Stiže sezona alergija

Stiže sezona alergija

 

Taman kad smo pomislili da je hladno vreme iza nas i da polako jenjava grejna sezona a sa njom i zagađenje vazduha, novi neprjatelj je pred vratima – ALERGENI U VAZDUHU. Nismo svi podjednako osetljivi ali je činjenica da je broj osetljivih osoba na respiratorne alergene iz goodine u godinu u stalnom porastu.

Da li je tome doprinelo enormno zagađenje vazduha, nešto slabiji imunitet nakon preležane korone ili alergeni to su pitanja na koje ćemo teško odgovoriti, ali po svemu sudeći vrlo je verovatno je u pitanju kombinacija ova tri faktora.

Uskoro ćemo svi sami sebi postavljati pitanje - alergija, kako je ublažiti?


Kako ublažiti alergije?
 

Mislite li da je prerano da krajem februara govorimo o alergijama?!

GREŠITE! Sada je pravo vreme da pojačamo odbranu organizma i počnemo da „radimo“ na našem imunom sistemu jer ne možemo preko noći podići imunitet, jer i našem imunitetu je potrebno vreme i dobra priprema da bi adekvatno spermio odbranu u trenutku kada našem organizmu to bude najpotrebnije.

Koji su najčešći alergeni po mesecima:

 • U februaru i martu polenske alergije izaziva polen leske,
 • u aprilu breza a u maju platani i hrast
 • dok je kraj maja i početak juna najnezgodniji za one koji su osetljivi na polen trave.


Kako se manifestuje alergija...
 

Ovo je vrlo individualno, dok neki imaju samo blage simptome u vidu golicanja u grlu i nosu, neznatno suzenje očiju i povremeno kijanje, kod drugih se simptomi mogu manifestovati kašljucanjem, obilnom sekrecijom iz nosa i suzenjem očiju a neretko i osećajem nedostatka vazduha i gušenjem.

Postoje različiti preparati koji manje ili više mogu pomoći u smirivanju simptoma, neki stimulišu imuni odgovor, drugi smanjuju osetljivost na alergene, smanjuju spazam bronhija i oticanje sluznice, treći obezbeđuju veću količinu kiseonika u ćeliji.
 

Šta sve može pomoći u borbi sa alergenima?


Od strane klasične medicine najčešće se preporučuju antihistaminici Claritin, Xyzal, bronhodilatatori, Aerius, Galitifen ali oni imaju kao i svaki lek i neželjena dejstva i nuspojave.

Za sve one koji su pristalice prirodne medicine i suplementacije i kojima nije mrsko da se uhvate u koštac sa alergijama  po cenu da ta borba traje nešto duže / prirodni preparati možda sporije deluju ali su efekti dugotrajniji/mogu pokušati sa sledećim preparatima: 

 • NAC,
 • serapeptaze,
 • digidrokvercetin,
 • Indijski tamjan,
 • kurkuma,
 • Kordiceps,
 • Agaricus blazei Muril... 

Stavljanje kapi sa koloidnim srebrom u nos takođe može sprečiti dublji prodor alergena u disajne puteve jer koloidno srebro pravi neki vid „filma“ koji oblaže sluznicu nosa i smanjuje edem i  iritraciju sluznice.

Takođe možete samleti svežu koprivu i ostaviti u frižider tokom dve nedelje. Kada je odledite, pomešajte je sa medom i koristite 2 – 3 kašike ove smese dnevno. Kopriva je bogata kvercetinom koji ne samo da je dobar imuostimulans već poboljšava i kapilarnu cirkulaciju što je veoma važno kada su alergije u pitanju.

Postoje posebno osetljive grupe koje u bukvalnom smislu te reči ni prozor ne smeju da otvore jer imaju veoma jake alergijske reakcije u vreme cvetanja biljaka, posebno ako su alergični na polen trave, lipu, brezu, topolu. Često ne možemo birati vegetaciju koja raste ispred zgrade i dok jedni uživaju u mirisu i lepoti ovih biljaka drugima su ove biljke asocijacija na otežano disanje, kijanje , kašalj i gušenje.


I za alergene iz vazduha ima leka ...
 

kako ublaziti alergiju preciscivac vazduha

Budite sigurni makar u svom domu i častite sebe fotokatalitičkim prečišćivačem vazduha koji ima dva ključna filtera; prvi filter koji se može zameniti i koji skuplja krupnije čestice poput: prašine, polena a druge manje čestice PM2, PM10 bakterije, virusi, gljivice koje prođu kroz prvi filter dolaze u dodir sa fotokatalitičkim filterom i bivaju razložene do ugljen dioksida i vode.

Na ovaj način ne samo da ste zaštićeni od polena već i drugih alergena u vazduhu, dima, čađi, nevidljivih zagađivača koji se nalaze u vazduhu koji takođe mogu biti uzročnici alergija.

Ovi prečišćivači veoma su efikasni  kada imate pušače u svom stanu a vi ste recimo nepušač i smeta vam duvanski dim.

Ironija je što su često i pušači alergični na duvan ali to ne primeđuju dok nekim slučajem ne prestanu da puše, jer toksini iz duvanskog dima blokiraju histaminske receptore i osoba ne zna zapravo da ima alergiju na duvan, ali to ne umanjuje štetu po zdravlje.

Čak naprotiv, osobe koje imaju alergiju na duvan a pušači su, imaju mnogo veću šansu da obole od hroničnih bolesti pluća i karcinoma. Neko npr. nema problem sa plućima već mu se zbog alergije na duvan mogu pojaviti smetnje sa želucem, nadimanje, kiselina i druge želudačne tegobe. Kad već ne možete da se odreknete svoje loše navike zaštitite druge koji su sa vama u domaćinstvu posebno ako su u pitanju deca. Fotokatalitički prečišćivači su budućnost a s obzirom na  povećan stepen zagađenja i sve lošiji kvalitet vazduha postaće i nužnost i pitanje preživljavanja.

Dakle kao što vidite, za sve postoji rešenje, imate li i vi neki dobar predlog ili starinski recept za alergije, podelite ga sa drugima jer nekom možete spasiti glavu!

komentara (0)

  Dodajte komentar