Saveti za muškarce kako da sačuvate zdravlje prostate

Saveti za muškarce kako da sačuvate zdravlje prostate

 

Prostata je mala žlezda smeštena u donjem delu stomaka, u takvom položaju da okružuje uretru, tanki kanal čija je osnovna uloga da prenosi mokraću od bešike do penisa. Ova žlezda predstavlja važan deo muškog reproduktivnog sistema, proizvodi semenu tečnost koja prenosi spermu i omogućava ejakulaciju.

Bez obzira koliko godina imate, opšte zdravlje, kao i zdravlje prostate uvek treba da vam budu na umu. Oboljenja prostate su česta, naročito kod muškaraca srednje i starije životne dobi, i njihova prevencija je veoma važna, pa promenu loših životnih navika i neke druge mere treba preduzeti na vreme. 

Da biste mogli da se posvetite očuvanju zdravlja prostate neophodno je pre svega da znate koje su najčešće bolesti vezane za ovu žlezdu, kako nastaju i kako se preveniraju i leče. Pročitajte. 


Najčešći problemi koji su povezani sa prostatom


Mnogi muškarci u nekom trenutku svog života suoče se sa problemima vezanim za ovu žlezdu. Tri su osnovna oboljenja prostate. To su upala (prostatitis), dobroćudno uvećanje (BPH) i karcinom prostate.

Prostatitis je uobičajeno oboljenje koje je povezano sa prostatom. Žlezda se upali usled bakterijske infekcije ili iz nekih drugih razloga, kao što je hormonski disbalans. Bolest može imati akutan ili hronični tok, koji obično daje blaže simptome ali se znatno teže leči.

Sa godinama, kako muškarac stari, prostata se uvećava, što je sasvim normalno, ali može dovesti do ograničavanja protoka urina do uretre. Ovo stanje je poznato kao benigna hiperplazija prostate i manifestuje se slabijim protokom ili nemogućnošću da se u potpunosti isprazni mokraćna bešika. Isto tako može se povećati učestalost i hitnost mokrenja. To može biti posebno neprijatno noću kada više puta morate ustajati i ići u toalet. Bolest nije životno ugrožavajuća, ali daje slične simptome kao i karcinom prostate, pa je veoma važno na vreme dobiti tačnu dijagnozu.

Takođe, sa godinama se povećava i verovatnoća od razvoja tumora, odnosno raka prostate. Prema statistici, jedan od sedam muškaraca razvije rak prostate do 75. godine života, a jedan od pet do 85. godine. Ako se otkrije u početnom stadijumu, rak prostate je potpuno izlečiv.

Evo nekoliko korisnih saveta koji će vam pomoći da sačuvate zdravlje prostate i prevenirate ova oboljenja.


Redovno posećujte urologa

Redovan odlazak kod specijaliste je od velike važnosti kada je u pitanju lečenje prostate. U srednjim godinama, a ukoliko primetite neke od simptoma čak i u mladosti poput otežanog i učestalog mokrenja ili krvi u urinu, odlazak kod urologa, dijagnostika i testiranje su obavezan korak. Ako osetite da imate problema, možete da proverite stanje prostate jednostavnim PSA testom iz krvi. Genetska predispozicija, odnosno porodična istorija raka prostate, prvi je signal da i vi nakon navršene 40. godine života jednom godišnje uradite ovaj test, čak iako ne osećate nikakve simptome. Ukoliko u porodici niko nije imao problema sa ovom bolešću, godišnji PSA test i pregled možete raditi nakon što navršite 50 godina života.


Urolog
 

Uzimanjem uzorka iz krvi i merenjem proteina (tzv. prostata specifični antigen ili PSA) koji se nalazi u ćelijama prostate proverava se da li su njegove referentne vrednosti uvećane. Ukoliko jesu, to može biti znak da je u pitanju rak prostate, s tim da vrednosti mogu biti uvećane i kada su u pitanju druga oboljenja ovog organa. Zato pratite uputstva vašeg lekara, jer otkrivanje problema na samom početku znači i lakše izlečenje.


Proverite da li imate genetske predispozicije za oboljenja prostate

Ako je već neko u porodici imao rak prostate, veća je verovatnoća da će se ovo opako oboljenje razviti i kod njegovih potomaka. Zato obavezno istražite porodičnu istoriju ove bolesti i obavezno dajte što više informacija svom urologu o tome. Rano otkrivanje je od velike važnosti za lečenje raka. Ukoliko na vreme otkrijete promene na prostati daleko su veće šanse da ga pobedite. Zato obavezno imajte na umu da je genetska predispozicija jedan od faktora rizika od nastanka ove bolesti.


