Sve što ste želeli da znate o uvećanju grudi silikonskim implantatima

Sve što ste želeli da znate o uvećanju grudi silikonskim implantatima

 

Jedna od prvih i najčešće izvođenih estetskih operacija je silikonsko uvećanje grudi. Operacija je uvela revoluciju u estetsku hirurgiju jer ne samo da je omogućeno da poprsje bude veće, već se jednom intervencijom stvara i idealna figura „peščanog sata“. Žene su dobile na samopouzdanju pri pogledu u ogledalo jer su rezultati „pre i posle“ fantastični!

Svi pamtimo velike silikonske grudi zanosne Pamele Anderson u „Čuvarima plaže“. Od tada je prošlo skoro 30 godina, trendovi u veličinama se menjaju, silikonski materijali se unapređuju, ali interesovanje za operativno uvećanje grudi ne jenjava.

Pitali smo estetske hirurge da nam objasne kakve su aktuelnosti u ovoj oblasti pa vam donosimo sve pojedinosti u nastavku teksta, ostanite uz nas!


Koje osobe se najčešće podvrgavaju uvećanju grudi?


Klijenti su žene svih dobi, ali tri grupe se najviše izdvajaju:

 • Dame koje imaju izrazito male grudi
 • Dame koje su nakon porođaja i dojenja ili variranja u kilaži izgubile čvrstinu i tonus grudi
 • Dame nakon mastektomije


Kakvi su savremeni implantati za uvećanje grudi na raspolaganju?


Mnogo se napredovalo od 80tih i neprirodnog oblika grudi nakon operacije. Današnji silikonski implanti se proizvode u dve najšire verzije:

 • Fiksni silikonski implantati
 • Implantati koji se pune


Fiksni silikonski implanti se proizvode u određenim veličinama i napravljeni su od silikonskog omotača napunjenog silikonskim gelom ili fiziološkim rastvorom.

Što se tiče implantata koji se pune, oni se ugrađuju kada pacijentkinja želi posebnu veličinu, ali i kada je potrebno obaviti korekciju asimetričnih dojki. Hirurg zna da svaki implant ima granicu do koje se sme puniti i ne sme ugroziti zdravlje pacijenta kakve god ona želje imala.

Najsavremenije proteze imaju hrapavu površinu i ispunjene su gelom koji uopšte nije tečan čak ni u slučaju presecanja.


Priprema pre operacije ubacivanja silikona u grudi


Da bi rezultati bili dobri treba vam stručan tim na čelu sa vrhunskim hirurgom. On započinje temeljnu prirpremu pre uvećanja grudi i na osnovu nje izvodi kasniju operaciju.

Izuzimajući standardne provere opšteg zdravstvenog stanja, hirurg treba da izmeri obim grudnog koša, da definiše obim dojki i da na osnovu čitave figure da predlog o veličini implanta i ishodu operacije.

Pacijentkinje dolaze sa zahtevima o željenoj veličini, ali ne znaju da je važno i kako će se silikoni pozicionirati nakon postavljanja, koliko će opteretiti kičmu i da li će delovati disproporcijalno na vama.

Plastični hirurg je dužan da uputi pacijentkinju i detaljno joj objasni ceo proces i moguće rezultate. U slučaju da se želja pacijentkinje kosi sa njegovim stanovištima, naročito ako smatra da operacijom i većim grudima ugrožava život, ima potpuno pravo da odbije izvođenje intervencije pa na to morate biti spremni.


Šta možemo da kažemo o operaciji uvećanja grudi?


Operacija uvećanja grudi spada u invazivne i radi se pod anestezijom, opštom ili lokalnom zavisi od pacijentkinje. Procedura traje između 60 i 90 minuta.

Rez se izvodi ili na donjoj polovini areole bradavice ili u pregibu ispod dojke. Metoda zavisi od građe pacijentkinje i veličine silikona koji se ubacuju. Operativni rez se izvodi na ovim mestima da ne bi bio uočljiv nakon zarastanja.

Potreban je ostanak u poliklinici dan ili dva nakon intervencije, a prvih 7 dana se preporučuje samo blagi napor. Konci se skidaju posle 2 nedelje, treninzi grudnih mišića su mogući nakon 3 meseca, ali su dobri rezultati vidljivi već nakon 7 do 10 dana.

Stepen bola zavisi od toga gde se implant postavlja – ispod mišića ili iznad njega. Dame najčešće tvrde da je osećaj bola istog inteziteta kao kod blage upale mišića nakon vežbanja i da prolazi jako brzo.

Komplikacije su blage i retke i rezultiraju u blagom otoku i osetljivosti bradavica, ali se povlače do vremena skidanja konaca.


Razlozi za ponovnu korekciju silikonskih grudi


Trebate znati da je moguće da će vam tokom života trebati korekcija pozicije i veličine grudnih implantata usled promena koje nastaju na telu.

Proizvođač implantata daje doživotnu garanciju na silikonske implante, ali se ponovne intervencije izvode zbog:

 • Želje za još većim grudima
 • Potrebne korekcije zbog pomeranja pozicije silikona usled opuštanja kože
 • Menjanje kilaže koja daje uočljivost ruba proteze i njegovo napipavanje
 • Previše izražena opna…


Ipak, ne treba brinuti jer je preko 85% pacijentkinja zadovoljno rezultatima i dugo vremena ostaju savršeni. Interesovavnje žena je dovoljan dokaz o dobrim efektima koji se postižu operativnim uvećanjem grudi.

Ako ste nezadovoljni izgledom svojih grudi, to vas opterećuje i želite korekciju, pronađite kliniku i hirurga sa višegodišnjim iskustvom i idite na konsultaciju. To je jedini način da znate da li se vaše zamisli mogu ispuniti ili doktor ima drugačiji predlog. Možete da pristanete na to ili da još razmislite o tome da li da korigujete veličinu grudi. Materijali su unapređeni, rezovi tanki, period oporavka kratak…sada je pravo vreme da ulepšate sebe na ovaj način!

Da li vi imate neki nedostatak koji bi promenili na sebi? Koliko verujete današnjoj estetskoj hirurgiji? Čekamo komentare!

 

komentara (4)

 • Bez osude
  Bez osude

  Dobro, ko želi neka izvoli. Neko želi veće, bolje, lepše i sada ima načina da se to uradi, i ne treba ga osudjivati. A naš narod voli da osudjuje unapred

 • Marija
  Marija

  U potpunosti se slazem sa Linom, takodje ne bih imala ni zivaca ni volje za tako necim. Ali dobro, ima zena koje su opterecene izgledom.

 • Srecko
  Srecko

  Preteruje se sa silikonima,zene i devojke koje su uradile uvecanje grudi izgledaju isto misle ako se prepumpaju da ce u ocima muskarca izgledati bolje,varaju se, naprotiv izgledaju kao starlete.

 • Lina
  Lina

  Nikada to nisam poželela da uradim. Doduše, nije mi ni bilo potrebno, ali mnogo je žena kojima isto tako nije bilo potrebno, a ipak su uradile. Podržavam, ako se zbog toga osećaju bolje kad se pogledaju u ogledalo, a još više ako su u pitanju one koje su imale mastektomiju. Ali kad vidim kroz šta sve prolaze one koje to rade samo iz estetskih razloga, da bi došle do grudi željene veličine, kažem - svaka im čast. Ne bih imala ni volje ni živaca da toliko trpim samo zarad izgleda koji nikada neće biti prirodan.

Dodajte komentar