Zlatni začin kurkuma i 3 recepta koja morate znati

Zlatni začin kurkuma i 3 recepta koja morate znati

 

SADRŽAJ:

 

 

 

Kurkuma, poznata i kao zlatni začin je vrlo lekovita začinska biljka koja se u ajurvedskoj medicini koristi preko 5000 godina. Dosadašnje studije savetuju da kurkumu treba OBAVEZNO uključiti u ishranu jer može biti odlično pomoćno lekovito sredstvo kod različitih upalnih procesa.

Pored toga što se koristi u cilju prevencije i terapije reumatskih bolesti veoma je efikasna kada su u pitanju:
 

 • Upalne bolesti creva
 • Insulinska rezistencija
 • Prevencija raka dojke, prostate i debelog creva
 • Detoksikacija organizma (stimuliše stvaranje SOD i Glutationa)
 • blokada citokinske oluje koja se javlja u terminalnim stadijumima tumora i virusnih bolesti


RECEPTI SA KURKUMOM PROTIV BOLOVA U ZGLOBOVIMA


Malo je poznato da kurkuma blokira stvaranje COX2 enzima koje se stvara u organizmu u toku upalnih procesa i da je njena efikasnost „rame uz rame“ sa efikasnošću ibuprofena ali bez neželjenih reakcija.

Ovo svojstvo je čini jednom od najmoćnijih biljaka kada su u pitanju upalni procesi.

Ovde ćemo podeliti nekoliko recepata koji Vam mogu pomoći da se rešite jutarnje ukočenosti, otoka i bolova u zglobovima...

kurkuma zlatni zacin suplement 3 recepta
 

 1. KURKUMA ZA „DOBRO JUTRO“


Jednu kašiku zobenih pahuljica pomešati sa pola kašičice kurkume, preliti sa 2dl jogurta i preko noći ostaviti u frižideru. Ujutru dodati kašičicu lanenog semena , jednu izrendanu jabuku, kašičicu susama, ½ kašičice izrendanog đumbira i malo cimeta.
 

 1. ZLATNO MLEKO


Najpopularniji i jedan od najukusnijih recepata za ljubitelje kurkume i sve one koji imaju problema sa zglobovima.

Sveže mleko (poželjno organsko), staviti da provri, zatim smanjiti vatru i dodati ½ kašičicekurkume i malo cimeta. Ostaviti da se prohladi i dodati 1-2 kašičice bademovog ulja i med (po ukusu). Piti sveže pripremljeno.
 

 1. ZLATNI ČAJ ZA ZGLOBOVE


Efikasnost zlata kod reumatskih bolesti odavno je poznata a da li ste čuli za zlatni čaj od kurkume?

Za osobe koje imaju intoleranciju na laktozu i loše podnose mleko i mlečne proizvode, može se pribeći alternativnom rešenju „Zlatnom čaju“.

Narendati 2 kašike sveže kurkume ili 1 kašičicu organske kurkume u prahu staviti u 1L vode da prokuva. Ako se koristi sveža kurkuma kuvati na tihoj vatri 15-20 minuta a ako s ekoristi prah dovoljno je prokuvati 10-ak minuta. Kada se prohladi dodati med i limun i piti mlako.
 

VEČNA DILEMA...KURKUMA, SUPLEMENT ILI ZAČIN?


Ovo je dilema koja se nameće svima kojima klasične  metode i terapija  nisu dali očekivane rezultate u borbi sa artritisom, te su s toga rešili da se okrenu zdravom životu i čarima tradicionalne i alternativne medicine.

Ako ste živite u Indiji, nećete imati ovu dilemu jer tamo možete uzgajati kurkumu i kupiti kurkumu različitog kvaliteta gde god da se okrenete, jednostavno možete da birate. Ipak na ovim prostorima povedite računa šta kupujete kako se bespotrebno ne bi razočarali u efikasnost ove biljke i prevremeno odustali od pokušaja da pomognete sebi.
 

MALE SMERNICE ZA ODABIR „PRAVE“ KURKUME


Važno je da je kurkuma organskog porekla kako ne bi apsorbovala toksine i teške metale iz podloge na kojoj je rasla, koje na taj način možete uneti u organizam i imati više štete nego koristi.

Drugi parametar je bioiskoristljivost se odnosi na udeo primenjene doze suplementa (biljke) koji u neizmenjenom obliku dospeva u sistemsku cirkulciju. Ovo je veoma važno jer ako je u adekvatnom obliku  određeni suplement možemo i sa manjom dozom imati bolji efekat u organizmu.

Kurkuma se veoma često kombinuje sa crnim biberom jer on povećava apsorpciju hranjivih materija iz kurkume, čime se takođe povećava efikasnost kurkume u organizmu.

Ukoliko koristite kurkumu kao lek neophodno je da izaberete adekvatan suplement!

I svakako NAJVAŽNIJI JE PROCENAT KURKUMINAAKTIVNE SUPSTANCE KURKUME jer od toga najviše zavisi terapijski efekat.

Ako je procenat aktivne supstance mali, kurkuma koju konzumirate izgledaće isto, mirisati isto imati isti ukus  ALI NJEN EFEKAT NEĆE BITI ISTI A VI ĆETE PITI SAMO ŽUTI PRAH bez lekovitog dejstva!


Prehrambeni proizvodi i suplementi ne podležu istim kontrolama - za suplemente je ta kontrola mnogo strožija - i zato je za mnoge suplementacija mnogo bolji izbor!

kurkuma zlatni zacin suplementacija aktivna supstanca

komentara (2)

 • Slavka
  Slavka

  Ja kurkumu redovno koristim kao zacin ali od pojave korona virusa koristim ga i kao suplement, jer znamo da kurkuma ima sirok spektar delovanja na mnoge bolesti i za jacanje imuniteta. A narocito sada kada je kurkuma na akciji i to na pro100 vrlo povoljna cena za zdravlje nista nije skupo narocito dok vlada ova pandemija .

 • Dara
  Dara

  Kurkuma je moj izbor ne samo, kao začin već i kao dodatak ishrani, odnosno kao suplement pored vitamina B3, i B6 kurkuma zapravo i sadrži dosta minerala koji s u neophodni našem organizmu... Ja na svom ličnom primeru mogu da kažem da mi je kurkuma nezamenljiv suplement u kućnoj apoteci.

Dodajte komentar