Zašto sportisti koriste EAA i BCAA suplemente?

Zašto sportisti koriste EAA i BCAA suplemente?

 

Danas se sport ni amaterski ni vrhunski, praktično ne može zamisliti bez adekvatne suplementacije.


Ono za čime najčešće posežu sportisti jesu aminokiseline, ali da li je njihovo korišćenje opravdano ili je to „prazno“ bacanje para?

 

Aminokiseline i njihov značaj
 

Krenimo od početka...

 

Aminokiseline čine oko 20% svih organskih molekula koji izgrađuju ćelije, tkiva i organe.  Iako u prirodi postoji oko pet stotina aminokiselina, većina organizama se sastoji od samo dvadesetak od ćega se 9 ne može sintetisati i oni se moraju uzimati hranom te se zbog toga zovu esencijalne aminokiseline.
 

U sastav aminokiselina ulaze:

 • kiseonik,
 • ugljenik,
 • vodonik i
 • azot,

...koji su ključni za održavanje života.


Aminokiseline koje ulaze u sastav proteina zovu se proteinske aminokiseline (tzv.α aminokiseline), koje izgrađuju i proteine i učestvuju u metaboličkim procesima i neproteinogene koje učestvuju samo u metaboličkim procesima.  

Aminokiseline se takođe mogu koristiti za sintezu i glukoze i lipida. Suprotno tome, proizvodnja aminokiselina iz lipida i glukoze, nije moguća u odsustvu drugih aminokiselina kao donora azota.

Nedavna istraživanja su pokazala da geni reaguju na različite kvalitete i količine hranljivih sastojaka, a u eksperimentima na životinjama dokazano je da povećana količina esencijalnih aminokiselina povećava životni vek kroz mitohondriogenezu i održavanje povišenih brzina sinteze molekula antioksidansa.
 

Esencijalne aminokiseline i BCAA aminokiseline


Gubici mišićne mase i oštećena imunološka funkcija takođe su povezani sa smanjenim snabdevanjem proteinima, a sve je više dokaza da je redovan unos esencijalnih aminokiselina kao deo oralne dijete efikasan u preokretanju mišićnog katabolizma, promovisanju anabolizma mišića i obnavljanju imunološke funkcije.

Neophodne – esencijalne aminokiseline /EAA/ su:
 

 • izoleucin,
 • leucin,
 • lizin,
 • metionin,
 • fenilalanin,
 • treonin,
 • triptofan i
 • valin.

   

Tri esencijalne aminokiseline  koje imaju posebne karakteristike (leucin, izoleucin i valin) nazivaju se aminokiselinama sa razgranatim lancem (BCAA). 

 

EAA i BCAA ne mogu da sintetišu u ljudskom telu i zato se moraju obezbediti u ishrani.


Aminokiseline suplement


Suplementacija proteinima i aminokiselinama je veoma popularna među sportistima. Postoje različita istraživanja i naučna mišljenja o koristi ovih aminokiselina kada su u pitanju sportske performanse  (stimulacija sinteze mišićnih proteina, sprečavanje razgradnje mišićnih proteina i smanjenje markera oštećenja mišića izazvanog vežbanjem, smanjenje osećaja umora, itd.), ali glavni primećeni efekat aminokiselina a posebno BCAA u sportu povezan je sa anaboličkim odgovorom u oporavku mišića ili u ishrani nakon vežbanja.

Tokom intenzivnog fizičkog napora i treninga, naša tela razgrađuju mišićne proteine da bi koristila BCAA suplement za energiju.

Ako BCAA i aminokiseline uzmemo neposredno pre fizičke aktivnosti, naša tela imaju na raspolaganju dodatnu količinu BCAA koje trebaju da obezbede dopunsku energiju. Time se  smanjuje zamor mišića tokom vežbanja, ali i mogućnost oštećenja mišića u srednjeročnom i dugoročnom periodu.

Dodatak BCAA odmah nakon vežbanja ili pre spavanja pomaže oštećenim mišićima da se brže oporave , a istovremeno se smanjuju i bolovi koji nastaju kao posledica nakupljanja mlečne kiseline u mišićima.


Korišćenje BCAA za rešavanje metaboličkog sindroma


Vlada sve veća zabrinutost zbog metaboličkog sindroma. Kada se mišićna masa smanji, naš metabolizam i potrošnja energije opadaju. S druge strane, ako gradimo svoju mišićnu masu, bazalni metabolizam će se prirodno povećati i kao rezultat možemo očekivati smanjenje telesne masti. Redovno i adekvatno vežbanje je ključno za povećanje mišićne mase i smanjenje telesne masti.

Uzimanje esencijalnih aminokiselina, uključujući BCAA, u pravo vreme i u kombinaciji sa vežbanjem, pomaže u smanjenju bolnosti i umora u mišićima, tako da možete duže da trenirate.

Proteini /i aminokiseline od kojih su izgrađeni / dakle veoma su značajni za metaboličke funkcije u organizmu, za transport kiseonika i drugih hranjivih materija, za rast kose i obnovu kože, za izgradnju nekih hormona /na primer hormona štitne žlezde), za imunitet  i konačno možda i najvažnije - za održavanje acido bazne ravnoteže (pH krvi).

Iz ovoga se može zaključiti da je upotreba aminokiselina u sportu veoma opravdana ali da aminokiseline – posebno esencijalne mogu koristiti i zdravi ljudi posebno osobe koje ne uzimaju dovoljno proteina redovnom ishranom.

komentara (0)

  Dodajte komentar