Uredite svoj dom u stilu kuće na plaži i osećajte se opušteno kao na odmoru

Uredite svoj dom u stilu kuće na plaži i osećajte se opušteno kao na odmoru

 


Leto je vreme kada maštamo o moru, beskrajno dugim peščanim plažama, palmama koje se njišu na vetru, plavetnilu koje nas mami… I bez obzira da li svoj odmor provodimo na nekom takvom mestu ili ne, retki su oni na koje ovakve slike ne ostavljaju snažan utisak.

More, plaže i predivne kamene kuće u kojima nema mnogo nameštaja ali ambijent nesumnjivo odražava mesto na kome se nalaze. Ali ovaj stil ne mora da se veže samo i isključivo za more. Možete ga stvoriti bilo gde, a mi ćemo se potruditi da vam pomognemo da uredite svoj dom u stilu kuće na plaži i da se u njemu osećate opušteno, kao da ste zauvek na odmoru.


Koliko podneblja – toliko verzija ovog stila


Kako urediti dom


Postoji bezbroj verzija obalskog stila, jer praktično, svako podneblje ima nešto posebno. Moderan stil kuće na plaži uključuje mnogo prirodnih elemenata kao što su drvo, pletene korpe, prirodni tepisi, tkani abažuri za rasvetna tela, tkanine poput pamuka, lana, konoplje.

Za razliku od njega, moderni obalski enterijeri su obično malo rafiniraniji, dok su enterijeri kuća na plaži uglavnom neutralni i organski, sa bezbrižnom (ali veoma šik) estetikom, koja sebe ne shvata previše ozbiljno. I materijali se razlikuju, jer kod modernih enterijera ima dosta betona i stakla, dok su kuće na plaži više okrenute robusnim, prirodnim materijalima.

Dekor kuće na plaži obično sadrži mnogo nedovršenih drvenih elemenata, kao i šarene jastuke, starinske prostirke, obilje tkanih tekstura i prirodnog tekstila, a posebno lana. I bez obzira što je današnji stil kuće na plaži evoluirao u odnosu na svoje primorske korene, lagodan i  opušten osećaj i dalje ima centralni deo u njemu.

Verovatno ste nekada letovali u nekoj takvoj kući, koja odiše lepotom i uzvišenom jednostavnošću. Od platnenih navlaka na foteljama i krevetima, do rustičnog klub stočića od prerađenog drveta, u belo ofarbanih drvenih podova i starinskih vunenih tepiha, sve deluje opuštajuće i umirujuće.

Ako jeste, možda ste po povratku kući poželeli da preuredite svoj dom i napravite sličan enterijer, iako ne živite pored mora. Taj osećaj prozračne kuće na plaži može zauvek biti vaš, ako usvojite bezbrižan pristup ukrašavanju i ugrađivanju samo nekoliko jednostavnih elemenata u svoj prostor.


Kako uklopiti moderan stil kuće na plaži u svoj dom


Kako urediti dom


#1. Počnite sa belom pozadinom


Ako želite da vaša kuća izgleda kao da živite na plaži, dodavanje bele boje,  bilo da se radi o farbanju ili tkanini, je vrlo jednostavno osveženje. Bela podloga dodaje eleganciju i sasvim posebnu lepotu, a ujedno je i jedna od najboljih ideja za  dekoraciju ako vam je budžet za renoviranje ograničen.

Dodavanje svežeg sloja bele boje, okruglog drvenog stočića i starinskog tepiha u vašu dnevnu sobu, učiniće ovaj prostor ležernijim i udobniim. Bele presvlake koje se skidaju, nameštaju dodaju još malo mogućnosti za igru bojama u obliku eklektičnih šarenih jastuka, a pritom su i vrlo praktične jer se lako skidaju i peru, pa je i održavanje jednostavnije.

Slično tome, dodavanje bele posteljine u vašu spavaću sobu, sa detaljima u morsko plavoj boji, stvara trenutni osećaj opuštenosti i smirenosti. Ali, kada koristite obilje bele boje u prostoru, važno je dodati više različitih tekstura, gde god je to moguće. Recimo, drvene daske za sečenje su odličan način da dobijete teksturalno interesantniji ambijent u inače beloj kuhinji.


