Trenutno stanje i predviđanja za tržište nekretnina u Evropi

Trenutno stanje i predviđanja za tržište nekretnina u Evropi

 

Uporedo sa oporavkom evropske ekonomije nakon pandemije, počelo je da se oporavlja i raste tržište stambenih nekretnina. Zapravo, osim par meseci na samom početku lokdauna, ono nije ni stagniralo. Od 2016. godine ovo tržište beleži snažan i konstantan rast. Trend rasta je široko rasprostranjen u svim zemljama Evrope, a posebno u velikim evropskim gradovima.

Kada su u pitanju cene različitih nekretnina novogradnja je naravno skuplja od već korišćenih stanova, baš kao što su za rentiranje skuplji opremljeni stanovi od praznih. S obzirom da većina ljudi koja investira u nekretnine traži stanove u novogradnji, u ovom tekstu navešćemo statističke podatke vezane upravo za tek sagrađene stambene objekte i jedinice. Takođe, biće i reči o predviđanjima stručnjaka o tome šta nas očekuje u narednom periodu kada su u pitanju cene nekretnina.


Cene stambenih nekretnina u evropskim zemljama


Uprkos međusobno zavisnoj ekonomiji članica Evropske Unije, tržište stambenih nekretnina se različito razvija u svakoj od zemalja članica. Tako je na primer Austrija po prvi put zauzela vodeću poziciju kao najskuplja zemlja u 2020. godini, sa prosečnom cenom stanova od 4.457 EUR/ po metru kvadradnom, ispred Francuske gde je prosečna cena iznosila 4.421 EUR/m2. Prag od 4.000 EUR/m2 “preskočile” su još samo dve evropske zemlje - Nemačka i Velika Britanija, dok bi se ovoj grupi već do kraja tekuće godine mogla pridružiti i Norveška, jer je vrlo blizu te granice sa prosečnom cenom od 3.956 EUR/m2 , kaže se u izveštaju Deloitte-a iz jula 2021.

Na suprotnoj strani grafikona u 2020. godini bila je Bugarska, sa prosečnom cenom za kupovinu novog stana od 578 EUR/m2, koja je porasla za oko 5% u odnosu na prethodnu godinu. Bosna i Hercegovina je druga zemlja koja je ostala na ispod 1.000 EUR/m2 i u njoj je prosečna cena novogradnje bila 881 EUR/m2.


Nekretnine stan
 

Kada je u pitanju Srbija, tokom drugog polugodišta 2021. godine stanovi u novogradnji prodavali su se po prosečnoj ceni od 177.740 dinara, što je oko 1.512 EUR/m2. Iz zavoda za statistiku ističu da je to povećanje od oko 7,1% u odnosu na drugo polugodište 2020. godine.

Naravno, u zavisnosti od dela zemlje u kojem su se gradili stambeni objekti i cena je varirala. Oni najjeftiniji, prema publikaciji Republičkog zavoda za statistiku, građeni su na jugu zemlje i to u Bujanovcu, gde je cena kvadratnog metra bila oko 400 EUR-a dok su najskuplji objekti podizani u Beogradu, u opštini Savski venac, i njihova prosečna cena je bila 3.205 EUR/m2.

Pored Beograda, po višim cenama izdvojile su se opštine i gradovi Čajetina (Zlatibor), Novi Sad, Vrnjačka Banja, Medijana (Niš), Zrenjanin, Kragujevac i Pančevo. Treba još napomenuti da je prosečna površina prodatih novosagrađenih stanova bila 56 m2. 


Cene zakupa stambenog prostora po gradovima


Drugi veliki segment tržišta stambenih nekretnina čini Iznajmljivanje stanova. Baš kao i kada je u pitanju prodaja nekretnina, cene se i kod rentiranja stanova razlikuju od države do države i od grada do grada. Ipak, treba napomenuti da je posao iznajmljivanja stanova bio malo manje pogođeno pandemijom nego kada je u pitanju prodaja novogradnje.

