Zlatni začin kurkuma za zglobove

Zlatni začin kurkuma za zglobove

 

Kurkuma je vrlo lekovita začinska biljka koja se u ajurvedskoj medicini koristi preko 5000 godina. Dosadašnje studije savetuju da kurkumu treba OBAVEZNO uključiti u ishranu jer može biti odlično pomoćno lekovito sredstvo kod različitih upalnih procesa.

Pored toga što se koristi u cilju prevencije i terapije reumatskih bolesti veoma je efikasna kada su u pitanju:

  1. Upalne bolesti creva
  2. Insulinska rezistencija
  3. Prevencija raka dojke, prostate i debelog creva
  4. Detoksikacija organizma (stimuliše stvaranje SOD i Glutationa)
  5. blokada citokinske oluje koja se javlja u terminalnim stadijumima tumora i virusnih bolesti

RECEPTI SA KURKUMOM PROTIV BOLOVA U ZGLOBOVIMA

Malo je poznato da kurkuma blokira stvaranje COX2 enzima koje se stvara u organizmu u toku upalnih procesa i da je njena efikasnost „rame uz rame“ sa efikasnošću ibuprofena ali bez neželjenih reakcija. Ovo svojstvo je čini jednom od najmoćnijih biljaka kada su u pitanju upalni procesi.

Ovde ćemo podeliti nekoliko recepata koji Vam mogu pomoći da se rešite jutarnje ukočenosti, otoka i bolova u zglobovima...

  1. KURKUMA ZA „DOBRO JUTRO“

Jednu kašiku zobenih pahuljica pomešati sa pola kašičice kurkume, preliti sa 2dl jogurta i preko noći ostaviti u frižideru. Ujutru dodati kašičicu lanenog semena , jednu izrendanu jabuku, kašičicu susama, ½ kašičice izrendanog đumbira i malo cimeta.

  1. ZLATNO MLEKO

Najpopularniji i jedan od najukusnijih recepata za ljubitelje kurkume i sve one koji imaju problema sa zglobovima.

Sveže mleko (poželjno organsko), staviti da provri, zatim smanjiti vatru i dodati ½ kašičicekurkume i malo cimeta. Ostaviti da se prohladi i dodati 1-2 kašičice bademovog ulja i med (po ukusu). Piti sveže pripremljeno.

  1. ZLATNI ČAJ ZA ZGLOBOVE

Efikasnost zlata kod reumatskih bolesti odavno je poznata a da li ste čuli za zlatni čaj od kurkume?

Za osobe koje imaju intoleranciju na laktozu i loše podnose mleko i mlečne proizvode, može se pribeći alternativnom rešenju „Zlatnom čaju“.

Narendati 2 kašike sveže kurkume ili 1 kašičicu organske kurkume u prahu staviti u 1L vode da prokuva. Ako se koristi sveža kurkuma kuvati na tihoj vatri 15-20 minuta a ako s ekoristi prah dovoljno je prokuvati 10-ak minuta. Kada se prohladi dodati med i limun i piti mlako.

VEČNA DILEMA...SUPLEMENT ILI ZAČIN

Ovo je dilema koja se nameće svima kojima klasične  metode i terapija  nisu dali očekivane rezultate u borbi sa artritisom, te su s toga rešili da se okrenu zdravom životu i čarima tradicionalne i alternativne medicine.

Ako ste živite u Indiji, nećete imati ovu dilemu jer tamo možete uzgajati kurkumu i kupiti kurkumu različitog kvaliteta gde god da se okrenete, jednostavno možete da birate. Ipak na ovim prostorima povedite računa šta kupujete kako se bespotrebno ne bi razočarali u efikasnost ove biljke i prevremeno odustali od pokušaja da pomognete sebi.

MALE SMERNICE ZA ODABIR „PRAVE“ KURKUME

Važno je da je kurkuma ORGANSKOG POREKLA kako ne bi apsorbovala toksine i teške metale iz podloge na kojoj je rasla, koje na taj način možete uneti u organizam i imati više štete nego koristi.

Drugi parametar je bioiskoristljivost se odnosi na udeo primenjene doze suplementa (biljke) koji u neizmenjenom obliku dospeva u sistemsku cirkulciju. Ovo je veoma važno jer ako je u adekvatnom obliku  određeni suplement možemo i sa manjom dozom imati bolji efekat u organizmu.

Kurkuma se veoma često kombinuje sa crnim biberom jer on povećava apsorpciju hranjivih materija iz kurkume, čime se takođe povećava efikasnost kurkume u organizmu.

I svakako NAJVAŽNIJI JE PROCENAT KURKUMINA – AKTIVNE SUPSTANCE KURKUME jer od toga najviše zavisi terapijski efekat. Ako je procenat mali, kurkuma koju konzumirate izgledaće isto, mirisati isto imati isti ukus  ALI NJEN EFEKAT NEĆE BITI ISTI A VI ĆETE PITI SAMO ŽUTI PRAH bez lekovitog dejstva!

Prehrambeni proizvodi i suplementi ne podležu istim kontrolama zato je za, mnoge SUPLEMENTACIJA BOLJI IZBOR!

komentara (0)

    Dodajte komentar