Stvari koje morate znati pre investiranja u Bitcoin

Stvari koje morate znati pre investiranja u Bitcoin

 

Nakon 10 godina i dalje se vodi debata da li je mudro uložiti u Bitcoin kao najatraktivniju kriptovalutu. Informacije pristižu svakodnevno i odaju nesigurno tržište puno fluktuacija. Puno je nepoznanica a pri tome ne postoji opšte propisan vodič ka uspešnom ulaganju.

Mi ćemo za vas istaći bitne stvari koje morate znati pre investiranja u Bitcoin radi boljeg sagledavanja rizika ali i otkrivanja najboljeg načina na koje možete da ostvarite dobitak. Ostanite uz nas, puno stvari će biti jasnije.


Bitcoin nije u nadležnosti ni jedne centralne banke


Ovo je digitalna valuta koja je stvorena putem softvera i nema svog „gazdu“. Ni najveće vlade ni najjače valute ne utiču na njenu vrednost. Znatno manje je podložna udarima i krizama u svetu i menja se najviše pod uticajem ponude i tražnje za novim jedinicama. Ovo je možda i najbitniji razlog zašto je Bitkoin opstao uprkos prognozama jer su u njoj ljudi videli drugu opciju ulaganja onda kada je došlo do sloma hipotekarnog tržišta i krize 2008 godine.

Ipak, potpuna decentralizacija nosi i probleme pri posedovanju i raspolaganju. U mnogim državama ovaj sistem plaćanja još uvek nije regulisan i kriptovalute odnosno kriptonovac nije priznat kao sredstvo trgovine upravo zato što nemaju centralizovanu kontrolu na koju bi se bankarski sistem oslonio. Države zameraju i to što ne postoji mogućnost da se uđe u trag vlasnicima računa i izvoru novca pa postoji bojazan od “pranja” nelegalno stečene imovine.


Svako može postati vlasnik


Kako da svakom BTC valuta bude dostupna s'obzirom da za jednu jedinicu treba izdvojiti preko 8000 eura? Odgovor je krajnje jednostavan - Bitcoin ima svoje manje apoene koji su mnogo pristupačniji za investiranje. U nastavku teksta prikazana je tabela sa imenima i oznakama svakog od tih apoena kao i koliki su deo vrednosti jedne jedinice BTC valute.
 

DENOMINATION

(DENOMINACIJA)

ABBREVIATION

(OZNAKA JEDINICE)

FAMILIAR NAME

(NAZIV)

VALUE IN BTC

(VREDNOST U ODNOSU NA BTC)

Satoshi

SAT

Satoshi

0.00000001 BTC

Microbit

µBTC (uBTC)

Microbitcoin or Bit

0.000001 BTC

Millibit

mBTC

Millibitcoin

0.001 BTC

Centibit

cBTC

Centibitcoin

0.01 BTC

Decibit

dBTC

Decibitcoin

0.1 BTC

Bitcoin

BTC

Bitcoin

1 BTC

DecaBit

daBTC

Decabitcoin

10 BTC

Hectobit

hBTC

Hectobitcoin

100 BTC

Kilobit

kBTC

Kilobitcoin

1000 BTC

Megabit

MBTC

Megabitcoin

1000000 BTC

Izvor: https://bitsusd.com/bitcoin-units/

Iz tabele je jasno uočljivo da postoji mogućnost da se sa malom investicijom dobije deo Bitcoin valute. Takvim povremenim, manjim ulaganjima možete postepeno povećavati svoje vlasništvo i čekati da mu vrednost na berzi poraste.


Pažljivo birajte vrstu digitalnog novčanika


Kada napravite svoj Bitcoin wallet uz njega dobijete i digitalni ključ i to vam je jedini način za pristup svojoj adresi i sredstvima na mreži.

Za otvaranje i pristup berzi možete koristiti odštampan QR kod, pristupiti preko aplikacije mobilnog telefona, web servera ili hardverskih ključeva poput fleš memorije. Svaka od ovih solucija ima prednosti i mane.

Hardverski ključevi i papirni QR kodovi su podložni oštećenjima, a aplikacije koje koriste internet mogu da podlegnu hakerskim napadima. Ili jako dobro čuvajte svoj digitalni ključ ili birajte web sajtove koji imaju iskustva u svom poslu, koji su pouzdani i imaju zadovoljne članove. Birajte one koji dozvoljavaju trgovinu za dinare da ne gubite na kursnoj razlici.


