Šta su suplementi i zašto ih treba koristiti?

Šta su suplementi i zašto ih treba koristiti?

 

Mnogi kupci se pitaju šta su suplementi odnosno dodaci ishrani. To su proizvodi koji svojim aktivnim sastojcima mogu:

 • ojačati imuni sistem,
 • opšte zdravlje i
 • mogu imati mnoge druge pozitivne efekte na dobrobit čoveka.

Svaki suplement ima svoju namenu ali ni svaki suplement nije za svakog korisnika.

Neki suplementi se koriste za jačanje imuniteta, za ublažavanje bolova kod zglobova ili podsticaj na mišićne strukture, odnosno za gubitak telesne mase ili za povećanje mišićne mase.

Zašto su nam neophodni suplementi?

Većina suplemenata se može svrstati u minerale ili vitamine. Minerali su nam nepohodni usled njihovog pozitivnog delovanja na naš organizam, takođe obezbeđuju mikronutriente bez obzira da li vaš cilj povećanje ili smanjenje mase, ili želite oslobođenje od umora, stresa isl.

Ali, vratimo sa na pitanje iz naslova teksta - šta su suplementi, i zašto ih koristiti?

Šta su suplementi?

Suplementi su dijetetski proizvodi ili dodaci ishrani i u najvećoj meri suplemente čine:

 • lekovito billje,
 • amino kiseline,
 • minerali


Na tržištima širom sveta postoji ogroman broj suplemenata, kako prirodnih tako i veštačkih. Naravno, oni iskusniji među potrošačima se okreću prirodnim preparatima, sa obzirom da veštački i neprovereni preparati iz raznih špajiza često mogu učiniti više štete nego koristi. 

Od medicinskih gljiva, pa sve do različitih silikatnih minerala, zeolita ili nečeg trećeg suplementi imaju veoma širok spektar kako primena tako i vrsta.

Koji su najpopularniji suplementi?

Najpopularniji dijetetski suplementi jesu oni suplementi koji u sebi sadrže vitamine, kao što su viamin D i E. Takođe su popularni suplementi koji sadrže i visok sadržaj vitamina D3 i kalcijuma koji u suplementaciji ima ulogu očuvanja i jačanja kostiju.

Uloga Vitamina D u suplemenataciji je regulacija i koncenracija kalcijuma i fosfata u krvi.

Da li postoji razlog zbog čega koristimo suplemente?

Postoje dva najbitnija razloga zašto svi treba da koristimo suplemente.

Prvi razog je taj da nam suplementi mogu pomoći da naš organizam dobije veliki izvor minerala i vitamina.

Drugi razlog jeste taj da se oslobode slobodni radikali u našem organizmu.


BONUS VIDEO: Šta je dijetetski suplement OPC? 

Ali i takođe treba shvatiti da suplementi nisu lek, već se suplementi najčešće koriste kao preventiva koja doprinosi normalnom funkcionisanju našeg organizma.

Najbitniji sastojci za naš organizam koje suplementi treba da sadrže su sledeći:

 • Omega3 masne kiseline: one povoljno utiču na nivo triglicerida, holesterola i krvnog pritiska. Omega3 masne kiseline na organizam deluju preventivno protiv raznih poremećaja. Omega3 masne kiseline takođe povoljno utiču na negativna psihička stanja kao što je depresija, a takođe poseduju i funkciju razvoja mozga i vida.
 • Kalcijum: dobro je poznat kao gradivni element za jačanje čvrstine kostiju, noktiju i zuba.


Kalcijum takođe povoljno utiče na:

 • Mišiće
 • Nerve
 • Organe za varenje
 • Kalcijum takođe usporava i proces starenja.


Pored širokog spektra tegoba na koje može pozitivno da utiče, kalcijum ima i druge nezamenljive funkcije u ljudskom organizmu. Istraživanja pokazuju da kalcijum deluje kao aktivator za razvoj moždanih ćelija. Kalcijum je i sastavni deo pojedinih dijetetskih suplemenata, kao što je na primer kurkuma.

Kurkuma

Lekovita svojstva kurkume koriste se u medicini za lečenje šireg spektra bolesti. Dijetetski suplement Kurkuma zahvaljujući svojim antiupalnim i antibakterijskim svojstvima od davnina ima svhu u medicini, pogotovo u primeni kod bolesti zglobova, bolova u kičmi i kostima. Kurkuma sadrži visok nivo vitamina B6 i B3, ali i minerale, kao i i kalcijum, gvožđe i mangan.

OPC+C

OPC se najčešće koristi kod srčanih obolenja. Ovaj prirodni suplement sadrži jako visok sadržaj vitamina C u odnosu na limun. Prisustvo vitamina C i organskih kiselina omogućavaju da se vitamin C još bolje iskoristi. Vitamin C je od velikog značaja u sintezi kolagena. OPC je poznat po svojoj snažnoj antioksidativnoj sposobnosti što može pomoći u borbi protiv starenja. Takođe ovaj suplement ima i ulogu u zaštiti krvnih sudova i srca.

komentara (3)

 • Dr Nena
  Dr Nena

  Suplementi su na zalost, potreba, jer hrana je sve siromasnija potrebnim sastojcima, tako da uz savet sa vasim doktorom pronadjite suplemente koji ce ojacati vas organizam i nadoknaditi nedostatke zbog sve losijeg kvaliteta hrane.

 • mara
  mara

  Moj favorit je OPC+C!!!!sjajan

 • Slavka
  Slavka

  Sve cesca pojava alergije od polena i ambrozije ugrozava nase zdravlje i normalno funkcionisanje kako kuci tako i na poslu. Zato da bi izbegla sve te tegobe resila sam da pomognem sebi od alergijske reakcije, tako sto sam narucila suplemente u kapsulama na pro100, kurkumu, i indijski tamjan. Od kada koristim ova dva suplementa alergija je nastala i mnogo bolje se osecam, nema vise suzne oci i stalno curenje nosa. Kurkuma je pravo zlato koje mnogo vredi i tamjan u kapsulama.

Dodajte komentar