Tetovaža Tattoo i kako je ukloniti

Tetovaža Tattoo i kako je ukloniti

 


Danima posmatrate svoju tetovažu i nezadovoljstvo je sve veće.

Sećate se kada ste je stavili, koliko ste само bili uzbuđeni i srećni. Mislili ste da ništa lepše niste videli.

A sad?!  Čudno vam je, vraćate film unazad, i pitate se zašto ste to uopšte uradili, i kako da je uklonite?!


Pojam tetovaže


Tetovaža je umetnički ukras ili slika na koži, koja se stvara ubrizgavanjem mastila ili pigmenta ispod površine kože, pomoću posebnih igala. Tetovaže se rade sa različitim motivima, dizajnima i bojama, često su lični izrazi umetničke kreativnosti koji simbolišu posebne vrednosti ili uspomenu na neka iskustva, za osobu koja ih nosi. 

Može se reći da su tetovaže vrlo lični i trajni izrazi, i često imaju posebno značenje za osobe koje ih nose. Mogu predstavljati pripadnost određenoj grupi, podsećanje na važne događaje ili osobe, umetnički izraz ili biti samo estetski ukras. Kreiraju se kroz različite motive, simbole, slike ili tekst, u skladu sa željama. Tetovaže se često koriste kao način izražavanja ličnih stavova, vere, kulture ili afiniteta, i mogu biti estetski ukras, ritualni element ili deo identiteta.

Proces izrade tetovaže uključuje:

Pripremu: Podrazumeva izbor dizajna tetovaže ili se možete odlučiti za sopstveni dizajn. Nakon toga, koža se priprema čišćenjem i dezinfekcijom.

Izrada: Tattoo umetnik koristi poseban aparat ili "tattoo mašinu" koja sadrži igle za ubrizgavanje mastila ispod površine kože. Tetovaža se stvara tako da se iglom iscrtava dizajn ili se boja nanosi unutar kontura.


Tetovaza nanosenje


Oporavak: Nakon izrade tetovaže, koža će se oporavljati, a taj proces može potrajati nekoliko nedelja. Za to vreme tetovirana osoba mora pažljivo održavati higijenu i izbegavati izlaganje suncu, kako bi se sprečilo izbijanje boje.

Pre nego što se odlučite za tetovažu, važno je da pažljivo razmislite i dobro se informišete o celokupnom procesu, nezi tetovaže i mogućim rizicima.

Bitno je naglasiti da tetoviranje uvek izaziva bol, ali postoje nijanse u zavisnosti od mesta na telu, ali i od individualnog osećaja, jer različite osobe mogu imati i različit prag bola.


Istorijat tetovaže


Prve tetovaže datiraju unazad hiljadama godina, a pronađene su i na mumijama i ostacima drevnih ljudi. Egipatska civilizacija takođe je praktikovala tetoviranje. Tetovaže su bile popularne kod žena koje su njima često ukrašavale ruke i kolena. Tetovaže su se koristile i u religioznim obredima.

U drevnoj Grčkoj i Rimu tetovaže su se koristile za označavanje robova, ali su ih nosili i vojnici.

Na Polineziji, posebno na Havajima i Tahitiju, tetovaže su imale duboko ukorenjenu tradiciju. Tetovaže su na ovim ostrvima bile  oblik umetnosti i povezivale su se s kulturnim i društvenim identitetom.

Tetovaže su bile popularne i u mnogim azijskim kulturama. Na primer, u Japanu su postojale tradicionalne tetovaže poznate kao irezumi, koje su bile povezane s kriminalnom podzemljem. U Kini su tetovaže bile povezane sa verskim ritualima i obredima.

Od davnina su tetovaže posebno bile popularne među moreplovcima i vojnicima. Tokom 19. veka popularne su bile tetovaže porodičnog grba ili nekih simbola koji ukazuju na pripadnost aristokratiji. Istovremeno, običan svet je žene sa tetovažama poistovećivao sa prostitutkama. Tokom 20. veka tetovaže su postale simbol buntovništva i borbe radničke klase za svoja prava.

Tetovaže su tokom vremena postajale sve popularnije i postale su deo popularne kulture. Tetovaža se transformisala iz tradicionalnih vojničkih i mornarskih motiva u lični izraz umetnika ili klijenta. Danas postoje različiti stilovi i tehnike tetoviranja, a tetovaže su široko prihvaćene u celom svetu.

