Zašto odabrati stan u novogradnji?

Zašto odabrati stan u novogradnji?

 

Ako razmišljate da kupite stan, tada vas sigurno zanima da li je bolje da to bude stara gradnja ili nova. U vezi ove teme mišljenja su podeljena, a mi ćemo u ovom tekstu navesti osnovne prednosti novogradnje.

Pre svega, nema renoviranja. Kada kupujete stan koji je građen pre deset, dvadeset i više godina, tada morate da ulažete u njega. Dakle, neretko je potrebno sve raditi u celosti, od parketa, preko gletovanja i krečenja, zamene stolarije... Ljudi renoviraju i adaptiraju kupatila, kuhinje...

Za svaki od ovih poduhvata vam je potrebno barem oko 2000 evra, a ako želite veći luksuz, onda svakako i više novca. Pored toga, ne treba zanemariti nerviranje sa majstorima, čišćenje nakon radova koji oni obave i slično.

Dakle, kod novogradnje svega toga uopšte nema, jer je sve novo. Parketi sijaju, a ugrađena je nova obično PVC ili ALU stolarija. Ova stolarija ima više prednosti, a jedna od njih je energetska efikasnost. PVC i ALU stolarija jako dobro zadržavaju skup topao vazduh unutra i skup hladan vazduh takođe, tako da ne dolazi do rasipanja energije. Pored toga, ova stolarija izoluje jako dobro od buke. Kroz izvesno vreme, moći ćete da primetite kako su vam se smanjili računi za struju, jer stolarija bukvalno štedi novac.

Stanovi u novogradnji karakterišu moderni, veliki liftovi, koji su automatski. Pored toga, postoje podzemne garaže, što dodatno štedi prostor oko zgrade. Liftovi su moderni, veći, brži, sigurniji i bezbedniji.

Ono što je posebno zanimljivo, to je struktura stanova u novogradnjama. Naime, stari stanovi su obično podeljeni na više manjih celina, dok su nove zgrade osmišljavane tako da obično dnevna soba čini jedinstvenu prostoriju sa kuhinjom i trpezarijskim delom, ili su na neki način one povezane. Dizajneri enterijera savetuju da se ipak razgraniče delovi prostora, na primer, šankom koji razdvaja kuhinju, trpezariju i dnevnu sobu. Naravno, postoji još mnogo rešenja, kao što je krečenje zidova u različite boje, postavljanje slike koja odvaja delove prostora i slično.


Još jedna prednost koja je na strani novih zgrada jeste što su kablovske i TV instalacije već ugrađene.


Bolji raspored kvadrata stana doslovce može da znači da ste kupili veći prostor nego što on uistinu jeste. Primera radi, ako bismo veliki prostor isparčali na više malih delova, stekli bismo utisak da je to manja kvadratura, nego u slučaju da dominira jedna velika soba, sa dodatkom trpezarije i kuhinje.

Novogradnje su građene od kvalitetnih materijala, namenjenih da traju neograničeno dugo, i ovakve zgrade mogu se pronaći u raznim delovima grada. Staru gradnju moguće je naći i u centru, što sa novom gradnjom nije često slučaj, ali ipak ove zgrade niču na prelepim lokacijama koje su prethodno pažljivo birane, baš iz razloga da stanovi imaju dovoljno svetlosti, da budu zaštićeni od vlage, da imaju lep pogled...

Cene kvadrata u novoj gradnji jesu nešto više, ali je to sasvim opravdano kada pogledamo koje sve prednosti imaju novi stanovi i nove zgrade. Već sama činjenica da u startu štedite novac jer ne postoje nikakva ulaganja, dovoljna je preporuka da se odlučite za kupovinu stana u novogradnji.

Prodaja novogradnje, odnosno kupovina stana u novogradnji ima još jednu prednost, a to je mogućnost povraćaja PDV-a za prvu nepokretnost ukoliko novogradnju kupujete direktno od investitora. Taj iznos nije mali i obično sa tim iznosom možete delimično opremiti vaš novi stan.

Autor: Predrag Marčeta

 

komentara (1)

  • angelina
    angelina

    Moj izbor bi svakako bio novogradnja, ipak je novo - novo. Jedino sto je mozda kvalitet gradnje ranije bio bolji, ali opet novogradnja ima vise prednosti.

Dodajte komentar