Šta je transplantacija kose?

Šta je transplantacija kose?

 

Transplantacija kose je hirurška tehnika koja uklanja folikule dlake iz jednog dela tela, koje se naziva 'donatorsko mesto', na ćelavi deo tela poznat kao 'primateljsko mesto', najčešće na zaliscima i čelu. Tehnika se primarno koristi za lečenje muške ćelavosti. U ovoj minimalno invazivnoj proceduri transplantirani su transplantati koji sadrže folikule dlake koji su genetski otporni na ćelavost (kao što je zadnja strana glave).

Transplantacija kose se takođe može koristiti za obnavljanje trepavica, obrva, kose na bradi, kose na grudima, stidne dlake i za popunjavanje ožiljaka uzrokovanih nesrećama ili operacijama kao što su lifting lica i prethodne transplantacije kose. Transplantacija kose se razlikuje od presađivanja kože, jer graftovi sadrže skoro sav epiderm i dermis koji okružuju folikul dlake, a mnogo sitnih transplantata se transplantira umesto jedne trake kože.


Kako se klasifikuju metode transplantacije kose?

Ako opadanje kose dođe do razmera da se pojave površine kosišta odnosno skalpa bez kose ili sa vrlo razređenom kosom, onda je najbolje pristupiti transplantaciji ili presađivanju kose. Poznate metode transplantacije su FUE, FUT, DHI i AHT metoda kao najsavremenija metoda. Budući da kosa prirodno raste u grupi od 1 do 4 dlake, trenutne tehnike sakupljaju i presađuju "folikularne jedinice" u njihovim prirodnim grupama. Tako savremena transplantacija kose može postići prirodan izgled oponašanjem originalne orijentacije kose. Ova transplantacija kose se naziva transplantacija folikularne jedinice (FUT). Kosa donora se može sakupljati na dva različita načina: sakupljanjem trake i ekstrakcija folikularnih jedinica (FUE).


Koliko je bezbedna, ili bolna trasnplantacija kose?

Transplantacija kose je savršeno bezbedan proces, a pacijent oseti vrlo malo bola zbog anestezije koju dobija pre i u toku operacije. Posle nekoliko meseci nova kosa postaje vidljiva a na donorskom mestu tragovi su gotovo nevidljivi.
 

Kako se vrši transplantacija kose i koliko dugo traje procedura?

Procedura je prilično dugačka i traje jedan ceo dan, kojom prilikom se par hiljada dlaka sa zadnjeg dela glave presađuje na prednji deo glave ili na teme. Prethodno se zadnji deo glave, donorski deo, sa koga se uzimaju vlasi, ošiša na veoma kratko. Primateljska zona se može ali i ne mora brijati. Kada se transplantacija kose završi, tokom sledećih dve nedelje se ulazi u fazu intenzivne nege, koja kasnije prerasta u normalnu negu kose.


Transplantacija kose
 


Gde se može izvršiti transplantacija kose?

Transplantacija kose se može obaviti u ordinacijama specijalizovanim i sertifikovanim za transplantaciju kose. Jedan od vodećih stručnjaka u našoj zemlji je dr. Tanja Radenkov, i transplantaciju kose možete izvršiti uspešno u poliklinici koja se bavi i drugim tretmanima za ulepšavanje. U današnje vreme mnogi pacijenti zbog cene biraju jeftiniju transplantaciju nižeg kvaliteta i higijene u Turskoj ili zemljama u okruženju, što nije preporučljivo.
 

Često se ispostavilo da osoblje nije stručno, sertifikovano ni dovoljno iskusno za transplantaciju kose. 

komentara (2)

  • bolje biti ćelav nego star
    bolje biti ćelav nego star

    Da li je sve ovo potrebno? Sve je više ćelavih momaka, čak i u mladjim godinama, i ne vidi se da im to smeta. Ali ako neko ne može da izdrži i voli da ima kosu, onda je transplantacija možda jedino rešenje. Samo bez onih trikova, vodica, šamopna, ampula i šta li već što se prodaje i legalno i nelegalno.

  • Srecko
    Srecko

    Ako se ovom metodom trajno resava gubitak kose svaki ulozen dinar ili evro u ovaj zahvat se isplati.

Dodajte komentar