Jedite puno voća i povrća

Izbalansirana ishrana je jedan od najvažnijih faktora kada je u pitanju zdrava prostata. Sveže voće i povrće je odličan izvor antioksidanata, vitamina, minerala i vlakana koja imaju izvanredno antiinflamatorno i antikancerogeno dejstvo. Najlakši način da poboljšate svoju ishranu je da pređete, na primer, na mediteransku dijetu bogatu biljnom hranom. Avokado, grožđe i masline su samo neke od hranljivih namirnica koje će vam pomoću u očuvanju ove žlezde. Zato u vašu ishranu uvrstite što je više moguće različitog voća i povrća.


Voce
 

Nar, pasulj i ostale mahunarke, orasi, semenke bundeve, integralne žitarice i manje količine crnog vina su takođe namirnice koje možete konzumirati kako bi vaša prostata bila što zdravija. Ako u hranu koju ste pripremili dodate i začinsko bilje, ne samo da ćete je učiniti ukusnijom, već ćete imati i benefite po vaše zdravlje.


Ograničite potrošnju crvenog mesa i izbegavajte smrznutu i prerađenu hranu


Kako bi se izbegao rizik od bolesti prostate potrebno je ograničiti količinu crvenog mesa u ishrani. Tu podrazumevamo kontrolisano konzumiranje svinjskog, goveđeg i jagnjećeg mesa, a pre svega industrijskih mesnih prerađevina. Brojne studije su dokazale da je crveno meso povezano sa rakom prostate. Zamenite ih drugim izvorima proteina, kao što su riba, piletina, ćuretina, povrće, mahunarke i jaja.

Smrznuta, prerađena i brza hrana često imaju visok nivo natrijuma, transmasti i zasićenih masti. Zato ovakvu vrstu namirnica treba izbegavati u ishrani koliko god je to moguće.


Jedite hranu bogatu cinkom, esencijalnim masnim kiselinama i selenom


Namirnice bogate cinkom, esencijalnim masnim kiselinama i selenom su ključ zdravog reproduktivnog sistema kod muškaraca. Plodovi mora, plava riba, semenke bundeve, susam, neke vrste povrća odličan su izvor ovih hranjivih materija. Istražite malo o različitim vrstama hrane i ubacite u svoju ishranu one namirnice koje su bogate cinkom i selenom. Neki začini, poput kurkume i belog luka, takođe su veoma značajni u ishrani koja prevenira bolesti prostate, a poznati su i po izraženom antikancerogenom dejstvu.


Izbacite iz upotrebe alkohol i prestanite da pušite

Ako želite da čuvate zdravlje vaše prostate, još jedan važan korak u tome jeste izbegavanje alkoholnih pića. Osim što izdvajate novac za ovu veoma štetnu naviku, koja u težim oblicima dovodi i do zavisnosti, alkoholom u neumerenim količinama uništavate svoje zdravlje.

Alkohol oštećuje mozak, od neumerene konzumacije strada jetra, oboleva pankreas, nastaju oštećenja srca i krvnih sudova, bolesti želuca i nervnog sistema. Alkohol je takođe veoma štetan i za prostatu.


Alkohol
 

Pušenje se smatra jednim od glavnih uzroka raka prostate, ali i drugih malignih oboljenja, i treba ga u potpunosti izbegavati ili svesti na minimum. Šta više, najbolje bi bilo da izbegavate i prostorije u kojima se puši.


Ostanite u formi i budite aktivni


Koliko je za zdravlje važna ishrana, isto toliko je važno i da budete u formi, odnosno fizički aktivni. Da bi vaša prostata i drugi organi bili vitalni, neophodno je da se krećete svakog dana, a po mogućstvu i da vežbate nekoliko puta nedeljno.

Neke od studija su dokazale da je sedenje u kontinuitetu duže od 30 minuta podjednako loše za vaš organizam kao i pušenje. Zato ako radite u kancelariji za stolom ustanite na svakih pola sata i prošetajte bar pet minuta.

Ako vežbate, neka vežbe budu one težine koju možete da savladate, ali bi svakako dobro bilo da se oznojite dok ih radite. Gojaznost, koja je povezana sa načinom života ali i radnim mestom, je jedan od glavnih faktora rizika za nastanak benignog uvećanja prostate.

Možda će izgledati kao stereotip, ali je to istina koju treba stalno ponavljati - zdrav način života i umerena i pravilna ishrana će vam pomoći da izbegnete bolesti prostate koje nisu toliko redak slučaj kod muškaraca. Brinite o svom telu da bi ono brinulo o vama!

 

komentara (0)

    Dodajte komentar