Šta je kurkuma i kako se koristi?

Šta je kurkuma i kako se koristi?

 

Šta je kurkuma?

Kurkuma (Curcuma longa) je višegodišnja biljka iz porodice đumbira (Zingiberaceae) koja se uglavnom uzgaja u južnoj Aziji, posebno u Indiji. Kurkuma se prepoznaje po svojoj karakterističnoj zlatno-žutoj boji, a najpoznatiji je njen koren koji se koristi kao začin, lek i bojilo. Koren kurkume sadrži aktivni sastojak kurkumin, koji joj daje prepoznatljivu boju i mnoge zdravstvene prednosti. Kurkuma se koristi hiljadama godina a korišćenje kurkume kao suplementa za zglobove postaje sve popularnije u moderno vreme.

Kurkuma ima bogatu istoriju upotrebe u tradicionalnoj medicini, posebno u  kineskoj medicini. Koristi se za tretiranje različitih stanja, od upalnih procesa do problema sa varenjem. Takođe, kurkuma je ključni sastojak mnogih kulinarskih jela, naročito u indijskoj kuhinji gde se koristi za pravljenje karija, supa i drugih jela.

Zdravstvene koristi kurkume

Kurkuma je poznata po svojim brojnim zdravstvenim prednostima, zahvaljujući antioksidantnim i antiinflamatornim svojstvima kurkumina. Istraživanja su pokazala da kurkumin može imati pozitivan uticaj na zdravlje na više načina:

 1. Smanjenje upala: Kurkumin ima moćna antiinflamatorna svojstva koja pomažu u smanjenju upalnih procesa u telu. Ovo je posebno korisno za osobe koje pate od hroničnih bolesti kao što su artritis i inflamatorne bolesti creva.

 2. Antioksidantna svojstva: Kurkumin deluje kao snažan antioksidans, štiteći telo od slobodnih radikala koji mogu izazvati oštećenja ćelija i dovesti do raznih bolesti, uključujući rak.

 3. Poboljšanje moždanih funkcija: Neka istraživanja sugerišu da kurkumin može povećati nivo neurotrofičnog faktora (BDNF), proteina koji utiče na rast novih neurona i pomaže u borbi protiv različitih degenerativnih procesa u mozgu.

 4. Kardiovaskularno zdravlje: Kurkumin može poboljšati funkciju endotela, sluzokože krvnih sudova, što može smanjiti rizik od srčanih bolesti. Takođe, može pomoći u smanjenju nivoa lošeg holesterola (LDL) i triglicerida.

 5. Antikancerogena svojstva: Studije su pokazale da kurkumin može uticati na rast i širenje ćelija raka, čime može doprineti prevenciji i tretmanu ove opake bolesti.

Kako se koristi kurkuma?

Kurkuma se može koristiti na različite načine, zavisno od namene – bilo da se koristi kao začin u kuvanju, dodatak ishrani u obliku suplementa, ili kao deo tradicionalnih lekovitih preparata.

U kuvanju

U kuhinji, kurkuma je cenjena zbog svog ukusa i boje. Najčešće se koristi u obliku praha, dobijenog sušenjem i mlevenjem korena. Evo nekoliko načina na koje se kurkuma može koristiti u pripremi jela:

 1. Kariji: Kurkuma je ključni sastojak u mnogim karijima, dajući im prepoznatljivu žutu boju i zemljasti ukus.
 2. Supe i čorbe: Dodavanje kurkume supama i čorbama ne samo da poboljšava ukus, već i povećava nutritivnu vrednost jela.
 3. Marinade: Kurkuma se često koristi u marinadama za meso i povrće, pružajući bogat ukus i dodatne zdravstvene beneficije.
 4. Rižota i pilavi: Dodavanje kurkume riži ne samo da je obogaćuje bojom, već i čini jelo ukusnijim i zdravijim.