Uticaj društvenih medija, poznatih ličnosti i popularnih kultura, koje ih promovišu sopstvenim primerom, mogu značajno uticati na popularnost tetovaža. Kada poznate osobe pokažu svoje tetovaže ili kada se određeni stilovi tetovaža pojave u filmovima, serijama ili na društvenim mrežama, to može podstaći ljude da se podvrgnu tetoviranju.

Tehnološki napredak u industriji tetoviranja je omogućio preciznije i kvalitetnije tetovaže nego ikad pre. Takođe, dostupnost različitih stilova i dizajna tetovaža omogućava ljudima da pronađu nešto što odražava njihov ukus i ličnost.

Važno je napomenuti da popularnost tetovaža i dalje varira, a lični stavovi prema tetoviranju su subjektivni.


Devojka sa rukama preko ociju


Kako, i zašto ukloniti tetovažu


Uporedo sa ekspanzijom, došlo je i do povećanja potrebe za uklanjanjem tetovaža. Motivacija ljudi da uklone svoju tetovažu je različita i teško je nabrojati sve razloge. Ponekad su to socijalni razlozi, promena stava o tetovaži, a nekad su razlozi u potrebi da se ona zameni drugačijom, ili možda lepšom jer i starosne promene na koži mogu učiniti da ona značajno promeni svoj izgled.

Otklanjanje tetovaže je proces koji zahteva stručnost i preporuka je da ih obavljaju stručna lica, uz pomoć medicinskih uređaja i uz poštovanje  propisanih medicinskih procedura.

Metode za uklanjanje tetovaže su:

Laser je najčešća metoda za uklanjanje tetovaža. Ovaj proces zahteva po pravilu više tretmana, može biti bolan, ali je zato efikasan. Laserski uređaji emituju svetlost visokog intenziteta koja razbija pigment u tetovaži na sitne čestice koje se telo može prirodno eliminisati.

Radiotalasno uklanjanje tetovaža vrši se uz primenu radiotalasne tehnologije, koja obezbeđuje dobru hiruršku kontrolu, visoku preciznost i bezbednost za pacijenta. Primenom radiotalasa postiže se najmanje lateralno oštecenje tkiva, dobra hemostaza i neupadljiv ožiljak. Kod profesionalno urađene tetovaže ovom metodom se mogu postići izvanredni rezultati. Vrlo je važno naglasiti da je kod terapije radiotalasima, iskustvo i obučenost lekara od suštinskog značaja za postizanje vrhunskih rezultata.

Hirurški se mogu ukloniti manje tetovaže. Hirurg će izrezati tetovažu hiruškim nožem i zatvoriti ranu šavovima. Izvodi se u lokalnoj anesteziji. Ovaj postupak može ostaviti ožiljak.


Muskarac tetovaze


Dermabrazija je metoda koja uključuje brisanje gornjeg sloja kože, zajedno sa tetovažom. Ovaj postupak može biti bolan i ostaviti ožiljke.

Kreme za uklanjanje tetovaže mogu da izblede tetovažu, ali efikasnost ovih proizvoda nije dokazana i često su ograničene u svom dejstvu.

Tretmani kod kozmetičkih dermatologa koriste različite hemikalije ili metode za uklanjanje tetovaža. Ovi tretmani se obično vrše u kliničkom okruženju.

Faktori koji utiču na uklanjanje tetovaže su: boja tetovaže, veličina, vrsta i količina boje koja se koristila prilikom tetoviranja, dubina na kojoj je rađena tetovaža, vrsta i čistoća korišćenja pigmenta, kao i nivo profesionalnosti tetoviranja, tj. da li je u pitanju amatersko ili profesionalno tetoviranje.

Ukoliko se odlučite za uklanjanje tetovaže važno je da znate da mogu ostati ožiljci ili promene u boji kože na mestu sa kojeg je uklonjena tetovaža. Preporuka je da se prethodno konsulutujete sa medicinskim profesionalcima iz ove oblasti, koji će vas uputiti u proceduru i pomoći da izaberete najbolji pristup za uklanjanje vaše tetovaže.  U suprotnom, ovaj postupak može biti skup, bolan i bez očekivanih rezultata.

Slike: pexels.com

prodaja stanova pik smrtovnice blumen horoskop kalkulator online knjige pdf cvijece vicevi

komentara (0)

    Dodajte komentar