#2. Usredsredite se na neutralne boje i različite teksture


Uredjenje doma


Suština dizajna enterijera kuće na plaži svodi se na kombinaciju neutralne palete boja i više različitih tekstura. Tekstura daje život prostoru i čini ga vizuelno zanimljivim, kad je na neutralnoj podlozi.

Neutralne nijanse koje lepo funkcionišu u enterijeru kuće na plaži uključuju plavu, sivu, bež, belu, boju slonovače i smeđu. Da, dobro ste primetili, to su sve boje mora, peska i neba!

Rustično drvo, topli bambus, ratan i zemljani elementi su ključni za izgled inspirisan plažom. A ove predmete možete uravnotežiti glatkim, svetlucavim, završnim obradama poput stakla, mesinga, hroma i bakra, kako bi vaš dom dobio svež i moderan izgled.


#3. Dodajte tkanine od prirodnih materijala


Uredjenje doma


Tkanine napravljene od prirodnih vlakana koja podsećaju na plažu, poput jute, lana, pamuka, konoplje i ratana – savršen su izbor za enterijer kuće na plaži. Mešavina platnenih jastuka, pa čak i rasvetnih tela sa abažurima od tkanine, može se koristiti za kreiranje moderne spavaće sobe. Pamuk je, takođe, uvek odličan izbor, a mogućnosti dopiru dokle i vaša mašta.


#4. Uključite i neke tkane elemente


Kako urediti dom


Bez obzira na materijal, tkani elementi unose dah prirode u enterijer. Tkana rasveta od prirodnih materijala je odličan način da unesete moderan stil kuće na plaži u dnevnu sobu ili trpezariju.

Terasa sa lepom tendom od akrilnog platna i pletenim nameštajem za sedenje lepo nadopunjuje ovaj enterijer. Još ako imate i lep pogled, recimo na reku ili jezero, ovaj stil će biti pun pogodak za vas.

Isto tako, tepisi od prirodnih vlakana, jute i sisala, su savršen način da u dnevnu sobu dodate opušteni stil kućice na plaži. Stolice sa tkanim naslonom od španske trske su takođe jedna od sjajnih ideja za opremanje kuhinje ili trpezarije.


#5. Završite sa promišljenim detaljima


Dom stil na plazi


Mali detalji, poput slika, natpisa, svećnjaka, ogledala, resa na pokrivačima i jastucima, dodaju primese boho stila, dajući stilu kuće na plaži dodatnu zanimljivost i privlačnost. A sve ovo, čini da enterijer deluje kao mesto za opuštanje  i odmor za vaše oči. Jer ovaj stil, svojom ležernošću i lagodnom atmosferom, to i pruža. Pomaže vam da se u svom domu osećate kao da ste stalno na odmoru, iako možda živite hiljadama kilometara daleko od mora.


I za kraj…


Terasa pogled na more


Nadamo se da smo vam dali obilje ideja kako da svom domu dodate dašak stila kuće na plaži. Naravno, svakom enterijeru treba dodati malo ličnog dodira, u kome se odražava vaša jedinstvena ličnost. Bez obzira da li ćete se odlučiti za moderan luksuzni izgled primorske kuće ili estetiku male vikendice na plaži, nadamo se da ćete razmisliti o unošenju nekih elemenata ovog stila u svoj dom.

A leto je idealno vreme za renoviranje i eksperimentisanje. Probajte nešto novo, donesite neki detalj sa letovanja, nešto što će vas inspirisati da napravite nešto sasvim novo, da se u svom domu osećate kao da ste stalno na odmoru.

Pa, kako vam se dopada ovaj stil? Da li biste voleli da živite u takvom ambijentu? Podelite svoje misli sa nama u komentarima.

 

Autorski tekst: Jelena Todorović

komentara (2)

  • meme
    meme

    naslov obecava, ali to je samo za mali broj oni hkoji imaju robove da im rade svakodnevne poslove u stanu. Za ostale tesko izvodljivo.

  • Marija
    Marija

    Odlican tekst i odlicni saveti, ja inace najvise volim neutralne boje, uz poneki detalj koji odskace, kao npr jastucnice, zavesa, ili xenonlight lampa.

Dodajte komentar