Zašto treba svakodnevno da merite krvni pritisak?

Zašto treba svakodnevno da merite krvni pritisak?

 

Šta je krvni pritisak?

 

Krvni pritisak je sila kojom krv deluje na unutrašnje zidove krvnih sudova. Gornji, sistolni pritisak je pritisak u momentu kad se srčani mišić zgrči, a donji, dijastolni je pritisak krvi na krvni sud u momentu kada je srčani mišić opušten.

 

 

Koja je razlika između visokog i povišenog krvnog pritiska?

 

Povišenim krvnim pritiskom smatra se pritisak čija su očitavanja nešto viša od normalnih. Normalne vrednosti krvnog pritiska su 80/120 mmHg. Povišene vrednosti krvnog pritiska  su od 80/120 mmHG do 90/140 mmHg. Sve iznad te vrednosti smatra se visokim krvnim pritiskom.

 

Visok krvni pritisak se ne dobija preko noći. Povišen krvni pritisak, ukoliko se ne reaguje na vreme prerasta u visoki krvni pritisak.

 

 

Šta utiče na povećanje rizika od hipertenzije?

 

Hipertenzija ili visok krvni pritisak je uslovljen načinom i stilom života, navikama, porodičnom anamnezom i određenim zdravstvenim stanjima. Gojaznost, manjak fizičke aktivnosti, stres, dijabetes, pušenje, alkohol, trudnoća, određeni lekovi i druga oboljenja dovode do visokog krvnog pritiska.

 

 

Zašto treba da merimo svakodnevno pritisak?

 

Redovnim merenjem krvnog pritiska, imate mogućnost da na vreme otkrijete, ukoliko postoji, ozbiljan zdravstveni problem. Visok krvni pritisak zovi "tihi ubica".

Redovnim merenjem i praćenjem krvnog pritiska otkrivate da li imate visok krvni pritisak, jer vrlo često visok krvni pritisak prođe bez simptoma, te mnogi ne znaju da imaju. 

30 procenata obolelih ne zna da ima povišen krvni pritisak. Dugogodišnje nelečeno  stanje dovodi do srčane slabosti u preko 90 % slučajeva. Ukoliko ne kontrolišite i ne lečite hipertenziju, postoji veliki rizik od srčanog i moždanog udara, propadanja vida, slabljenja funkcije srca i bubrega. Najgori mogući ishod je smrt.

 

 

 • Otkrivanje problema na vreme je ključno.Svakodnevnim praćenjem pritiska kod zdravih osoba , na vreme se uočava svako odskakanje od normalnih vrednosti, te se može blagovremeno reagovati
 • Kontrola kod osoba koje već imaju povišen ili visok pritisak.Izuzetno je bitno da ljudi koji imaju hipertenziju i piju terapiju prate svoj pritisak kako bi znali da li je prepisana terapija efiksna ili ne.

 

 

Kako se pravilno meri krvni pritisak?

​​​​

 1. Pre merenja pritiska morate da se odmorite 5-10 minuta.
 2. Pre merenja ne smete jesti,piti kafu, alkohol, pušiti.
 3. Najtačniji rezultati i najbolji za praćenje će biti ukoliko pritisak merite svakog dana u isto vreme.
 4. Za vreme merenja nemojte pričati, smejati se, pokušajte da se maksimalno opustite i isključite iz zbivanja oko vas.
 5. Sedite, držite leđa uspravno, blago razmaknite noge.Nikako ne prekršajte noge dok merite pritisak.
 6. Postavite manžetnu aparata oko nadlaktice, tako da je donja ivica manžetne oko 2,5 cm iznad lakta.
 7. Uključite vaš Beurer aparat za merenje pritiska i sačakajte očitavanje rezultata na ekranu.

 

 

Jednostavno  i brzo zar ne?

 

 

Kako sprečiti hipertenziju?

 

Zdrava ishrana i fizička aktivnost

 

Kad pričamo o prevenciji visokog krvnog pritiska , ne možemo razdvojiti ove dve stvari.Izblansirana ishrana koja sadrži puno svežeg voća i povrća i vlakana, izbacivanje masne i jake hrane , mesnih prerađevina koje su pune soli, smanjenje unosa soli (natrijuma) je neophodno ukoliko želite da predupredite nastanak hipertenzije, da ne pričamo o obaveznoj promeni načina života ukoliko ste već oboleli.Prema savetima lekara dovoljno je odvojiti pola sata, pet dana u nedelji za šetnju, lagano trčanje,brzi hod , vožnju bicikla ili neku drugu fizičku aktivnost .

 

Bez cigareta i alkohola 

 

Oba poroka znatno podižu krvni pritisak kod zdravih osoba, a zamislite šta mogu da urade ako već imate problem sa pritiskom.Svakako ni jedna od ove dve loše navike ne doprinosi vašem zdravlju i pored kardiovaskularnih problema, sprečićete nastanak i drugih zdravstvenih problema.

 

Dovoljna sna i odmora i ne preterujte sa kafom!

 

 

Ulaganje u kvalitetan aparat za pritisak je pametna investicija.Kvalitetan aparat poput Beurer aparata za merenje krvnog pritiska garantuje najtačnije rezultate, mogućnost skladištenja merenja, izračunavanje proseka svih sačuvanih vrednosti , prosek jutranjeg i večernjeg merenja pritiska za poslednjih 7 dana. Memorijski prostor je 2 x 60  merenja. Aparat ima indikator rizika-obijenu skalu sa strane  velikog LCD ekrana.Ima mogućnost da otkrije aritmiju, jer meri i puls.Obim manžetne je od 22-35 cm.Dodatna XL manžentna je obima 30-42 cm.Ukoliko ste ga nepravilno koristili izbacuje poruku o netačnoj upotrebi.Ima svoju torbu za odlaganje.

 

komentara (2)

 • mira
  mira

  Samo da je ekran velik, da mogu da vidim šta piše.Koliko košta taj Breuer?

 • Andjelka
  Andjelka

  Vrlo je vazno da sa vremena na vreme izmerimo pritisak iako nemamo problem sa tim. Naravno,ukoliko imamo problem,trebalo bi da sto cesce proveravamo krvni pritisak,kako bismo izbegli posledice koje donosi, kako visok,tako i nizak pritisak. Ono sto je jos vrlo bitno,jeste da izaberemo odgovarajuci aparat. Kupila sam dedi Beurer aparat za merenje pritiska. Odlican je i precizan,a isto tako vrlo jednostavan za koriscenje. Rado ga svima preporucujem.

Dodajte komentar