prozore i ostale staklene površine u stanu, a da pritom budu i dezinfikovani, dovoljno je da napravite rastvor vode i alkoholnog sirćeta. U flašu sa pumpicom od ½ litra sipajte 1 dl sirćeta, dopunite vodom, zatvorite je i promućkajte. A ako vam se ne dopada kako miriše, dodajte malo eteričnog ulja narandže, limuna, mente ili lavande.


Soda bikarbona, lek i sredstvo za čišćenje


Soda bikarbona je sredstvo koje svi imamo u kući, a koje ima višestruku primenu. Osim što se koristi u lečenju različitih oboljenja pa čak i malignih bolesti, soda bikarbona je odlična za dezinfekciju svih površina u stanu, pa tako i kupatila.

Dovoljno je da jednu šolju sode bikarbone pomešate sa malo vode, koliko da dobijete pastu, pa njom namažete a onda istrljate površine u kupatilu. Zbog lepšeg mirisa i dodatne delotvornosti, u ovu pastu možete da dodate i nekoliko kapi limuna ili eteričnog ulja citrusa, a za uklanjanje kamenca, malo sirćeta.


I zato, ne brinite...


Jer, kao što vidite, čak i ako ne stignete na vreme da kupite sredstva za dezinfekciju, postoje sredstva od kojih većinu već imamo u kući, a koja sve to mogu da urade na prirodan i neškodljiv način.

Održavajte svoj životni i radni prostor prirodnim sredstvima i trudite se da lepim mislima, preventivnim uzimanjem vitamina i zdravom ishranom očuvate svoj imunitet, zdravo telo i vedar duh.

A ako imate još koju ideju, kako da se na prirodan način zaštitimo od virusa pa i korona virusa, podelite to sa nama jer, zajedno smo jači.

Jelena Todorović

 

komentara (4)

 • malena
  malena

  Ana Marija jeste dobro, ali nije prirodno. Domestos jeste dobar, ali prejak. Imam vrlo loša iskustva sa njim, pa ga više ne koristim. Jednom prilikom sam se, ribajući kupatilo, otrovala. Imala sam ukus gareži u plućima, kao da su izgorela. Od tada se trudim da kad god mogu, koristim prirodna sredstva.

 • angelina
  angelina

  Hvala na ovim korisnim savetima, sada u nestasici sredstava za dezinfekciju...

 • angelina
  angelina

  Hvala na ovim korisnim savetima, sada u nestasici sredstava za dezinfekciju...

 • ana marija
  ana marija

  domestos u kombinaciji sa vodom. Jako razblaziti i to je odlicno dezinfekciono sredstvo.

Dodajte komentar