Zanimljiva istorija tendi - zaštite i ukrasa svakog prozora

Zanimljiva istorija tendi - zaštite i ukrasa svakog prozora

 

Tende su zaštita i ukras svakog prozora, bez obzira na vrstu objekta na kome se nalaze. Moderne tende svojim vlasnicima nude čitav niz pogodnosti, karakteristika i funkcija. Ipak, one nisu u upotrebi tek nekoliko godina unazad. Njihova zanimljiva istorija duga je više od dve hiljade godina, pa ako volite ovakve teme, nastavite da čitate.

Dakle, kako su i kada nastale prve tende?

Po mišljenju nekih od proizvođača, od dana kada su izmišljene, tende su prevalile dugačak put. Zato ćemo krenuti upravo od početka, da bismo videli kako su se razvijale i menjale kroz istoriju.

# Rane civilizacije

Tende su prvi put korišćene još u drevnom Egiptu i Siriji. Pravljene su od tkanih materijala, i namena im je bila da zaklanjaju pijačne tezge, ali i privatne kuće, od direktne sunčeve svetlosti.

Za razliku od ovih, prva sklopiva tenda datira iz antičkog Rima. Ova tenda na razvlačenje, koja se u to vreme zvala velarijum, korišćena je da bi se velikodostojnicima obezbedio hlad tokom trka ili borbi gladijatora u rimskom Koloseumu.

# Do sredine 1800-ih godina

Dakle, do sredine XIX veka, tende su pravljene od pamučnog platna, a tada su već počele da se postavljaju i ispred lokala. Zahvaljujući industrijalizaciji, gvozdene vodovodne cevi su korišćene za pravljenje konstrukcija, tako da su tende postale pristupačne, prilagodljive i izdržljive, jer su cevi mogle da se savijaju i oblikuju, tako da su odgovarale različitim namenama.

# Kasne 1800-te godine

Ovo je vreme kada su sklopive tende postale popularne. Sada su se već koristili različiti materijali i mehanizmi za povlačenje, što je vlasnicima davalo mogućnost da po potrebi prilagode zaklon samom otvoru, dakle prozoru ili vratima.

# 1900-te godine

Tokom XX veka, tende su nastavile da se menjaju i razvijaju, kako bi postale svestranije i efikasnije. Vinilne tkanine zamenile su pamučno platno kao najpopularniju opciju, jer vinil je mnogo izdržljiviji i manje sklon habanju i razvoju plesni, a boje su daleko trajnije. 1960-ih godina, još više materijala za tende razvijeno je u Hjustonu, država Teksas (SAD). Materijali poput akrila i poliestera postali su veoma popularni.

# Moderne tende

U XX veku, tende su postajale sve popularnije za upotrebu na komercijalnim, industrijskim ali i stambenim zgradama. Materijali su postali šaroliki, kako što se tiče platna, tako i različitih opcija za okvire. Novi, aluminijumski okviri bili su lagani i jednostavni za ugradnju, a istovremeno su nudili izdržljivost i dugovečnost.

Danas postoji mnoštvo različitih mogućnosti, pa je vlasnicima kuća ili lokala ponekad teško da se odluče, kada žele da ugrade novu tendu. One se danas koriste i u marketinške svrhe, za brendiranje preduzeća, tako da su višestruko korisne.

A da li su se tende tokom dva milenijuma zaista mnogo izmenile?

Pa, zavisi kako se na njih gleda. Ove izuzetne građevinske karakteristike se, na prvi pogled, možda i nisu mnogo promenile u odnosu na one koje datiraju iz drevnog Egipta i Sirije. Bile su to jednostavne tkane prostirke, koje su zasenjivale kuće ili tezge na pijaci. Okviri su bili fiksni, a platno se namotavalo ručno.

Kasnije su operativni sistemi za izloge i prozore imali produžene “ruke”, koje su imale zglobove na mestu kojim su bile pričvršćene za fasadu. Ruke su se spuštale da bi se razapelo platno tende, ili podizale da bi se namotala, korišćenjem užadi ili neke vrste šipke za namotavanje. Takvih ima i danas. Vlasnici mogu postepeno da prilagođavaju količinu pokrivenosti u zavisnosti od vremenskih uslova.

Kada bi sunce ogrejalo, tenda se mogla lako spustiti. U slučaju iznenadnog nevremena, vlasnici su mogli brzo da namotaju tendu uz zid zgrade, da je nalet vetra ne bi polomio ili iskrivio. Što se takvih, mehaničkih tendi tiče, ima ih i danas, i ne razlikuju se mnogo od ovih.

Ipak, uprkos svojim prednostima, rane pokretne tende su imale i svoje nedostatke. Recimo, namotane su brže propadale, pošto se u njihovim naborima nakupljala vlaga.

I za kraj – kakve su tende danas?

Moderni materijali i dizajn eliminisali su sve probleme sa kojima su se susretali vlasnici nekadašnjih tendi. Motorizacija danas omogućava da se tende izvlače ili uvlače pritiskom na dugme, ili čak pomoću aplikacije za pametne telefone. Postoje i tende sa senzorima za loše vreme, koji ih automatski sklapaju, kako bi zaštitili tkaninu i samu strukturu.

Dakle, iako su današnje tende slične onim drevnim, savremeni napredak ih čini savršenijim, kako što se tiče pokretanja, tako i njihovih mogućnosti zaklanjanja doma ili poslovnog prostora. Upravo zbog toga, tende sasvim sigurno nikada neće izaći iz mode.

A šta vi mislite o tome? Imate li možda tendu na nekom od svojih prozora ili balkona? Jeste li zadovoljni njenim mogućnostima? Podelite svoje utiske sa nama u komentarima.

 

Fotografije: Unsplash.com i YouTube.com

Autorski tekst: Jelena Todorović

komentara (2)

  • Marica
    Marica

    Super su tende, a naročito su mi zanimljive one dugačke ispred velikih hotela. Podsećaju me na stare filmove, na Njujork iz '50-tih.

  • Slavica
    Slavica

    Nekako mi je delovalo logično da su dugo u upotrebi, ali baš toliko, to već nisam znala. Eto, još jedna stvar koja nam je ostala od Rimljana - pokretne tende. Dakle, čudo su bili! Volim da vidim tende, ali nemam nijednu na svojim prozorima jer mi i nije bila potrebna. Na severnoj sam strani, pa nikad nemam direktnog sunca. Ali da imam, sigurno da bih je stavila.

Dodajte komentar