Zašto je dobra odluka kupiti mali stan u Novom Sadu?

Zašto je dobra odluka kupiti mali stan u Novom Sadu?

 

Kupovina stana je uvek velika investicija pa zato često postoji dilema šta kupiti za raspoloživa sredstva, da li je mudro kupiti mali stan ili je bolje obezbediti dodatan novac i pazariti prostraniju nekretninu?

Mali stanovi nisu samo nužnost, već i odlično ulaganje. Novi Sad je grad u koji bi trebalo inkasirati nepokretnost jer će se kupovina višestruko isplatiti.


Mali stanovi su jeftini


Ukupna cena malih stanova je niska iako su po m2 uvek malo skuplji od, na primer, trosobnih. Bez obzira na cenu po kvadratu, zbog male kvadrature ukupno ulaganje je dosta pristupačnije. To kupcima daje više prostora za odabir, naročito ako i lokacija nije previše važna.

U slučaju da nije tako, da je bitno i naselje u kom se kupuje, naročito u velikim gradovima poput Novog Sada, mala površina će omogućiti da se lakše finansira stan bliže centru pa čak i onda kada je on preko 1.500 €/m2.


Brže se opremaju


Male površine nemaju puno prostorija pa se sa samo nekoliko komada dobro odabranog nameštaja obezbeđuje potpuna opremljenost prostora.

Komadi nameštaja treba da budu multifunkcionalni i to je sasvim dovoljno da se sve potrebe zadovolje, a da prostorije ne budu pretrpane


Mali stanovi u Novom Sadu


Novi Sad, iako blizu Beograda, ima sasvim drugačije tržište nekretnina na kojem se već za 25.000 evra može kupiti stan u centru grada. To kupce stavlja u jedinstvenu poziciju da imaju više opcija za manji iznos novca.

Stari grad, Bulevar Oslobođenja, Grbavica čine uži centar grada i omogućavaju da se kupe garsonjere za manje od 30.000 evra. Ovo nisu najjeftinije ponude i kako se ide dalje od centra tako je cena niža pa se mali stan u Novom Sadu može naći jako povoljno, čak i za manje od 25.000 €.


Mali stanovi se najbrže izdaju


Pored lokacije, stanovi malih kvadratura su najtraženiji za izdavanje u Novom Sadu. Ako je razlog kupovine stana da bi se kasnije izdavao, manje površine su uvek interesantnije podstanarima. Zašto? Odgovor se nalazi u nekoliko činilaca zbog kojih podstanari prvo pitaju za garsonjere i jednosobne stanove bliže centru Novog Sada.

Kirija za male stanove je niska i pristupačna svima, i porodicama studenata, samcima ili porodicama bez dece. Za razliku od Beograda, glavni grad Vojvodine nudi nižu cenu za izdavanje uz mnogo bolje uslove u samim stanovima. Razlog za to se nalazi u tome što je tražnja veća, ali ne previše u odnosu na ponudu pa vlasnici moraju da se potrude ako žele da stan bude odabran za podstanarski život.

U praksi, to znači da je neophodno da svi električni uređaji budu ispravni, stan mora da sadrži makar osnovni nameštaj koji je upotrebljiv i ima jasno određena pravila najma i uslova stanovanja.

Mali stanovi su visokofunkcionalni ! Iako nisu dovoljno prostrani za višečlanu porodicu odlični su za više grupa koji ih traže, studente, samce, male porodice, starije ljude… I zbog ovoga su najtraženiji na tržištu.


Garsonjera ili jednosoban stan?


Oba izbora spadaju u kategoriju manjih stanova, a izbor će pre svega zavisiti od iznosa sredstava koji se želi izdvojiti.

Za razliku od garsonjera, jednosobni stanovi ipak daju bolji kvalitet stanovanja, a više su cenjeni pri pretrazi stanova za iznajmljivanje u Novom Sadu. Iako je kirija viša, veći broj članova može da stanuje pa je sve povoljnije nego cena garsonjere po osobi.

Čak i ako se mali stan kupuje radi useljenja, jednosoban će dugo vremena biti sasvim dovoljan čak i za porodice sa dvoje dece. Na tržištu ih ima najmanje i jako se brzo prodaju, naročito ako im je lokacija dobra.


Idealna lokacija malog stana u Novom Sadu


U zavisnosti od potreba i lokacija stana u Novom Sadu će biti različita.

Ako je cilj što niža cena, onda se stan treba tražiti u naseljima koja su dalje od centra, Petrovaradin, Adice, Telep. Reč je o naseljima sa pretrežno starogradnjom pa treba biti obazriv pri kupovini jer se mnoge klasične garsonjere pregrađuju i prodaju kao skuplji, jednosobni stanovi, ali da prostor na kraju nije toliko funkcionalan.

Pored malih stanova u centru, za izdavanje su idealni stanovi u blizini kampusa u Novom Sadu. To znači da treba idealan stan potražiti u naseljima Limani, naročito u Limani 1 i Limani 2. Stanari tako neće biti samo studenti, već i oni koji vole blizinu Dunava, ali i užeg centra grada koji je samo na 10ak minuta daleko.

U slučaju da se mali stan kupuje radi useljenja i nastavka stanovanja, Novi Sad ima nekoliko fantastičnih naselja koja su izgrađena po najsavremenijim standardima, sa parking mestima, dobrom putnom infrastrukturom, školama i vrtićima. Novo Naselje je odličan početak za pretragu oglasa i nudi kvalitetne uslove za život iako nije sam centar grada.

Dobra kupovina stana znači da se odabere najbolje za uložena sredstva. Mali stan je idealan za izdavanje, ali i za život samaca i mladih porodica. Kao investicija neće puno izgubiti na svojoj vrednosti pa će se lako kasnije prodati i kupiti nekretnina veće površine.

Želimo da čujemo i vas, koliko je korisno posedovati mali stan?

 

komentara (1)

  • Lidija
    Lidija

    Odlična ideja i sjajan tekst! Mali stanovi su uvek korisni. Kad vam deca porastu, pa požele da se osamostale, eto prvog stana za njih. Ako poželite da se bavite rentiranjem - eto još jedne mogućnosti. Ako se, ne daj Bože, desi da ostanete bez posla a imate mali stan, uvek možete da ga rentirate kao stan na dan i eto stalnog priliva, kao da imate posao. Ako poželite da ga prodate, jer vam hitno trebaju pare za neki veći projekat - prodaće se za nekoliko dana, jer se mali stanovi uvek lako i brzo prodaju. Mogućnosti je mnogo, tako da je mali stan u Novom Sadu jedna stvarno dobra investicija.

Dodajte komentar