Šta su omekšivači vode?

Šta su omekšivači vode?

 

Nećemo reći nešto pretrano mudro i novo ako kažemo da je voda izvor života.

Jeste, to zaista svi znaju jer bez vode nema života. Onakvog kakvog mi poznajemo. Ali, da li znamo kakvu vodu koristimo u našim domaćinstvima?

Neko zna neko ne zna. Neko zna i kvalitet vode i traži načine da rešava taj problem kroz flaširanu vodu ili kućne aparate za prečišćvanje vode.

Kada bi vam neko rekao da postoje uređaji koji imaju sledeće osobine:

 • Štede električnu energiju
 • Obezbeđuju vodu bez kamenca
 • Produžavaju radni vek aparata za pranje veša i sudova, kao i bojlera, đakuzi kada i đakuzi tuš kabina
 • Smanjuje upotrebu deterdženata, sapuna, gelova za tuširanje i krema
 • Produžavaju trajanje kućnih instalacija, cevovoda, centralnog grejanja i radijatora
 • Mogu se ugrađivati u kućama, restoranima, školama, poslovnim prostorijama, industrijskim postrojenjima


Šta biste mu rekli?

Da je to neka obmana, bajka za malu decu ili bi se zapitali pa zašto i ne bi postojali takvi uređaji?

Odmah da rešimo nedoumice. Takvi uređaji za omekšivanje vode postoje i već duže vremena se ugrađuju i u Srbiji.


Tvrda voda

Pojava omekšivača vode ukazuje da voda može da bude i "tvrda". U stvari ovaj pojam ukazuje da voda može da ima neželjeni uticaj na vodovodne cevi i kućne uređaje koji su u neposrednom dodiru sa njom - kao što su mašine za veš i posuđe, električni bojleri, uređaji za pijaću vodu i rashladni uređaji.

Kalcijumove i magnezijumove soli uzrokuju i stvaranje trajnih mrlja i taloga na pločicama kupatila, sanitarijama, slavinama, kadama i đakuzi kadama. 

Na taj način se smanjuje radni vek tih uređaja i povećavaju troškovi.


Kako rade omekšivači vode?

Omekšivači vode rade na skoro istom principu. Svi omekšivači uklanjaju kamenac iz vode pomoću jonoizmenjivačke smole. Razlikuju se samo da li rade na mehaničkom pricipu, ili automastkom ventilskom glavom. 

Postoji nekoliko tipova opreme za omekšavanje vode, u suštini je isti proces omekšavanja vode. Uređaji sa jednom "kolonom" (Singl) je model koji se sastoje iz kućišta za jonoizmenjivačku smolu, upravljačkog ventil (glave). Sve je to spakovano u kabinetu, posudi (rezervoar) za kuhinjsku tabletiranu so koja služi za regeneraciju mase.

Takođe, postoje i dupleks, tripleks i više paralelno uvezanih kolona, u zavisnosti od kapaciteta vode koju treba omekšati. Oni se koriste tamo gde je potrebno konstantan dotok omekšane vode.

Takvi omekšivači koji imaju dve i više uvezanih kolona, mogu se konfigurisati da rade u dva radna režima, neizmenično ili u zajedničkom (paralelnom) režimu.

Kompaktni modeli (kabineti) omekšivača su konstruisani tako da na mestu montaže zauzimaju manji prostora, gde su sve komponente objedinjene u jednom kućištu i  najčešće se koriste za omekšavanje vode za kuću, stan ili samo za jedno kupatilo. Ispred omekšivača se ugrađuju perivi pred filter.

Industrijski omekšivači vode se koriste za postrojenja sa većim protokom vode, u  situacijama koje imaju potrebu  za većom količine omekšane vode poput industrijskih pogona ili hotela, veći su od kućnih modela pa je nepraktično stavljati ih u zajedničko kućište, već su kolone sa jonoizmenjivačkom masom odvojene od rezervoara za tabletiranu so koja se koristi za regeneraciju jonoizmenjivačke mase. Ispred svakog industrijskog omekšivača se ugrađuju i perivi pred filteri, koji štite masu i upravljačku glavu na omekšivaču.
 

komentara (6)

 • Slavka
  Slavka

  Svaka cast ko je to izumio omeksivac za vodu, nesto sto je jako korisno i zdravo kako za ljucku upotrebu tako i za ostale aparate koje imaju kontakt sa vodom sve pohvale.

 • Milena Lazic
  Milena Lazic

  To je odlicna stvar za sudo masine i masine za ves, a da ne spominjem tus kabine.

 • JecaK
  JecaK

  Nasa voda je toliko buna kamenca istalih cestica metala da nam je i ves bez omeksivaca katastrofa,a tek za pice nemam reci,ovi omeksivaci su bar neko resenje da se malo bar popravi kvalitet vode.

 • zoki
  zoki

  E ovo je super stvar, nakon prociscivaca vode, sad imamo i omeksivac, sve pohvale...

 • sanja
  sanja

  Voda je katastrofa koliko je tvrda, konacno da je nesto omeksa

 • zeljko
  zeljko

  Konacno, jos nesto za vodu, jer voda ne samo sto je sumnjiva za pice, nego je i tvrda, sto se tice pranja...

Dodajte komentar