Ovo  su visokorizične investicije


Berza kriptovaluta je podložna velikim promenama vrednosti koja može značajno da raste ili pada duži vremenski period. Ovo su stvari i činjenice kojih morate biti svesni pre investiranja u Bitcoin. Tokom godina više od nekoliko puta su se predviđali slomovi kriptoberze i potpun prestanak funkcionisanja BTC valute, ali i nakon velikih padova ova jedinica je nastavila da postoji.

Neka vas ne “povuče” mogućnost zarade, ulažite samo svote novca koje ste spremni da i izgubite. Dobro procenite kada kupovati a kada prodati Bitcoin, pratite kretanja na berzi, budite strpljivi i smireno prihvatite svaku promenu.

Pogledajte kretanje BTC valute tokom prošlih godina i videćete da je jako bitno sagledati kretanje vrednosti jer se pravovremenim investiranjem može zaraditi dosta. U 2017. godini Bitcoin je imao možda najveći rast i sa početne vrednosti od skoro 1000 eura do kraja godine dostigao neverovatnih 15.000 eura. Sigurno se sada pitate da li će Bitkoin ikada više imati takav rast? Prognoze nisu tako optimistične, ali i pored pada vrednosti jedna jedinica nije bila jeftinija od 2.600 eura što, složićemo se, nije malo.


Želite da “majnujete”? Dobro razmislite da li je to za vas!


Zarada se ostvaruje putem razlike između kupovne i prodajne vrednosti, ali i putem majnovanja.

Kada se obavi transakcija između dve adrese (dva učesnika) ona se upisuje u blokčejn registar svih Bitcoin transakcija. Upisivanje se ne vrši automatski već osobe - majneri putem svojih računara pokušavaju da odgonetnu nekoliko poslednjih cifara koda koji je neophodan da bi se transakcija verifikovala. Najbrži majner dobija i jedinice BTC od lica koja su vršila transakciju ali i nagradu od sistema. U  maju 2020.godine nagrada je iznosila 6.25 jedinica BTC.

Pre nego što počnete da zadovoljno trljate ruke, morate znati da je za majnovanje neophodna visokotehnološka oprema koja jako puno vredi. Ni to nije garant uspeha pa se majneri udružuju u pulove ( grupe) ujedinjujući svoju opremu da bi imali bolju šansu za dobitak i podelu nagrade.

Ovu stavku morate dobro poznavati i spremno uložiti u skupu opremu ako želite da budete majner.


Kako da kasnije raspolažete sa BTC valutom?


Razmišljajte dugoročno, kada postanete vlasnici kripto-valute kako možete da iskoristite njenu vrednost.

Jedan od načina je prodaja za neku valutu iz zvaničnog platnog sistema, ali postoje i druge varijante. Bitkoin je zavrednela svoje mesto kao legalno sredstvo plaćanja u mnogim transakcijama. Ne trebaju vam kartice, banke, gotovina da bi platili rezervacije na letovima, karte za pozorište, platili tehniku, kupili telefon… Kompanije su prepoznale potencijal kriptotržišta, svesno rizikuju ali i privlače klijente nudeći im različite sisteme plaćanja.

Zastanimo na trenutak i razmislimo o onima koji su kupili BTC na početku kada je on vredeo jako malo. Padova i uspona je bilo, ali su i danas vlasnici velike vrednosti. Neka vam takvi hrabri pokušaji budu vodilja u svim ovim planovima za investiranje. Uključite naše sugestije, mudro trgujte i uspeh će sigurno doći.

Koliko ste vi spremni na rizik, da li vas privlači ovaj način zarade? Imate li nekih nedoumica? Pišite nam, čekamo komentare!

 

 

komentara (4)

 • Srecko
  Srecko

  U blizoj buducnosti nece biti papirnog novca, pojavice se nesta novo sta ce to biti videcemo.

 • Crvenkapica
  Crvenkapica

  Nisam spremna uopšte. Znam, "onaj ko se usudi - pobeđuje", što reče Del Boj u "Mućkama", ali mislim da se u ovim vodama ne pliva tako lako. Treba mnogo ulaganja, mnogo znanja o tome, ali i smelosti i spremnosti na to da u jednom momentu možete da zaradite mnogo, a u narednom izgubite sve. Nisam taj tip i nemam te živce, a ni novce. Iskreno. Onom ko se usudi - svaka čast!

 • Nadja
  Nadja

  Sve sto je novo u pocetku deluje komplikovano, ali ja mislim da su kriptovalute buducnost koja je definitivno sve bliza.

 • Neko
  Neko

  ovo je po malo komplkovano, ako hoće da ovaj novac bude konkurent i zamena pravom novcu treba da pojednostavne proceduru. Ovako moraš da postaneš finasijski stručnjak ili da unajmiš poserdnika za verovatno veliku proviziju koja će da ti pojede profit

Dodajte komentar