Zašto je Ethereum postao jako popularna kriptovaluta?

Zašto je Ethereum postao jako popularna kriptovaluta?

 

Ethereum je u ovoj, 2021.godini doživeo pravu ekspanziju i trenutno je najpopularnija kriptovaluta posle Bitcoina. Godinu je ETH započeo sa 630 eura vrednosti i od tada konstantno raste. Najveću cenu je dostigao 11. maja kada je vredeo neverovatnih 3.400 eura.

Kao i svaka berza kriptovaluta i Itirijum nema stabilnu cenu pa je ona trenutno oko 2.000 eura, ali se dugoročno očekuje da:

 • 2021. godinu završi na preko 3.000 eura
 • 2022. godinu završi na oko 4.600 eura
 • 2025. godinu na oko 8.000 eura

Izvor: Capital.com

Ova predviđanja su zasnovana na realnim očekivanjima kretanja vrednosti u okviru digitalnih valuta, ali i u njihovom odnosu prema standardnim načinima plaćanja. Eter je nova generacija kriptonovca i zato će njene vrednosti tek da rastu.

Šta je to Ethereum? Zašto je popularan? Da li da investirate u kupovinu tokena? Pročitajte naše savete u nastavku teksta.


Šta je Ethereum?


Ethereum je mlada kriptovaluta koja je osnovana 2015. godine uz vrednost od 250 eura. Svoje poslovanje temelji na blokčejnu, ali on ne služi samo za verifikovanje novčanih transakcija. Ether na mreži dozvoljava upis i pametnih ugovora, ali i decentralizovanih aplikacija čime se blokčejnu daje jedna sasvim nova svrha i novi način za zaradu.

Pametni ugovor ili „smart contract“ je jasno definisan ugovor između 2 ili više strana gde su mogući ishodi jasno određeni kao i raspodela dobitka po završetku određenog perioda. Kada se upiše pametni ugovor ostavlja se i predviđena suma koja je dobitak za jednu od ugovorenih strana. Iznosi se uplaćuju u ETH jedinicama čime ova valuta dobija na vrednosti.

Kada se sastavi jasno definisan ugovor između strana A i B gde su ishodi jasno definisani, kao i način raspodele dobitka onda se iz postupka eliminiše potreba za mešanjem i plaćanjem treće strane: sudova, notara, advokati ili neko treći ko čuva sredstva koja su nagrada.

Decentralizovane aplikacije takođe isključuju treću stranu koja je inače zadužena da čuva vaše podatke koje traži veliki broj aplikacija. Za to čuvanje se trećoj strani plaća provizija čime usluge poskupljuju.

Upisom na blokčejn nema mesta zloupotrebi jer lanac čuva ogroman broj nodova. I ovo je posebno važno jer je pronađen način da se eliminiše hakersko preuzimanje podataka i korišćenje u nedozvoljene svrhe.


Trgovanje Ethereum u Srbiji


Itirijum je valuta koja je najpopularnija posle Bitcoina. Svojim vlasnicima je donela stabilan rast prihoda, a pošto mreža ne služi za čisto trgovanje koinima, onda se očekuje i da ostane profitabilna i stabilna još dugo.

Veruje se da će BTC u budućnosti postati način čuvanja sredstava, poput zlata, a ovakve valute kao što je Ether postati najpopularnije za trgovinu.

U Srbiji se može trgovati sa Ethereum za dinare preko menjačnica, bankomata za kriptovalute ili direktnim sastancima.

Zakon o digitalnoj imovini stupa na snagu u junu i podrazumeva plaćanje poreza svakog vlasnika kriptovaluta, ali i dozvoljava da se digitalna valuta koristi u realnim tokovima plaćanja putem posrednika. Ovo će uticati na čitavu berzu alt novca pa nam ostaje da vidimo šta će to pravni okviri doneti, a šta odneti u popularizaciji kriptonovca.


Ethereum 2.0


Iako je upis transakcije daleko brži nego kod BTC (čak 44 sekunde) to nije bilo dovoljno da mreža podrži funkcionisanje pojedinih gejming aplikacija poput CryptoKitties što je usporilo razmenu ETH jedinice i poskupelo vrednost upisa.

ETH2.0 dolazi na novom protokolu bržeg upisa transakcija, a rudarenje odlazi u istoriju! Zato je Ether jako popularna kriptovaluta.

Prelazi se na novi sistem PoS (Proof-of-Stake) gde svako sa minimum 32 ETH može da stejkuje, a za validaciju transakcije dovoljan je osrednji računar sa dobrom internet konekcijom. Maksimalna zarada na godišnjem nivou je 21.4% i smanjuje se kako se broj validatora menja.

Ovo je prva kriptovaluta koja pokušava da smanji emisiju CO2, a da i dalje donosi profit.

Mreža Ethereum 2.0 je još uvek u fazi implementacije i uporedno funkcioniše sa klasičnim Itirijumom i ljudi imaju oprečne zaključke. Neko bira da pređe na 2.0, neko posluje na standardnom sistemu, a mnogi će i ostati jer se očekuje njeno usavršavanje kada se broj korisnika smanji.

I dok nas bombarduju naslovima „kriptovalute u padu“, „bitcoin je propao“, „vrednosti digitalnog novca pale“…one nastavljaju da postoje i vrlo je verovatno da će premašiti maksimalne vrednosti od pre par meseci.

Ethereum ima svoju valutu Ether kojim naplaćuje usluge, ali svom novcu daje smisao jer ne služi samo za razmenu već i za plaćanje upisa pametnih ugovora i decentralizovanih aplikacija. Za samo 6 godina korisnici su prepoznali inovativnost i veliku vrednost ove mreže i zato ulažu u nju, a njoj popularnost raste.

Razvojni tim uporedo sa funkcionisanjem postojećeg sistema unosi poboljšanja i trudi se da prevaziđe veliki problem koji donosi rudarenje kriptovaluta – emisiju štetnih gasova u atmosferu usled rada ogromnog broja kompjuterske opreme.

Smatra se da je Ethereum 2.0 na dobrom putu da smanji zagađenje sa sistemom stejkovanja gde je upis lakši, ali i nagrada niža.

Da li bi i Vi uložili u Ethereum? Ostavite nam komentar ispod ovog teksta!

 

komentara (4)

 • Nenad
  Nenad

  Nešto ne ide kriptovalutama u poseldnej vrem. Šta li je to sada zamislio mr. Mask? Ja bih da se one zabrane, previše ima nepoznanica i kriminala oko njih

 • Miki
  Miki

  Mislim da ce ethereum krenuti stopama bitcoina. Sigurno ce se isplatiti ulaganje, ja bas razmisljam da ulozim manju svotu, cisto da probam.

 • Valerija
  Valerija

  S obzirom na to šta se dešava sa Bitcoinom u poslednje vreme, radije bih uložila u Ethereum. Nekako mi deluje sigurnije. Mada je velika verovatnoća da će i on na kraju krenuti da raste k'o Bitcoin.

 • Srecko
  Srecko

  Kriptovalute beleze rast ali znaju i da padnu da li je to dirigovano da bi neko zaradio na nama je da to utvrdimo.

Dodajte komentar