Uredite svoj dom u grčkom stilu, i dajte mu dašak života na ostrvu

Uredite svoj dom u grčkom stilu, i dajte mu dašak života na ostrvu

 

Sezona godišnjih odmora je u toku, i mnogi će svoj provesti u Grčkoj. Možda baš na nekom od prelepih ostrva poput Mikonosa, Santorinija, Krfa… A ono što je na grčkim ostrvima zaista fascinantno su prelepa arhitektura i inspirativan dizajn, u svakom kutku. Pa zašto onda nešto od toga ne biste poneli sa sobom kada krenete kući? Ovaj tekst ima za cilj da vas inspiriše da uredite svoj dom u grčkom stilu, i date mu dašak života na ostrvu.

Kako se stil grčke kuće uklapa u savremeni dizajn enterijera

Možda ste do sada već obišli neka mesta u Grčkoj, divili se dizajnu enterijera njihovih luksuznih hotela ili zadivljujućih privatnih vila, poput onih na ostrvima. A ako niste bili, tu prelepu arhitekturu sigurno ste gledali na društvenim mrežama, gde su oni srećniji bili, pa podelili svoje utiske sa ostalima.

Klasične bele kuće u mediteranskom stilu prokrčile su sebi put do savremenog dizajna u arhitekturi. Ako niste već postali ljubitelj ove autentične vibracije, ne sumnjamo da ćete uskoro postati jer – grčki stil je zarazan!

Osvežite svoj dom ukrašavajući ga autentičnim grčkim detaljima

Osim što sa letovanja u Grčkoj skoro svi donose maslinovo ulje, alkoholna pića i obavezne magnete za frižider, možda i kamenčiće i školjke, razmislite o još nekom od detalja koji su vam zapali za oko. Recimo neka amfora, lepo ogledalo, stona lampa, figurina ili čiviluk.

Ako volite atmosferu grčkih enterijera, pokušajte nešto od toga da prenesete i u svoj dom. U ovom tekstu, potrudićemo se da vas inspirišemo da dok uživate na letovanju, razmišljate o uređenju enterijera svoga doma, i o dašku Grčke, koji ćete uneti ovim detaljima.

Saveti koje treba da sledite, kako biste implementirali grčki stil u svoj dom

Možda ste pomislili da je nemoguće uraditi tako nešto, da vaša kuća ili stan u Srbiji, izgleda kao neka luksuzna vila recimo na Mikonosu. Međutim, postoje brojni trikovi koje možete da primenite da osvežite svoj dom, i od njega napravite svoje mediteransko utočište.

Ne morate da trošite čitavo bogatstvo na renoviranje cele kuće ili stana, kako bi izgledala kao vile na kikladskim ostrvima. Možete da se usredsredite na detalje, koji će vašem domu doneti ostrvski šarm u sred vojvođanske ravnice, ili brdovite Šumadije. Zašto da ne? Kada je u pitanju uređenje vašeg doma, samo nebo je granica.

Kombinujte starinske i savremene detalje, da biste dobili savršenu mešavinu

Ako ste bili na Mikonosu i istraživali njegove divne gradove, mogli ste da vidite da je celo ovo ostrvo mešavina tradicionalne autentičnosti i savremenog dizajna. Ovu zanimljivu ideju možete da prenesete i implementirate u svoj dom.

Počnite tako što ćete raščistiti prostor i fokusirati se na čistu paletu boja, zidove minimalistički obojene u belo, sa dodavanjem dekorativnih vintidž detalja. To mogu da budu plavi jastuci, staklene vaze, tanjiri sa zanimljivim printovima, prozirne pastelne ili damast zavese, mnogo biljaka u glinenim saksijama, kao i boemski lusteri.

Drveni dekor i zemljani tonovi su obavezni u kućama u stilu onih na grčkim ostrvima, jer spadaju u osnove ovog stila. Drveni nameštaj je, u Grčkoj, svuda. Od autentičnih taverni, do šarmantnih lokalnih barova, hotelskih holova i starinskih ostrvskih vila.

A drvo se lako uklapa u bilo koji prostor. Zato se, prilikom uređenja, držite zemljanih tonova i drvenog nameštaja. Ova paleta je najbolji prikaz mediteranske arhitekture i njenih građevina. Kao detalji, često se mogu videti prozori i vrata u plavoj boji.

U redu, to su detalji, ali šta konkretno definiše stil enterijera u grčkom stilu?

Postoji nekoliko principa koji definišu starogrčki stil, ali svakako ne morate sve da ispratite, da biste grčku estetiku preneli u svoj dom. Umesto toga odaberite elemente koji vam odgovaraju, i počenite odatle. A evo nekih principa koji su ključni za ovaj stil:

# svetli, beljeni zidovi

# upotreba drveta, u panelima i gredama

# živahna jarko plava boja, koja vas onog momenta kada je vidite, “prenosi” na Santorini ili Rodos

# jednostavnost je ključna, a meke linije i elegantne obline su osnova

# grčke biste – ovo su veoma popularni detalji u enterijeru

# amfore kao samostalno umetničko delo ili posude za sobne biljke

# stubovi, kao deo enterijera, samostalna skulptura ili konzola za biljke

# grčka umetnost, bilo da se radi o presvlakama za nameštaj ili pravim umetničkim delima, uneće pravi karakter grčkog stila u vaš prostor.

I za kraj - ako planirate letovanje na nekom od ostrva

Većina ostrva u Grčkoj “živi” samo dok traje sezona, a van nje, poptuno opuste. Ipak, postoje i ona na kojima se živi preko cele godine, ali takođe i ona na kojima je letovanje povoljnije nego na kopnenom delu. Nismo proveravali, mada ne sumnjamo da je tako, pa eto prilike da o tome razmislite makar za sledeće leto.

Bilo kako bilo, svako turističko mesto u Grčkoj ima nekoliko lokalnih prodavnica koje prodaju ukrasne predmete i suvenire koji će vas zauvek podsećati na bezbrižne dane odmora, a vašem domu dati dašak ostrvskog života. Tamo možete pronaći i unikantne komade nameštaja, kao i zanimljive dekoracije za svoj prostor.

Kako vam se dopada grčki stil u enterijeru? Jeste li nešto od detalja već doneli sa letovanja? Podelite svoje utiske sa nama u komentarima.

 

Fotografije: YouTube.com (Screenshot)

Autorski tekst: Jelena Todorović

 

komentara (2)

  • Lenka
    Lenka

    Grčka - zemlja mojih snova. Svake godine sa letovanja donesem po nešto, a uredno skupljam i školjke, kamenčiće, svašta nešto. Svaki put se pitam hoće li me na granici uljudno zamoliti da im vratim to što sam ponela. :D

  • Milica
    Milica

    Predivno, zavidim ljudima koji zive na moru, moja zivotna zelja je da jednog dana prodam ovaj stan, pozovem medjunarodne selidbe i odem negde na neko lepo ostrvo na mediteranu.

Dodajte komentar