Šta je depozit za izdavanje stana?

Šta je depozit za izdavanje stana?

 

Izdavanje stana ne čini prosto davanje ključeva uz obećanje da će biti sve u redu. To je složen proces u kome depozit za izdavanje stana ima važnu ulogu pa da po isteku zakupa i zakupodavac i stanari budu zadovoljni.

Šta je zapravo depozit, da li je to samo bespotrebno opterećenje podstanara ili ima i neku pozitivnu svrhu?
Da li je depozit dovoljan garant pa da sve protekne bez problema?

Bilo da ste vlasnik koji izdajete stan ili ga unajmljujete za stanovanje, ovo je važan tekst za obe strane i pomoći će da se razjasne pravila i obaveze pa nam se zato pridružite u čitanju i otkrivanju svih odgovora.


Šta je depozit kod izdavanja stana?


Depozit je iznos novca koji zakupac daje izdavaocu stana kao zalog za popravke svih oštećenja koja se mogu javiti kada zakup istekne. Dakle, taj iznos je nešto što je vlasniku stana garant da će problemi u stanu biti otklonjeni i nekretnina vraćena u prvobitno stanje.

Ipak, koliko god depozit za izdavanje stana služio kao obezbeđenje od nesavesnih stanara koji odbijaju popravke štete, i stanari su zaštićeni ovim vidom davanja sredstava. Jeste da govorimo o izdvajanju novca koji nikom nije mali, ali na ta sredstva treba gledati kao na ispomoć za saniranje problema koji su nastali u stanu, a koje zakupodavac kasnije plaća iz depozita, a ne vi onda kada šteta nastane, iz svog džepa.

Depozit se aktivira i u slučaju nepoštovanja dogovorenih odredbi ili u slučaju izlaska zakupca pre dogovorenog roka.

Prosto rečeno, depozit je trošak koji unapred planirate i treba da izdvojite, pa kasnije kada šteta nastane niste primorani da se iznenada snalazite za novac.


Visina depozita


Iznos depozita za najam zavisi od odluke zakupodavca i on ga određuje, ipak najčešće je u visini jedne mesečne kirije. On taj iznos najčešće koristi ako nakon iseljenja stanara ostane neki neplaćeni račun, da se zameni oštećeni nameštaj, okreče zidovi… i tako nekretnina dovede u dobro stanje.


Šta ako je stan u odličnom stanju i bez potrebe za ikakva ulaganja?


U slučaju da ne postoji potreba za nekim ulaganjima, izdavaoc stana je u obavezi da depozit vrati bivšem stanaru. Vrlo često se dešava da se postigne dogovor između dve strane koje se tako usaglase da poslednji mesec zakupac ne plati kiriju ili račune pa da na taj način izravnaju dugovanja.

Ipak, ako stanar izričito traži povrat depozita (gotov novac), izdavaoc je dužan da ga isplati na dogovoren način.


Kako se definišu uslovi za povlačenje depozita?


Najbolje je sklopiti ugovor o zakupu gde će se sve stavke jasno definisati pa i razlozi za povlačenje depozita. Na ovaj način su obe strane zaštićene u slučaju kasnijeg spora.

Sastavite i zapisnik o stanju stana pri primopredaji. Ovo je jako važno za podstanara i svaki treba da napravi zapisnik o zatečenom stanju u stanu. Treba popisati sve nedostatke, stanje zidova, nameštaja, svih aparata… Kada se završi zakupni rok ovaj zapisnik je jedini dokaz šta je u stanu oštećeno, a šta je bilo u loše i pri preuzimanju nekretnine.

Kao što postoje nepošteni stanari, postoje i nepošteni zakupodavci koji preuveličavaju nastale kvarove i obim štete da depozit ne bi morali vraćati.


Kako da depozit bude dovoljan za pokrivanje štete?


Pored jasno definisanih detalja o obavezama zakupca i vlasnika, ako nema kontrole depozit neće biti dovoljan ni za osnovne račune.

Kako da depozit za stan bude dovoljan? Lako, u ugovor treba staviti odredbu o periodičim posetama stanu i proveravanje svih računa koje podstanar treba da plati. Svi smo čitali da su pojedini ostavljali dugove od preko 10.000 eura nakon iseljenja što se dešava onda kada ne postoji kontrola tokom perioda zakupa.