Kurkuma se takođe može konzumirati kao dodatak ishrani u obliku kapsula, tableta ili praha. Ovi suplementi često sadrže standardizovane količine kurkumina, što omogućava jednostavno doziranje i unos optimalne količine. Preporučuje se konzumiranje kurkuminih suplemenata uz crni biber (koji sadrži piperin) kako bi se poboljšala apsorpcija kurkumina u organizmu.

kurkuma biljka kao suplement za zglobove slika prirodne kurkume ai gen

Ukoliko vas zanimaju recepti od kurkume koje već danas možete napraviti u vašoj kuhinji pogledajte ovaj tekst o receptima od kurkume.

U tradicionalnoj medicini

Kurkuma je oduvek bila važan deo  kineske medicine. Evo nekoliko tradicionalnih načina upotrebe kurkume:

 1. Pasta za kožu: Kurkuma se koristi u obliku paste za tretiranje kožnih oboljenja kao što su akne, ekcem i psorijaza. Pasta se priprema mešanjem kurkuma praha sa vodom ili uljem i nanosi se direktno na kožu.
 2. Mleko sa kurkumom: Popularno poznato kao "zlatno mleko", ovo je napitak pripremljen od toplog mleka, kurkume, meda i drugih začina poput cimeta i đumbira. Koristi se za poboljšanje imunološkog sistema i smanjenje upala.
 3. Infuzija: Kurkuma se može koristiti za pripremu čajeva i infuzija koje pomažu u smanjenju simptoma prehlade i gripa, poboljšavaju varenje i promovišu opšte zdravlje.

Kurkuma kao suplement za zglobove

Kurkuma (Curcuma longa) je postala izuzetno popularna kao prirodni suplement za tretman problema sa zglobovima, zahvaljujući svojim antiinflamatornim i analgetskim svojstvima. Aktivni sastojak kurkume, kurkumin, igra ključnu ulogu u pružanju ovih zdravstvenih beneficija.

Mnoge naučne studije pokazuju da kurkuma može imati pozitivno dejstvo kod mnogih poremećaja zglobova. Ova naučna studija na primer pokazuje poboljšanje kod bolova u slučaju osteoartritisa u kolenima nakon korišćenja kurkume.

Anti-inflamatorna svojstva kurkume

Jedan od glavnih razloga zbog kojih se kurkuma koristi kao suplement za zglobove je njena sposobnost da smanji upalu. Kurkumin ima moćna antiinflamatorna svojstva koja su uporediva sa nekim nesteroidnim antiinflamatornim lekovima (NSAID). Ovo je posebno korisno za osobe koje pate od stanja kao što su:

 1. Osteoartritis: Osteoartritis je degenerativno oboljenje zglobova koje uzrokuje bol i ukočenost zbog propadanja hrskavice. Studije su pokazale da kurkumin može pomoći u smanjenju simptoma osteoartritisa smanjenjem upalnih markera i poboljšanjem funkcije zglobova.

 2. Reumatoidni artritis: Reumatoidni artritis je autoimuna bolest koja uzrokuje hroničnu upalu zglobova. Kurkumin može pomoći u smanjenju upale i bolova, što može dovesti do poboljšanja kvaliteta života kod obolelih.

 3. Kurkuma se pokazala kao efikasan i siguran prirodni suplement za podršku zdravlju zglobova, zahvaljujući svojim moćnim antiinflamatornim i analgetskim svojstvima. Kliničke studije podržavaju njenu upotrebu u smanjenju simptoma osteoartritisa i reumatoidnog artritisa, često sa manje nuspojava u poređenju sa konvencionalnim lekovima.

  Međutim, kao i kod svakog suplementa, važno je konsultovati se sa lekarom pre nego što počnete sa redovnom upotrebom, posebno ako već uzimate lekove ili imate zdravstvene probleme. Korišćenjem kurkume kao dodatka ishrani, možete poboljšati zdravlje svojih zglobova na prirodan i bezbedan način.

 

 • Image source (za obe slike - glavnu & u tekstu)
 • Izvor - Google LLM - Gemini Advanced
 • Datum kreiranja & detalji - 11.06.24, sRGB
 • Format, veličina - JPG, 1536x1536 original, 500x500 preview u tekstu
 • Upit za generisanje - ~kurkuma lekovita biljka

komentara (0)

  Dodajte komentar