PRIRODNA ZAŠTITA OD SUNCA - koje proizvode moramo koristiti?

PRIRODNA ZAŠTITA OD SUNCA - koje proizvode moramo koristiti?

 

Sigurno se pitate da li postoji PRIRODAN NAČIN DA SE ZAŠTITITE OD SUNCA?!
 

Svi se sa setom sećamo vremena kada smo, bez mnogo bojazni, ležali na plažama uživajući u sunčanju i kupanju, ni ne znajući za postojanje ozona i ozonske rupe, UV zračenja i opasnosti koje ono nosi sa sobom.


Obično bi, u tom neznanju, već prvi dan preterali, pa bi uveče crvenilo i opekotine mazali jogurtom ili kiselim mlekom, ali to nas nije sprečavalo da već sledeći dan istrčimo na sunce bez ikakve zaštite. Nažalost ovo vreme je davno prošlo i danas od Sunca imamo veće štete nego koristi za naš organizam.
 

Izlaganje sunčevim zracima stimuliše stvaranje vitamina D koji je neophodan za naše kosti, ali i za endokrini sistem


Novija istraživanja pokazala su da kod većine endokrinih bolesti: 

 • problemi sa štitnom žlezdom,
 • dijabetes,
 • problem sa nadbubrežnim žlezdama,
 • sterilitet)

....veliku ulogu ima nedostatak vitamina D3.

Zbog opasnosti izlaganja Suncu sve više se savetuje suplementacija ovim vitaminom, umesto nekadašnjeg sunčanja. Dok šetamo ulicom, ležimo na plaži ili putujemo automobilom sunčevi zraci padaju na našu kožu. Osim vidljive svetlosti, koja nam omogućava da razlikujemo boje i zagreva površinu, na kožu padaju i UVA i UVB zraci.

Kada stignu do kože UV zraci nastavljaju dalje putovanje kroz naše telo.

Zbog različite energije ove dve vrste zraka ne putuju do iste dubine. UVB zraci koji imaju veću energiju lakše dovode do promena na molekulima kože i brzo završavaju svoje putovanje. Relativan odnos UVA i UVB zračenja u Sunčevoj svetlosti je otprilike 99% za UVA i 1% za UVB zračenje, ali i samo taj 1% UVB zračenja dovoljan je da ovo zračenje bude mnogo opasnije. Iz ovih razloga je neophodno koristiti prirodnu zaštitu za kožu od sunca.


Prirodna zastita od sunca
 

Pored mogućnosti kancera kože i oštećenja očiju, prekomerno izlaganje UV zračenju može smanjiti otpornost organizma na infekcije i pad imuniteta. Zbog toga, posebnu pažnju i zaštitu zahtevaju deca u periodu razvoja kada su naročito osetljiva na oštećenja izazvana zračenjem jer im imuni sistem još nije potpuno ra-zvijen. Intenzitet ultravioletnog zračenja zavisi pre svega od količine ozona u atmosferi, zatim od visine sunca (geografska širina, godišnje doba, doba dana), nadmorske visine i stepena apsorpcije, kao i refleksije pre svega od oblaka i površine tla.
 

Opasnosti izlaganja suncu bez zaštite

 

 • Naravno da preterano izlaganje suncu treba izbegavati od 10 do 16 časova kada je ono najjače.
 • Treba znati i to da ni u hladovini ni ispod suncobrana nismo zaštićeni jer se sunčevo zračenje reflektuje od zemlje i raspršuje se na sve strane (da nije tako u debeloj hladovini bi bio potpuni mrak).
 • Takođe treba znati da sunčevi zraci prodiru i kroz tkaninu koja nije dovoljno gusta.
 • Nismo sigurni ni u vodi, dok se kupamo na otvorenom, jer je dokazano da oko 50% UV zračenja može prodrijeti čak do 3 m dubine, u čistoj okeanskoj vodi.


Danas je sve češća pojava da se sa prvim izlaganjem suncu na našoj koži često pojavljuju alergijske reakcije. Crvenilo, svrab, osip, mehurići ili bolni čvorići na koži vrlo su neprijatni, a javljaju se nekoliko minuta do nekoliko dana od prvog izlaganja kože suncu. Na delovima tela koji su izloženi Suncu prvo se jave crvenilo i svrab.
 

Zatim se nakon 24 sata pojave sitne čvrste, crvene papule veličine zrna pirinča koje se u narednim danima povećavaju do veličine zrna graška. Sledeće promene, u toku širenja procesa, međusobno se spajaju stvarajući plikove, tvrde i sa jakim subjektivnim osećajem svraba.