Usmeni dogovori nisu nikakav garant!


Ako ste kao zakupac platili depozit za izdavanje stana, najbolje je da sve ozvaničite i potpišete na papiru. Tada vlasnik mora da se pridržava svih navedenih stavki, kad može da dođe, za kakve kvarove treba da bude obavešten… pa ćete biti daleko bezbedniji i imati svu komociju za plaćenu kiriju.


Da li je potrebna agencija za nekretnine za izdavanje stana?


Lakše je sa agencijom za izdavanje nekretnina zato što je ona prava karika u lancu. Sa jedne strane agencija pomaže zakupcu da lakše pronađe adekvatnu nekretninu a sa druge i zakupodavcu da lakše iznajmi svoju nekretninu.

Sada je jasno da se problem unajmljivanja stana ne završava sa pronalaskom idealne nekretnine. To je početak vašeg stanovanja i mora se zasnivati na dobrim temeljima pa da se nakon pola godine zakupa, godine, dve ili više…ugovorna obaveza ispuni u potpunosti.

Depozit je jedan od ključnih faktora ispunjavanja obećanja da će stan i nakon završetka stanovanja biti vraćen u prvobitno stanje. Ovo je ujedno jedini novčani zalog koji se javlja pri zakupu i treba da bude garant i vlasniku i podstanaru. Ako sve protekne dobro, pri iseljenju stanari će imati jednu novčanu sumu više u svom budžetu koji će svakako dobro doći.

Kakvo je vaše mišljenje, u kojoj meri su regulisani pravni odnosi pri iznajmljivanju stana? Da li mislite da bi trebalo da sva pravila i obaveze budu jasno definisane i precizno istaknute? Ostavite nam komentar ili svoja iskustva nakon čitanja ovog teksta, čekamo vaše mišljenje!

 

komentara (5)

 • bivsi podstanar
  bivsi podstanar

  evo nesto i od mene .. pazljivo i sto detaljnije utvrdite činjenice i koje su sve Vase obaveze pri placanju pored zakupnine.Tu mislim na racune za infostan,električnu energiju,telefon,kablovsku televiziju,adsl, ali proverite i druge moguce obaveze kao sto je na primer odrzavanje zgrade, kamera, lifta, baste,garaža i cega sve ne danas.

 • Srecko
  Srecko

  Kod nas pravni odnosi pri iznajmljivanju stana jos nisu dobro regulisani zato onaj ko placa zakup lose prodje.

 • Milica
  Milica

  Agencija za izdavanje stanova umnogome to olakšava, mada i bez njih, depozit ima svoju značajnu ulogu. Ipak, dešava se da pored svega, podstanar tako uništi stan, da ni depozit ne može da pokrije troškove renoviranja. Moja prijateljica je to doživela, pa zato znam. Posle toga, više ga nije ni izdavala. Na sreću, ćerka joj je u međuvremenu odrasla, pa se tamo uselila. Ipak, za normalne ljude, depozit jeste neka vrsta garancije da će sve biti u redu. Zakupodavcu daje sigurnost da će, čak i ako se nešto desi, imati čime da sanira kvar. A podstanaru da će ako sve bude u redu, kada izađe, dobiti nazad svoj novac. Dobro i za jednog i za drugog.

 • Marija
  Marija

  Imala sam jednom lose iskustvo, kada gazdarica stana koji sam zakupljivala nije zelela da mi vrati depozit iako je u stanu sve bilo u redu i bez ikakvih ostecenja. Imale smo samo usmeni dogovor, na kraju je vratila pola novca, ostalo je bilo namenjeno za krecenje. Ipak je sigurnije iznjamiti preko agencije.

 • Podstanar
  Podstanar

  Kao dugogodišnji postanar mogu da posvedočim da se depozit nikad nije vratio. Stalno je gazda nalazio neki razlog, neku štetu ili "štetu" koja je morala biti pokrivena. Dogovori su bili usmeni, tako da podvrdjujem iz prve ruke da usmeni dogovor nije nikakva garancija. Nisam nikada angažovao agenciju za nekretnine, zato što gazde izbrgavaju pismene ugovore.

Dodajte komentar