Saveti za uspešno traženje posla

Saveti za uspešno traženje posla

 

Bilo da posao tražite prvi put ili ne, nije dovoljno samo poslati upit ili rezime i držati palčeve da odgovor bude pozitivan. Traženje posla je dobilo jednu sasvim novu dimenziju gde Vaša prezentacija nije samo list papira sa Vašim iskustvom i edukacijom, već celokupna prezentacija Vaše ličnosti i ambicija kroz brojne medije. Zahvaljujući napretku tehnologije i dostupnosti podataka, i poslodavci i kandidati su u mogućnosti da dođu do velikog broja informacija.

Ovo je pogotovo korisno kada smo u potrazi za poslom, jer istraživanjem zapravo otklanjamo potencijalne sumnje i tako bivamo sigurniji u svoj izbor radnog mesta, a poslodavcima pružamo jednu kompletniju sliku naših veština i interesovanja.


1. Definišite svoje želje

Pre nego što i započnete pretragu poslova, definišite šta je zapravo to što biste želeli da radite, ali se trudite da ta definicija ne bude preuska, jer to će Vam suziti izbor raspoloživih pozicija. Pokušajte da razmišljate šire, na primer, da li volite da pomažete ljudima, provodite vreme u kancelariji ili na terenu, radite većinu vremena za računarom ili imate kontakta sa mušterijama, da li ste više za statičnu ili dinamičnu vrstu posla. Budite objektivni kada se radi o Vašim vrlinama i manama.

Ukoliko smatrate da niste osoba sa puno strpljenja, možda poslovi kao što su tehnička podrška ili intenzivan rad sa potencijalnim kupcima nije najbolje mesto od kog ćete početi. Odaberite branšu za koju mislite da imate najviše afiniteta, i pokušajte da spojite lepo i korisno. 

Ukoliko osetite da bi Vam dobro došao savet stručnog lica, profesionalnu orijentaciju možete zakazati u mnogim kako privatnim tako i društvenim organizacijama.  Nacionalna služba za zapošljavanje pruža mogućnost da se obratite savetnicima za planiranje karijere u svim svojim većim filijalama. Šta više, u Beogradu, Nišu i Novom Sadu otvoreni su  Centri za informisanje i profesionalnu orijentaciju (CIPS) koje možete posetiti i uraditi testove interesovanja, ličnosti, sposobnosti i opšte kulture. Potom sledi razgovar sa psihologom, ali konačna odluka je ipak samo Vaša.


2. Gde tražiti zaposlenje?

Pored standardne opcije prijavljivanja na biro, tačnije Nacionalnu službu za zapošljavanje, veliki broj poslodavaca, kako domaćih tako i inostranih, pozicije oglašavaju na sajtovima poput Infostuda ili Lako do posla, koji za sada na našem podneblju imaju najbolju reputaciju. Oni Vam nude filtere koji će Vam pomoći da suzite izbor na osnovu svojih veština i afiniteta, te će Vam ponuditi poslove koji se najbolje uklapaju u vašu viziju.

Takođe, imaćete priliku da pre nego što aplicirate, pogledate detaljan opis posla, kao i opis firme koja je u potrazi za novom radnom snagom. Međutim, ovo je samo jedna perspektiva, i opisi koji su Vam na raspolaganju piše sama kompanija. Nije na odmet potražiti još neko mišljenje, tj. istražiti raspoložive informacije i iskustva ljudi koji su imali dodira ili sa datim pozicijama, ili firmama koje razmatrate.

Ovakve podatke možete naći na forumima poput ana.rs, ili sajtovima kao što je Ogledalo firme. Imajte na umu da neki od ovih podataka mogu biti vrlo subjektivni, te budite oprezni i koliko god je to moguće objektivni u formiranju prvog utiska. 


3. Rezime i prezentacija

Kada suzite izbor radnih mesta, vreme je da učinite prvi korak i kontaktirate kompaniju tako što ćete poslati svoju radnu biografiju. Ovo je prvi utisak koji ćete ostaviti, i koji prethodi mogućem razgovoru za posao, i s toga se vredi potruditi oko Vašeg CV-ja i prilagoditi ga svakom poslodavcu ponaosob.

On ne treba da bude predug, tačnije idealna dužina rezimea jeste jedna do dve kucane stranice. Ovakav dokument je objektivan i informativan, te se trudite da on sadrži samo podatke relevantne za dati opis posla. Niste u obavezi da otkrivate svoje godište, bračno stanje ili adresu, ali postarajte se da poslodavac ima dovoljno načina da Vas kontaktira ukoliko Vas smatra podobnim kandidatom. Što se tiče edukacije i prethodnog radnog iskustva, uvek prvo navedite ono najskorije, i hronološki idite unazad.

Obratite pažnju i na dizajn Vašeg rezimea, jer iako estetika nije presudna, Vaša prezentacija treba da bude jasna i koncizna, dobro organizovana, privlačnog dizajna i bez grešaka u pisanju.


4. Intervju 

Ukoliko je poslodavac zainteresovan za Vas, sledi intervju za datu poziciju. Ovakvi susreti se često organizuju uživo, ali budite spremni da ćete neke od razgovora obaviti i onlajn. U svakom slučaju, za njih se treba spremiti što je temeljnije moguće, od garderobe do samog ponašanja. Birajte neutralnu odeću, ali je svakako prilagodite tipu radnog mesta.

Poželjne su neutralne boje i pristojni dezeni, s tim da iz kombinacija izostavite bilo šta prekratko ili sa neadekvatnim izrezom. Iako je prirodno da osećate tremu, ona ne bi trebala da bude dominantna u Vašem ponašanju i da utiče na Vaš govor tela koji je jedan od najbitnijih faktora pri odabiru kandidata. Budite odmereni, smireni, ne ustručavajte se da postavljate pitanja, ne zaboravite osmeh i da sve ove kategorije doprinose kompletnom utisku o Vama.

Potraga za poslom nije jednostavan proces, i isprva možete naići na dosta neuspelih pokušaja koje ne bi trebalo da shvatate lično. Učite iz svojih iskustava tako da svaki sledeći intervju bude bolji, a Vi zadovoljni svojim učinkom sve dok ne dođete do željene pozicije. 
 

komentara (2)

  • radoholik
    radoholik

    zavolite nesto sto moze da se naplati a onda cete to sazvakati i biti konkurentni na trzistu

  • Aqua Speed vodoinstalaterswke usluge
    Aqua Speed vodoinstalaterswke usluge

    Dobri su ovo saveti, ali dosta mladih ne zna gde da traži posao ili bira poslove. Jedan od najtraženijih posao kod nas na primer je vodoinstalater. To niko neće da radi, a vrlo je unosna i tražena profesija. Naše zgrade su stare, stalno ima problema sa bodom i kanalizacijom, stalno treba da se odgušuje, popravlja, stavi novi ventil. Samo jedno menjanje vodokotlića je 40 evra. Ukoliko se radi adaptacija kupatila to je minimum 1000 evra za ruku. Itako dalje, i tako dalje, ko hoće da radi posla ima kolko hoćeš. Ali svi bi u mekane fotelje i tople kancelarije.

Dodajte komentar