UVC lampe za dezinfekciju i sterilizaciju u doba korone

UVC lampe za dezinfekciju i sterilizaciju u doba korone

 

Neverovatno brzo i masovno širenje Covid-19 virusa, nateralo je ljude da se pozabave najefikasnijim i najbržim načinom sterilizacije površina  u cilju sprečavanja  širenja pandemije. Ono što se nekad koristilo samo u specifičnim objektima, danas nalazi svoju primenu u svakodnevnom životu. Možda se neki sećaju kako su naše majke i bake izbacivale posteljinu na sunce da se izbeli,proluftira i osunča, a to nije bez razloga.

Iako je UV zračenje otkriveno u 19.veku  tek zadnjih decenija je UV zračenje  dobija na važnosti.

Da bi smo shvatili na koji način se UV svetlost koristi za dezinfekciju i sterlizaciju, moramo  prvo objasniti šta je u stvari UV svetlost i na koji način deluje.

Sunčeva svetlost sastoji se od tri vrste UV (ultra ljubičastih) zraka:

 1. UVA dugi talasi (320-400 nm) su najveći deo zračenja koji dopire do površine Zemlje. UVA zraci prodiru dulblje u kožu od UVB zraka i izazivaju tamnjenje kože. UVA zraci se koriste u solarijumima i veoma oštećuju kožu-izazivaju bore,starenje kože i pege od sunca,a mogu izazvati i rak kože,kao i katatraktu i oštećenje vida.
 2. UVB srednji talasi (280-320 nm) omugućavaju stvaranje vitamina D, ali oštećuju DNK naše kože,izaziva crvenilo i opekotine i jedan je od glavnih faktora za nastanak raka kože.
 3. UVC kratki talasi (100-280 nm) koji imaju najviše energije, ali su najštetniji za ljude.UVC zraci su najneistraženiji deo spektra koji efikasno uništava genetski materijal. U atmosferi ga filtrira ozon, pre nego što stigne do nas.


UVC zraci se koriste za uništavanje mikroorganozama,jer je njohovo zračenje veoma jako.UVC sterilizacija je jedan od načina prirodne sterilizacije i veštački dobijeni UVC zraci su glavni metod sterilizacije u bolnicama, fabrikama, avionskoj industriji, čak se koristi i za sterilizaciju pijaće vode (jer nema potrebe za ubacivanjem hemikaljija) Radijacija koju emituju UVC zraci narušava strukturu genetskog materijala virusa i bakterija i sprečava ih da se umnožavaju. UVC zračenje sme isključivo da se koristi na predmetima i površinama, nikako na koži ili telu. UV svetlost ima sposobnost da uništava pesticide, industrijske rastvarače i određene farmaceutske proizvode kroz proces UV oksidacije.

Kako UV sterlizacija uništava patogene?UVC svetlo razbija hemijske veze i  menja strukturu DNK i RNK  i sprečava mikroorganizam da se umnožava. Ukoliko je mikroorganizam sprečen da se razmnožava, smatra se mrtvim jer ne može da se razmnoži unutar domaćina i prestaje da bude infektivan. UVC zračenje je efikasno čak i kod bakterija koje su otporne na lekove.

Ono što daje prednost UV sterilizaciji  u odnosu na druge metode sterilizacije :

 • nema upotrebe hemikalija,neprijatnih mirisa i ostataka
 • ne oštećuju se površine koje se sterlišu
 • nema rizika za opšte javno zdravlje
 • nema štetnih i kancerogenih nusproizvoda
 • uspešno uništavanje hemijskih zagađivača
 • uspešno uništavanje patogena otpornih na hlor
 • isplativost

Uvc lampa

Virus Covid-19 širi se kapljično i putem dodira sa površinama koja je dodirnula zaražena osoba.Pod dejstvom UV svetla virus Covida -19 brzo postaje bezopasan ,te se s toga sterilizacija UV svetlom može efikasno koristiti za dezinfekciju površina i vazduha.

Mana UVC sterilizacije u svakodnevnim uslovima je opasnost od direktnog izlaganja kože i očiju UVC svetlosti. Zato Vam preporučujemo kupovinu ručne UV LED lampe AMBILIFE za sterilizaciju i dezinfekciju , koja ima ugrađenu zaštitu od štetnog dejstva UVC svetlosti-ukoliko se tokom rada Ambilife UV LED lampa okrene ga gore, svetlost će se automatski ugasiti kako bi se osigurala bezbednost korisnika. Okretanjem UV LED lampe nazad na dole uređaj će nastaviti sa radom.

Budite oprezni i ne izlažite kožu i oči UV svetlosti.

 

Ručna UVC lampa

Pored male ručne UV LED lampe u ponudi postoji veća UVC +UVA lampa za sterilizaciju.

UV lampa za sterilizaciju i dezinfekciju

uv lampa za dezinfekciju

 

Pronađite na Google vašu UV LED lampu za sterilizaciju i time osigurajte bezbedno okruženje za sebe i svoju porodicu.

 

 

komentara (0)

  Dodajte komentar