Po istom, prethodno pomenutom izveštaju Deloitte-a, na poziciji najskupljeg grada za iznajmljivanje stanova našao se Pariz sa prosečnom cenom od 28,6 EUR/m2 za mesec dana rentiranja. Zakupnine čija prosečna vrednost prelazi 20 EUR/m2  mesečno utvrđena je još samo kod dva grada - Londona (26,1 EUR/m2) i Osla (24,7 EUR/m2). Kada su u pitanju glavni gradovi centralnoevropskih zemalja, prednjači poljska prestonica Varšava sa prosečnom cenom zakupa od 15,1 EUR/m2, a iza nje su Prag (11,5 EUR/m2) i Bratislava (10,7 EUR/m2).


Stan
 

Logično bi bilo da su glavni gradovi najskuplji i da oni drže primat kada je u pitanju visina cene za rentiranje stambenog prostora. Međutim, u Evropi postoji nekoliko gradova koji nisu prestonice a presečna cena rentiranja u njima je veća. Tu se pre svega izdvajaju: Minhen (16,8 EUR/m2), Barselona (16,7 EUR/m2), Frankfurt (13,3 EUR/m2), Hamburg (11,2 EUR/m2) i Linc (10,0 EUR/m2).

Što se tiče srpskih gradova, statistika koju objavljuje sajt Numbeo.com (na osnovu podataka koje ostavljaju korisnici sajta) kaže da je prosečna cena iznajmljivanja stana u centralnim gradskim opštinama u Beogradu oko 450 evra, za jednoiposoban stan. Za rentiranje stana iste kvadrature na periferiji treba izdvojiti prosečno 287 evra. U nekim slučajevima ni cene garsonjera nisu puno niže. Osim Novog Sada koji ima slične cene, svi ostali gradovi u Srbiji, kada su u pitanju stanovi za izdavanje, su daleko jeftiniji.


Šta možemo da očekujemo u narednom periodu?


Sa stanovišta cena, uprkos opštoj neizvesnosti koja okružuje privredu, pre svega kada su u pitanju energenti i njihovo kontinuirano obezbeđivanje, trgovina stambenim objektima je u svim zemljama Evrope doživela bar blagi rast. Pretpostavka da je tržište nekretnina privlačno u vreme krize pokazala se tačnom, jer mnoge zemlje u svojim izveštajima navode da se odmah po prestanku karantina potražnja, pre svega za novim stanovima, jako brzo povećala. Štaviše, očekuje se da će se i u drugoj polovini 2022. godine nastaviti ovaj trend i da će to pogurati dalji rast cena nekretnina.

Stručnjaci očekuju da će evropsko tržište nekretnina za predviđeni rok od 5 godina porasti za oko 9% CAGR-a (složena godišnja stopa rasta). Što se tiče tekuće godine, očekuje se da će nekretnine i dalje biti u fokusu ulaganja. Takođe, smatra se da će se uzlazni trend nastaviti i da će biti široko rasprostranjen. Međutim, rastuća inflacija i kontinuirano pojavljivanje različitih varijanti COVID-19 virusa, kao i aktuelni sukob u Ukrajini, ostaju izazovi sa kojima će se ova grana privrede boriti, kao uostalom i većina drugih grana.

Svi podaci koje smo naveli apsolutno idu u prilog tome da će i u narednom periodu cene i trgovina nekretninama biti u porastu. Tržišna utakmica nikada nije bila jača, a faktori koji utiču na rast cena nikada brojniji. Nama ostaje da sačekamo par godina, napravimo novi presek i utvrdimo da li su stručnjaci na polju nekretnina bili u pravu ili ne.

 

komentara (3)

 • Srecko
  Srecko

  Svi love u mutnom,svi bi da zarade ali na stetu nas gradjana.

 • Nikolina
  Nikolina

  Cene su prenaduvane, to je definitivno. Ali nije realno, pa mislim da neće ni potrajati. Generalno, sve cene su otišle nagore, pa ni nekretnine nisu ostale nezakačene inflacijom. Nadam se samo da neće dugo, jer nameravam da kupim vikendicu, ili bar plac.

 • Nadja
  Nadja

  Mislim da su cene nekretnina nerealne i da ce u narednom periodu zbog sveopste krize i inflacije morati da se spuste.

Dodajte komentar