Zašto sportisti uzimaju Cordyceps gljivu

Zašto sportisti uzimaju Cordyceps gljivu

 

Kordiceps (cordyceps Sinensis)  se smatra najvažnijom lekovitom gljivom zbog brojnih lekovitih svojstva. U tradicionalnoj kineskoj medicini znana još iz najstarijih vremena. 

Kordiceps gljiva raste na larvama (insektima) tako se skuplja i suši. Sadrži mnoge nutrijente kao što su proteini, vitamini i minerali i zato se koristi za lečenje raznih bolesti. Raste samo na visokim planinama jugozapadne Kine i Tibeta, smatrala se darom za tadašnje kineske careve.

Kordiceps ima sposobnost za dopremanje kisonika u ćelijama, na taj način poboljšava stanje organizma povećavajući snagu i izdržljivosti i samim tim ima značajan doprinosi u očuvanju zdravlja.  

Kordiceps je baš ono što bi svaki vrhumski sportista ali i rekreativac poželeo. Omogućava bolje sportske performanse, daje snagu i izdržljivost

Sportisti su počeli gljivu da koriste nakon uspeha kineskog tima na njihovim državnim igrama. Na tom takmičenju oboreno je 9 svetskih rekorda i to sa velikom razlikom u odnosu na predhodne igre.

Sportski zvaničnici su odmah posumnjali na upotrebu nedozvoljenih supstanci koje mogu dovesti do poboljšanja rezultata. Medjutim, na kraju njihov trener je otkrio da je za uspeh tima zadužen kordiceps koje su koristili svi članovi.

Šta se događa u urganizmu konzumiranjem kordicepsa? Uprošćeno iskazano  povećava se nivo ATP-a u ćelijama organizma, što zapravo podrazumeva stvarno povećanje energije u organizmu. To je bitna razlika u odnosu na povećanje energije kada se konzumiraju stimulansi centralnog nervnog sistema, poput kofeina, efedrina ili amfetamina.

Pozitivan uticaj kordicepsa na disajne organe i srce takodje je razlog povećanja sposobnosti i izdržljivosti sportista. 

Kordicepsom se jača organizam s jedne strane, a sa druge strane podiže i nivo ATP u ćelijama usled cega organizam dobija vise kiseonika i u stanju je da podnese vise fizičkog napora.

Sportistima kordiceps relaksira rad srčanog mišića čime se umanjuje rizik infarkta miokarda a koji je, na žalost, često prisutan kod današnjih sportista zbog sve većih napora koje zahteva današnji sport. 


Cordiceps gljiva


                         
PREPORUČUJE SE KOD:

 • Poremećaja imuniteta
 • Malignih obolenja
 • Benignih promena (cista i tumora)
 • Infekcije
 • Kardiovaskularnih bolesti
 • Bolesti jetre ( pomaže u regeneraciju jetrenih ćelija)
 • Bolesti bubrega
 • Povisenog secera i holesterola
 • Seksualnih dizfunkcija
 • Hronicnog umora
 • Depresije i stresa
 • Povećava apetiti
 • Podizanja imunog sistema


Starijim ljudima je kordiceps posebno koristan jer smanjuje osećaj zamora, senilnost, osećaj hladnoće, pomaže kod osećaja umornih nogu, opušta glatke mišiće krvnih sudova i smanjuje pritisak na krvne sudove. 


Uticaj Cordycepsa na ćelije raka

Najveća korist kordicepsa jeste veliki potencijal ove pečurke za lečenje malignih obolenja.

Na primer zdrave celije dojke imaju prosečan zivotni vek 10 dana, nakon tog vremena se dupliraju. Dok sa druge strane, ćelije raka razmnožavaju se mnogo brže od zdravih ćelija, dupliraju se svakih 20 minuta. To bi značilo da se odprilike 750 puta brže razvijaju od ćelije zdravog tkiva kojim su okružene. 

Ove lekovita gljiva poseduje antiinflamatorna dejstva pomoću kojih smanjuje zapaljenski odgovor koji pospesuje rast tumora. Ona takodje pospešuje stvaranje NK ćelija koje su prirodne “ubice” malignih ćelija u organizmu.

Neke studije su pokazale da sprečava nastanak metastaza na taj način što sprečava razvoj krvnih sudova u tumoru. Kordiceps ima i antioksidantna svojstva i tako stiti ćelije od dejstva slobodnih radikala.

Preporučuje se kao dodatak hemoterapiji, radioterapiji i ostalim tradicionalnim metodama lečenja raka. 

Zato možemo reći da kordiceps ima veoma značajnu ulogu u lečenju mnogobrojnih bolesti, doprinosi ocuvanju i održavanju našeg zdravlja. 


BONUS VIDEO!

Pogledajte ovaj fenomenalan video o korišćenju kordiceps sinensis za sportiste.

komentara (6)

 • Sofija Yo
  Sofija Yo

  Kordiceps gljiva je odlicna za organizam. Suprug mi trenira aikido i koristi kapsule kordiceps pro100, prezadovoljan je.

 • marina
  marina

  mnogo je dobra gljiva Cordyceps, posebno sto se moze uzimati i preventivno...

 • zeljko
  zeljko

  Medicinska gljiva Cordyceps pro100, je lekovita za razne tegobe, meni su je preporucili , jer sam imao problem sa bubrezima i pomogla mi je

 • Milos Prodanovic
  Milos Prodanovic

  U danasnje vreme kada ljudi sve vise pribegavaju alternativi jer izbegavaju hemiju koju nam farmaceutske kuce sve vise nude mislim da fungiterapija, odnosno upotreba pecuraka u medicinske svrhe svima treba da bude prioritet jer nisu bez razloga u upotrebi hiljadama godina u starin civilizacijama.

 • SANJA
  SANJA

  Pretpostavljam da sportisti uzimaju gljivu Cordyceps, zbog umora i jacanja imuniteta, cula samda je jako dobra i da ima sirok spektar u lecenju, a moze se uzimati preventivno

 • dana
  dana

  Vec duze vreme imam problem sa povecanim holesterolom.Pila sam lekove,cejeve ,narodne meleme ali se to bude kratkog daha.Skoro sam nasla na internetu Cordyceps gljivu i narucila preko pro100healtya i pocela da pijem . Mnogo se bolje osecam a i rezultati su mi vec vidno bolji.

Dodajte komentar