Svrab i osip mogu potrajati i nekoliko dana čak i kada se sklonimo sa sunca.


Pored opekotina i alergijskih reakcija na sunce, veliki problem predstavlja mogućnost dobijanja sunčanice ili toplotnog udara. Sunčanica nastaje izlaganjem glave, a posebno potiljka, visokoj temperaturi, odnosno uticaju sunčeve toplote. Naše telo podešava termoregulaciju radom kardiovaskularnog sistema i znojenjem.


Zastita od sunca
 

Kako bi znojenje bilo efikasnije, za vreme velikih vrućina kroz kožu protiče znatno veća količina krvi. Koristeći krv kao rashladnu tečnost, telo štiti svoje najvažnije organe,a posebno mozak. Sunčanica počinje jakom glavoboljom, koža je suva, uz stalno povećanje telesne temperature. Mogu se javiti: 

 • vrtoglavica,
 • nemir,
 • pospanost
 • i povraćanje.

Ukoliko se oglušimo o ove alarme, ubrzo može doći do zujanja u ušima, poremećaja vida, pa i nesvestice. Puls je ubrzan, a disanje plitko i ubrzano.


Šta je toplotni udar?
 

TOPLOTNI UDAR je vrlo sličan sunčanici, s tom razlikom što ne mora nastati kao posledica direktnog izlaganja suncu. Nastaje kao rezultat, često naglog, prekomernog povećanja telesne temperature i nemogućnosti organizma da temperaturu održi u normalnim granicama. Obično se javlja kada je povećana vlažnost vazduha u vreme letnjih sparina, jer je u takvim uslovima otežano prirodno hlađenje organizma.

Pre pojave toplotnog udara mogu se javiti simptomi malaksalosti i grčeva, vrtoglavica, žeđ, slabost i malaksalost.

Zbog dehidratacije, osoba prestaje da se znoji i oseća: 

 • jaku glavobolju,
 • vrtoglavicu,
 • zujanje u ušima,
 • pulsiranje u grudima
 • i jaku vrućinu.


Toplotni udar nastaje naglo i bez najave – iznenadnim kolapsom i padom krvnog pritiska. Koža je topla, vidljivo povišene temperature, suva i crvena, a puls je slab i jako ubrzan.


MAGNETNA VODA JE PIĆE BROJ 1 U VREME LETNJE ŽEGE
 

Konzumirajući dovoljnu količinu magnetne vode, obezbedićete svome telu dovoljno tečnosti, bolju eliminaciju toksina i štetnih produkata, lepšu kožu, sprečićete dehidrataciju (posebno važno kod dece i starih osoba), osećaćete se bolje i vitalnije. Takođe je veoma važno da zbog pojačanog znojenja nadoknadimo minerale i vitamine posebno vitamin B, magnezijum i kalijum jer nagli pad magnezijuma i kalijuma, posebno kod starijih osoba može dovesti do srčanog zastoja.


Kako se prirodno zaštititi od sunca?
 

Za negu kože posebno nakon sunčanja preporučuju se prirodne Sanovita kreme – koje u sebi sadrže zeolit i koje su bogate biljkama koje mogu sprečiti oštećenje kože nastalo delovanjem UV zraka ali i regenerisati već oštećenu kožu.

Bebama i maloj deci možete nanositi ujutru i uveče nakon kupanja Zeokremu i Uljnu emulziju a odrasli u zavisnosti od tipa mogu koristiti kreme za negu lica i tela. Kod opekotina, kožu najpre tretirati Sanovita tonikom, zatim naneti Uljnu emulziju u debljem sloju više puta u toku dana i budite sigurni da će Vaša koža za kratko vreme u potpunosti biti regenerisana.

Slike:
https://www.pexels.com/photo/women-sitting-on-a-beach-towel-while-wearing-swimsuit-and-bucket-hat-8070260/
https://www.pexels.com/photo/woman-in-orange-bikini-top-applying-sunscreen-lotion-8157585/
https://www.pexels.com/photo/woman-in-red-tank-top-and-brown-leather-bracelet-8157160/

komentara (1)

 • Helena
  Helena

  Suncobran, mleko za sunčanje, majica preko kupaćeg i perlice beta karotena su moje tajno oružje, jer pored svega toga imam i alergiju na sunce, tako da ga izbegavam maksimalno, čak i na moru. U perlice beta karotena se kunem. Provalila sam da mi one pomažu da preguram leto bez alergije. A pošto i pored svega, onako, u prolazu, dobijem boju, ona traje bar do nove godine.

Dodajte komentar